یک کارگردان تئاتر مطرح کرد:
گاهی دستمزدهای ما شبیه توهین است
کارگردان نمایش «تنبل پا زردآلو» معتقد است که دستمزد فعالان تئاتر کودک، اغلب در حد شوخی است و گاهی حتی توهینآمیز به نظر میرسد.
زهرا تقوی: علی یداللهی، کارگردانی است که به شیوههای نمایش ایرانی علاقهمند است. او در کنار نمایشهایی که برای بزرگسالان اجرا میکند، برای کودکان نیز نمایشهایی را روی صحنه میبرد و در این نمایشها نیز علاقه خود را به شیوههای نمایشی ایرانی دنبال میکند.
یداللهی به تازگی اجرای تازهترین نمایش خود را با نام «تنبل پا زردآلو» در تالار هنر آغاز کرده است. او با مقایسه شرایط فعالیت گروههای تئاتر کودک و بزرگسال تاکید میکند که کار کودک در قیاس با بزرگسال هزینه بالاتری دارد. این کارگردان با اشاره به نوع قرارداد گروههای نمایشی در تالار هنر به خبرگزاری سینا میگوید: در تالار هنر دو نوع قرارداد داریم؛ یا کمک هزینهای میگیریم و در عوض 20 درصد فروش گیشه سهم مرکز هنرهای نمایشی خواهد شد یا اینکه کل فروش گیشه به گروه پرداخت میشود ولی دیگر کمکهزینهای در کار نخواهد بود.
او با بیان اینکه گروههای تئاتر کودک برای استمرار فعالیت و اشتغال خود با چالشهای گوناگونی رو به رو هستند، ادامه میدهد: کار کودک از نظر اقتصادی اصلا مقرون به صرفه نیست. برای اجرای یک کار کودک باید چندین ماه تمرین کرد ولی در نهایت پولی که از گیشه میماند، به گونهای است که گاهی برای یک ماه تمرین، رقمی کمتر از یک میلیون تومان دریافت کردهاید و این بسیار غریب است.
یداللهی با تاکید بر اینکه هزینه آمادهسازی و ساخت نمایشهای کودک در قیاس با تئاتر بزرگسال چندین برابر است، درباره این موضوع توضیح داد: اجرای یک کار کودک در حالت عادی دو سه برابر یک کار بزرگسال هزینه دارد چراکه دکور، لباس و اصولا متریال کار کودک بسیار گران است. در اغلب کارهای کودک از عروسک استفاده میشود و حال آنکه ساخت عروسک بسیار گران و پرهزینه است.
او ادامه داد: از سوی دیگر نمیخواهیم در کار کودک سرهمبندی کنیم هم اینکه مخاطب کودک بسیار باهوش است و به سرعت متوجه میشود و هم اینکه خود گروهها دوست ندارند و حیفشان میآید که کارشان را با سرهمبندی به مخاطب ارایه بدهند.
یداللهی با مقایسه شرایط گروههای کودک و بزرگسال ادامه داد: در کار بزرگسال شما میتوانید با دو تا لته با تماشاگر خود قراردادی بگذارید و او آن را خواهد پذیرفت ولی در کار کودک چنین چیزی نیست و شما حتما باید دکور کاملی داشته باشید زیرا در کار کودک، زیباییهای دیداری، شرط تعیینکنندهای است. اگر در وهله اول نتوانید تماشاگر خود را با زیباییهای بصری جذب کنید و لذت لازم را به او ندهید، او اصلا جذب نمایش شما نمیشود و تمام زحماتتان به هدر میرود.
او با بیان اینکه گروههای تئاتر کودک فقط با عشق و علاقه کار میکنند، افزود: ساخت و اجرای کار کودک از نظر اقتصادی آوردهای برای گروهها ندارد و رقمی که در نهایت از فروش گیشه باقی میماند، چیزی شبیه شوخی و حتی گاهی توهینآمیز است چراکه بخش عمده فروش گیشه صرف هزینههای آمادهسازی کار میشود .
این فعال تئاتر با انتقاد از تعطیلی کارگاههای دکور و لباس در دهههای گذشته یادآوری کرد: قبلا گروههای نمایشی نگرانی ساخت دکور و دوخت لباس نمایشهای خود را نداشتند. آنان طرحهای خود را به کارگاه دوخت لباس و دکور ارایه میکردند و از آنجاکه در این کارگاهها افرادی متخصص و کاربلد مشغول به کار بودند، همه چیز به صورت حرفهای و با کمترین وقت و انرژی و با بیشترین بهرهوری انجام میشد اما با تعطیلی این کارگاهها همه بار آمادهسازی بر دوش گروههای اجرایی قرار گرفت که هم از نظر اقتصادی مشکلساز بود و هم به جهت حرفهای، دردسرهای خاص خود را دارد چراکه در حال حاضر وقتی کاری به بیرون از مجموعه سپرده میشود، الزاما توسط نیروی متخصص تئاتری انجام نمیشود.
او همچنین دیگر مشکل بزرگ گروههای نمایشی را در زمینه تبلیغات دانست و ادامه داد: زمانی روابط عمومی مجموعهها با نشریات معتبر قرارداد داشتند و با اجرای این قراردادها بحث تبلیغات و اطلاعرسانی کارها نیز انجام میشد و گروههای نمایشی دغدغه جذب تماشاگر نداشتند ولی در حال حاضر همه چیز حتی تبلیغات پای گروه است که خود هزینه بسیار بالایی میطلبد و جالب اینجاست که اگر سالنی خلوت باشد، سالن است که به کمتعداد بودن تماشاگر معترض میشود و حال آنکه هیچ کس به اندازه خود گروه از این موضوع ناراحت و متضرر نخواهد شد. اینها بخش کوچکی از موانع و مشکلاتی است که گروههای نمایشی در حال حاضر به آن دست به گریبان هستند.
گفتنی است نمایش «تنبل پا زردآلو» به نویسندگی اردشیر صالحپور و کارگردانی علی یداللهی از روز دوشنبه ۱۷ دی ساعت ۱۷:۳۰ در تالار هنر اجراهای خود را آغاز کرده است.
«تنبل پا زردآلو»، جدیدترین اثر گروه هنری دژاوو برای اولین بار در سبک مجلس زنانه و با نگاه به فرهنگ و سنتهای ایرانی تلاش دارد تا به زبان ساده با کمک از تصاویر و موسیقی اصیل ایرانی مفاهیم اخلاقی و اجتماعی را به کودکان و نوجوانان نشان دهد.
پریسا مُشکانی، تارا حیدری، پردیس کریمی، سپیده معصومینسب و ملیکا نخعی بازیگران این نمایش هستند.
بلیت این نمایش در سایت تیوال به فروش میرسد.