نشست رسانهای چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر برگزار شد
نشست خبری چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی، دبیر جشنواره، مدیران بخشها و خبرنگاران و اهالی رسانه صبح امروز، در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری سیناپرس، نشست خبری چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور خبرنگاران و اهالی رسانه صبح امروز، شنبه پانزدهم دی ماه 1403 در طبقه دوم تالار وحدت برگزار شد.
در این نشست اتابک نادری (سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی)، خیرالله تقیانیپور (دبیر جشنواره تئاتر فجر۴۳)، سعید نجفیان (مدیر اجرایی جشنواره)، وحید لک (روابط عمومی جشنواره)، ایوب آقاخانی (مدیر بخش نمایشنامهنویسی)، جواد روشن (مدیر انتشارات نمایش)، مهدی آشنا (مدیر بخش عکس)، داوود نامور (مدیر بخش بعلاوه فجر)، مژگان وکیلی (مدیر بخش بینالملل)، مهدی دوایی (مدیر هنری جشنواره)، میثم جمالی (مدیر بخش ارزشیابی جشنواره) و… حضور داشتند.
اتابک نادری در ابتدای این مراسم گفت: «همیشه بر این باورم کار اصلی جشنواره را هنرمندان انجام میدهند و ستاد باید یک برگزارکننده خوب باشد. همه تلاش ما این است خانواده تئاتر را زیر چتر تئاتر ببینیم و در هر بخش رسالتی که داریم به سرانجام برسانیم.»
خیرالله تقیانیپور دبیر رویداد نیز در ادامه این نشست گفت: «رسانه تئاتر باشید چراکه بدون شما کامل نیستیم.»
سپس سعید نجفیان، دبیر اجرایی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر نیز اظهار کرد: «ما اوایل تیرماه برای همکاری با جشنواره دعوت شدیم؛ صحبتهای اولیه درباره فراخوان انجام شد و هفتم مرداد ماه فراخوان را منتشر کردیم.»
او ادامه داد: «بخش مسابقه صحنهای متشکل از چند عنوان میشد که مرور نمایشهای اجرا شده از آذر ۱۴۰۲ تا آذر ۱۴۰۳ را داشتیم. ۹۸ اثر در بخش مرور بارگذاری شد که در بخش دوم هم بیش از ۱۰۰ اثر. در کل ۲۸۱ اثر متقاضی بودند که توسط ۵ نفر بررسی شد و از این میان ۱۵ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرد.»
او ادامه داد: «در بخش برگزیدگان جشنواره استانی نیز ۳۴ جشنواره برگزار کردند که قرار بود تا آخر آبان تمام شود. بهخاطر جشنوارههای ملی زمان برخی جشنوارهها تغییر کرد و تا آخر آذر برگزار شد. در این بخش ۸۰ اثر معرفی شدند که ر نهایت ۱۴ اثر از استانها میتوانستند در این بخش از جشنواره شرکت کنند. از تمامی ظرفیت استفاده کردیم.»
نجفیان گفت: «برگزیدههای جشنوارههای ملی را داشتیم به این شکل که این جشنوارهها نمایندگانی معرفی کرده بودند که از آنها معدودکارهایی برای بخش رقابتی انتخاب شدند. بخش غزه را داشتیم که ۶ اثر صحنهای در این بحش معرفی میشود. همچنین در بخش صحنهای ۳۶ اثر را در بخش مسابقه خواهیم داشت.»
او اضافه کرد: «ویژگی امسال جشنواره این بود که دوستان بزرگواری مانند آقایان قطبالدین صادقی، حمیدرضا نعیمی، امیر دژاکام، نادر برهانیمرند که قرار شد در جشنواره حضور داشته باشند.»
نجفیان گفت: «از جشنواره تئاتر کویر، سودای عشق، مقاومت و توانبخشان نیز در بخش صحنهای خواهیم داشت.»
در ادامه این نشست رسانهای ایوب آقاخانی دبیر بخش نمایشنامهنویسی چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر اظهار کرد: «با توجه به اینکه در ادوار مختلف دبیر یا مدیر این بخش بودم سعی کردم در حد بضاعت، به نفع سلامت قضاوت نهایی و رسیدن به نتیجه بهتر تجربیاتم را به کار بگیرم.»
او یادآور شد: «اوایل مرداد فراخوان منتشر شد و با کمال سربلندی تا پایان مهلت فراخوان تا اول آبان، ۳۵۰ نمایشنامه از استانهای مختلف کشور به دست ما رسید و این فراخوان تمدید نشد.»
دبیر بخش نمایشنامهنویسی جشنواره فجر تاکید کرد: «هیات مشورتی و قضاوت داوران ما متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کوروشنیا و مهرداد رایانیمخصوص در دو مرحله آثار را بررسی کردند و ۴۰ اثر برتر مشترک را انتخاب و سپس به مرحله نهایی رسیدیم.»
آقاخانی توضیح داد: «قضاوت درباره نمایشنامه بسیار سریعتر انجام شد و به تناوب آثار رسیده به دبیرخانه در اختیار داوران قرار میگرفت. به خاطر عدم چاپ نمایشنامهها بر اساس روندی که در سالیان اخیر بوده و با واهمه تکرار این ماجرا، خیلی زودتر جلسات داوری را برگزار کردیم تا فرآیند زمانبر اخذ مجوز، چاپ نمایشنامهها و شکستن این طلسم ۲ ساله را تجربه کنیم.»
او گفت: «۱۲ اثر به عنوان نامزدهای نهایی معرفی شد که بخشهای خاص جشنواره مثل مقاومت، غزه، نگارش نمایشنامه براساس زندگی و فعالیتهای قهرمان ملی را در این نامزدها نیاوردیم زیرا معیار سنجش آنها متفاوت بود.»
دبیر بخش نمایشنامه نویسی گفت: «غیر این ۱۲ نامزد، برگزیدگان این بخشها را در نمایشنامهنویسی تئاتر فجر خواهیم داشت که در حد اعلام برندگان رخ میدهد و در ترکیب نامزدها نیست.»
آقاخانی گفت: «۳۵۰ اثر در بازه ۳ ماهه عدد چشمگیری است و این نشان از علاقه در سطح کشور دارد که مدیریت میخواهد. از مدیران تصمیمگیر دعوت میکنم درباره این میزان علاقهمندی و مدیریت آن پیگیر باشند تا در یک زمان منطقی بتوانیم بنیه کشور را در این بخش تقویت کنیم.»
او افزود: «این داشته در سطح جهان از نوادر است. امیدوارم اتابک نادری در فرصتی منطقی به این صحبت بیشتر فکر کند، به نمایشنامهنویسی استانها توجه بیشتری داشته باشیم و قابل اعتناترین سطح نمایشنامهنویسی را در حوزه کشورهای همجوار کسب کنیم.»
همچنین مژگان وکیلی مدیر بخش بینالملل جشنواره تئاتر فجر نیز گفت: «۲۳۱ اثر از ۴۶ کشور متقاضی حضور در جشنواره بودند که این بخش به صورت غیررقابتی برگزار میشود.»
او افزود: «در این رویداد تعداد ۲۰ اثر را در اولویت انتخاب قرار دادیم و در نهایت ۶ اثر در بخش صحنهای و یک اثر هم به صورت آنلاین اجرا میشود.»
وکیلی در ادامه صحبتهای خود گفت: «در بخش کارگاههای آموزشی از ۱۶ هنرمند تقاضای کارگاه آموزشی داشتیم که در نهایت یک کارگاه توسط هنرمند هندی برگزار میشود.
مهدی آشنا مدیر بخش پوستر و عکس جشنواره تئاتر فجر نیز درباره این بخش گفت: «در بخش عکس استقبال بینظیری صورت گرفت و یک هزار نفر متقاضی بودند که از این میان ۸۹ اثر و در بخش پوستر نیز ۴۹ اثر پذیرفته شد.»
این هنرمند ادامه داد: «در حال صحبت با یک کشور در آمریکای جنوبی هستیم که در صورت قطعیشدن اعلام میشود. امیدوارم نمایشگاه عکس و پوستر جشنواره به صورت گردشی در شهرهای مختلف برگزار شود.»
سیدجواد روشن مدیر بخش پژوهش و انتشارات جشنواره چهل و سوم در این نشست خبری گفت: «در بخش پژوهش جشنواره ۱۸ مقاله برای داوری نهایی ارسال شده و از این میان آثار برتر برای ارائه در سمینار و همچنین چاپ معرفی میشوند.»
او ادامه داد: «در بخش انتشارات نیز چند عنوان کتاب برای انتشار مدنظر داریم که امیدواریم پس از جشنواره به انتشار برسد.»
داریوش نصیری مدیر بخش مسابقه تئاتر خیابانی عنوان کرد: «طبق اعلام رسمی فراخوان چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در بخش نمایشهای بیرونی و خیابانی، ۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران متقاضی حضور در این دوره از جشنواره بودند که از میان آنها ۳۳ اثر با کارگردان خانم و کارگردانی ۱۰۴ اثر بر عهده آقایان بوده است. در نهایت باید بگویم از میان آثار ارسالی، در این دوره از جشنواره میزبان ۳۰ اثر از ۲۱ شهر در بخش نمایشهای بیرونی و خیابانی هستیم که تهران با ۵ اثر انتخاب، خوزستان ۴ اثر و هرمزگان و اصفهان هرکدام با ۳ اثر شهرهایی هستند که بیشترین تعداد آثار را در این بخش جشنواره دارند.»
او افزود: «تنوع و گستردگی بسیاری در میان آثار انتخابی این دوره جشنواره وجود دارد و باید بگویم نکته قابل توجه نیز حضور کارگردانهای خانم در یک سوم آثار انتخابی است. همچنین موضوعاتی که در بخش بیرونی و خیابانی جشنواره اجرا خواهند شد، موضوعاتی مانند نمایشهای ایرانی، سردار سلیمانی، غزه و فلسطین، محیط زیست، شهدای غواص، ستایش زندگی، فضای مجازی و… هستند که در کنار آثار تراژیک، آثار کمدی نیز در کنار تمامی این آثار حضور دارند که مکانهای اجرایی نیز بهزودی اعلام میشود.»
داود نامور مدیر بخش بهعلاوه فجر نیز اظهار کرد: «امسال با پیشنهاد به آقایان تقیانیپور و نجفیان، مقرر شد بخش بعلاوه فجر رقابتی شود که این باعث انگیزه سالنهای خصوصی میشود.»
او ادامه داد: «انتخاب اجراها را در اختیار مدیران تماشاخانه خصوصی گذاشتیم و هر مدیر یک تا ۳ نمایش برتر را معرفی کردند. بیش از ۱۰ تماشاخانه خصوصی در این بخش مشارکت دارند. حتی اجراهای خصوصی که مایل نبودند در این بخش شرکت کنند؛ دعوت شدند و در سالن دیگری میزبانی کردیم.»
این مدیر هنری اعلام کرد: «۲۲ گروه متقاضی هستند، جدول اجرا و داوران بهزودی اعلام میشود و در مجموع ۳ نمایش برتر انتخاب خواهند شد.»
نامور گفت: «در این بخش انتخاب جزیی مثل انتخاب بازیگر و… نداریم و سه اثر برتر را معرفی میکنیم. مقرر شده یک تماشاخانه خصوصی برتر هم داشته باشیم و امیدوارم کمک هزینهای به سالنها و گروهها داشته باشیم.»
همچنین مهدی دوایی، مدیر هنری چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر عنوان کرد: «حساسیتهایی درباره طراحی پوستر فستیوالها وجود دارد و این شرایط متفاوت از طراحی یک پوستر یا یک ایونت است. خوشحالم برای چهارمین سال است که در خدمت عزیزان هستم و در روزهای آینده پوستر جشنواره را رونمایی میکنیم. تلاش ما این است زیباییشناسی ذیل بقیه موارد قرار نگیرد و تصویر با کیفیتی را ارائه کنیم.»
در ادامه، این نشست به پرسش و پاسخ خبرنگاران از مدیران و مسئولان جشنواره اختصاص یافت.
اتابک نادری در پاسخ به پرسش خبرنگاران بیان کرد: «اذهان عمومی جشنواره تئاتر فجر و جشنواره فیلم فجر را مقایسه کردند که فرآیندها و جایگاهها متفاوت است. تیم جشنواره کار خود را کرده بود و تا جایی که میدانم برنامهای برای تغییر دبیر جشنواره تئاتر نبود. بودجهای که ما پیشنهاد دادیم ۳۴ میلیارد تومان است اما صرفهجوییهایی را در نظر داریم؛ شفافسازی هم خواهیم داشت و اذهان عمومی هم خواهند دید.»
او ادامه داد: «تغییرات یک شب یا یک روز انجام نمیشود. شهادت رئیس جمهور رئیسی، خیلی از برنامهریزیها را تحت تاثیر قرار داد؛ دوستان باید شورای سیاستگذاری را برگزار میکردند و… . معاون هنری که انتخاب شد، اعلام کرد که براساس قواعد باید شورای سیاستگذاری باشد؛ در جلسه اول شورا آقای تقیانیپور در ایران نبود و در جلسه بعد در خدمت او خواهیم بود.»
نادری گفت: «انجمن هنرهای نمایشی استانها ۱۳ هزار عضو دارد و براساس نگاه خانم رضایی، رایزنیهایی انجام شد. طبیعی است که در بدنه تغییر انجام شده، ما باید یکدیگر را پیدا کنیم تا به روال عادی، فعالیت داشته باشیم. با هرچیزی که تنش در جشنواره ایجاد کند، مقابله میکنیم. این جشن، جشن تئاتریهاست؛ اگر دلخور هم باشم، خانهام را ترک نمیکنم. جشنواره تئاتر فجر مربوط به همه تئاتریها است.»
او ادامه داد: «آقای انتظامی لطف کرد و تقسیط اداره کل هنرهای نمایشی افزایش پیدا کرد و در دو روز دیگر قسط جشنواره پرداخت میشود.»
در ادامه تقیانیپور نیز اظهار کرد: «با بخش بزرگی از هنرمندان گفت وگو کردم و گفتند دبیری جشنواره، به اصطلاح فحشخوری زیادی دارد اما با توجه به اینکه جشنواره حال خوبی نداشت به توصیه دوستان آمدم. شرایطی برای قبول کردن داشتم و در ادامه شهادت شهید رئیسی رخ داد. اگر وقتم را معطوف به حواشی میکردم، امروز این نشست برگزار نمیکردیم. خوشحالم ۱۵ روز به جشنواره آثار اعلام شده و چند روز دیگر پوستر هم رونمایی میشود.»
او اضافه کرد: «همیشه اخبار درباره تغییر جشنواره به گوشم میرسید اما من به حواشی توجهی ندارم. شورای سیاستگذاری را مدیرکل انتخاب میکند و من در این شورا دخیل نیستم اما با یکی از اعضا در ارتباطم و به وی پاسخگو هستم. در دو دوره حضور نداشتم زیرا ایران نبودم. اینکه در شورا چه نکاتی بررسی شده در جریان نیستم؛ وقتهایی که خودم شرکت کننده جشنواره بودم این اعتراضات بوده و سعی میکردم قواعد بازی را قبول کنم حتی اگر کارم رد میشد. اعتراض حق هر هنرمندی است؛ ما ظرفیتی در جشنواره داریم و اگر کسی راه پیدا نکرد دلیل بر ضعیف بودن اثر نیست.»
دبیر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر گفت: «شفاف سازی درباره این جشنواره در حال انجام است و امیدوارم بخش مالی جشنواره را حل کنیم.»
تقیانیپور در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری بیان کرد: «جبهه حق و باطل را در منطقه میبینیم، کشورهایی هستند که صاحب سبکاند و ممکن است طرف جبهه باطل باشند و به جشنواره نیایند. از طرفی بحث مالی را هم داریم. آقای اتابک نادری دیر به ما اضافه شدند و تغییر و تحولات موجب شد تعللی در بخش بینالملل داشته باشیم. سطح کیفی نمایشهای بینالملل ما در سه سال اخیر قطعا بهتر خواهد بود.»
سپس اتابک نادری، سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی اظهار کرد: «بچه شهرستان هستم و در تئاتر شهرستان کار کردم؛ باید احساسی برخورد نکنیم. خیلی از جشنوارهها در دنیا اینگونه نیستند که گروهها از اول پذیرش داشته باشند و جشنوارههای بینالمللی سه شب گروهها را پذیرش دارند. این یک قاعده کلی است اما ما احساسی برخورد کردیم، اقتضائات مالی ما اجازه نمیدهد. ما ۸ تا ۹ میلیارد هزینه اسکان داریم که با احتساب ۳ روز و ۴ شب اقامت برای گروهها بوده و در غیر اینصورت ۱۷میلیارد افزایش هزینه خواهیم داشت. گروه میآید پس از سه روز برمیگردد و دو نماینده از گروهها به انتخاب کارگردان میمانند.»
سپس سعید نجفیان گفت: «ایدهآلها وقتی شکل میگیرد که ما محدودیت مالی نداشته باشیم اما محدودیتهای عجیبی داریم. کشور ما دوست دارد رویداد آبرومندی برگزار کند و مواد متعددی پیش رویش وجود دارد. ۹ میلیارد هزینه اسکان و دیگر هزینههای گروهها میشود. هرچقدر کمک هزینه برای بچههای تئاتر دهیم کم است اما سعی کردیم کم هزینهها زیر ۷۰ میلیون تومان نباشد و بچهها در هتل خوبی اقامت داشته باشند.»
او ادامه داد: «اگر اسکان این عزیزان کیفیت خوبی نداشته باشد، مشکلساز میشود. دوست داریم همسنگ میهمانان خارجی از گروههای استانی پذیرایی کنیم. توقع بالا نرود که در کمک هزینه اتفاقات عجیبی افتاده اما همه هزینهها را برای تئاتر و گروهها انجام دادیم و قرار است با ستاد جدید و به همت اتابک نادری، قرارداد منعقد شود. بچههای استانی برای ما جدی هستند. حتی یک دقیقه دبیرخانه تعطیل نشده است.»
وحید لک، مدیر روابط عمومی، تبلیغات و تشریفات جشنواره نیز اظهار کرد: «هنرمندان شرکت کننده جشنواره ۲۰ روز بیمه خواهند شد و بیمه دی، بیمه همه شرکت کنندگان را حمایت میکند.»
منبع: ایران تئاتر