برگزارکنندگان همایش مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز در پایان این رویداد تخصصی هشدار دادند که بحرانهای نهاد دانشگاه از جمله امنیتی شدن فضای آن، ضعف در استقلال مالی، اداری و اجرایی، محدودیت آزادیهای آکادمیک و بسته بودن محیط کنش دانشجویی به طور مستقیم و غیرمستقیم روند مهاجرت نخبگان دانشگاهی را تشدید کرده است.
به گزارش خبرگزاری سینا، همایش مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالشها و راهکارها که از دیروز، دوازدهم دی ماه ۱۴۰۳ در مرکز همایشهای پژوهشگاه صنعت نفت آغاز به کار کرده بود، امشب به کار خود پایان داد.
دبیر علمی همایش مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالشها و راهکارها با قرائت بیانیه پایانی همایش بیان داشت: در این همایش، زمینهها، ویژگیها و پیامدهای مهاجرت نخبگان به عنوان رخدادی نوپدید و چند وجهی در قالب ۶ نشست با مشارکت ۳۷ تن از صاحبنظران و پژوهشگران برجسته کشور مطرح شد و مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
مسعود صفاییمقدم درباره اهداف برگزاری این همایش گفت: هدف کلی همایش از ابتدا و در مراحل برگزاری دو ساله جلسههای متوالی گفتوگو و پیشنشستهای تخصصی تا گردهمایی نهایی آن بود که موضوع مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز چالشها و راهکارهای پیش روی آن در قالب یک مساله ملی مطرح شود و توجه افکار عمومی، دانشوران، نهادها و کنشگران مدنی، سیاستگذاران و مجریان و همه دلسوزان ایران را به این موضوع جلب کند. این هدف در متن نشستهای ششگانه گفتوگوهای پیرامونی اعم از سخنرانیهای افتتاحیه و اختتامیه، ارائه مقالات، نمایش مستند و انتشار گزارشهای رسانهای انعکاس یافت و با تنظیم گزارش سیاستی تداوم نشستهای تخصصی و نشر کامل کتاب همایش پیگیری خواهد شد.
استاد دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: مهمترین چالشها و راهکارهای مطرح شده که در نشستهای ششگانه که هر یک میتوانند مسائلی برای گفتوگوی ملی پیرامون مهاجرت نخبگان به شمار آیند عبارت از مبانی نظری مهاجرت نخبگان ایران امروز، نقش سیاستهای آموزش آموزش عالی در مهاجرت نخبگان علمی ایران امروز، وضعیت اجتماعی و اقتصادی ایران و تاثیر آن بر مهاجرت نخبگان و مهاجرت نخبگان در فرهنگ ملی و اسلامی است.
صفاییمقدم اعلام داشت: بخشی از چالش مهاجرت نخبگان دانشگاهی متاثر از سیاستهای حکمرانی و رویکردهای حاکم بر دانشگاه است و برای تغییر و بهبود وضعیت نگرانکننده کنونی پیشنهاد میشود وضعیت دانشگاهها از نظر سیاستگذاری و ماهیت استقلال علمی، استقلال مالی و سازمانی و پشتیبانی بازنگری شود.
وی در انتهای بیانیه پایانی این همایش اظهار داشت: فرسایش سرمایه انسانی تهدیدی برای ایران و برخورداری از ظرفیت نخبگان ایرانی در داخل و خارج کشور فرصتی برای ایران امروز است. ایران را یکپارچه، پویا و توانمند برای عبور از بحرانها ببینیم؛ ایران از آنِ همه ایرانیان است.
منبع: ایرنا