رییس شورای اسلامی شهر شیراز، حفاظت از باغات شیراز را بهعنوان یکی از مهمترین سرمایههای این شهر، نیازمند برنامهریزی دقیق و همکاری همگانی دانست و گفت: دبیرخانهای ویژه برای ارتقای فرهنگ عمومی و اجرای رویدادهای فرهنگی در این باغات راهاندازی شده است.
به گزارش خبرگزاری سینا، سیدابراهیم حسینی، امروز ۱۱ دیماه، در نشست خبری با موضوع «برای باغهای شیراز»، با تأکید بر اهمیت حفظ و ارتقای باغات این شهر اظهار کرد: شیراز دارای سرمایههای منحصربهفردی است که باغات، بهعنوان یکی از مهمترین این سرمایهها، نیازمند برنامهریزی دقیق برای حفاظت و بهرهبرداری صحیح هستند.
وی با اشاره به برنامهریزیهای انجامشده در حوزه مدیریت شهری گفت: در مدیریت شهری شیراز، برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت برای تمامی امور شهری، از جمله باغات، تدوین شده است. این برنامهها شامل شیراز ۱۴۰۴ و برنامه چشمانداز شیراز ۱۴۲۰ است که در شورای شهر به تصویب رسیدهاند و در راستای اهداف توسعه پایدار شهری اجرا میشوند.
رییس شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه شیراز را نمیتوان با هیچ شهر دیگری مقایسه کرد، گفت: انتظارات از شیراز به دلیل سرمایههای خاص آن، متفاوت از سایر شهرهاست. این شهر به دلیل داشتن سرمایههای منحصربهفرد، از جمله باغات، جایگاه ویژهای دارد و نباید با استانهای دیگر مقایسه شود.
وی در خصوص اقدامات عملی برای حفاظت از باغات توضیح داد: باغات شیراز به گروههای مختلفی تقسیم شدهاند و برای گروههای اول و دوم که از اهمیت بیشتری برخوردارند، حساسیت بالاتری وجود دارد. تاکنون بخشی از باغات توسط شهرداری خریداری شده است. همچنین، تغییر کاربری باغات سختتر و جریمههای آن سنگینتر شده است. تلاش میشود با اقتصادی کردن باغات، ضمن حفظ این سرمایهها، از آنها بهرهبرداری مطلوب صورت گیرد.
حسینی با تأکید بر ضرورت مشارکت مردمی و فرهنگسازی برای حفاظت از باغات، بیان کرد: برای اینکه مردم نسبت به حفظ باغات احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند، باید مجموعهای از فعالیتهای فرهنگی تعریف شود. به همین منظور، دبیرخانهای ویژه برای ساماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری مرتبط با باغات، بهویژه باغات قصردشت، ایجاد شده است.
وی ادامه داد: این دبیرخانه دائمی که در همکاری با سازمان فرهنگی شهرداری ایجاد شده است، مأموریتهایی نظیر برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری با محوریت باغات را بر عهده دارد. این فعالیتها به افزایش حساسیت عمومی و ارتقای جایگاه باغات در ذهن مردم کمک میکنند.
رییس شورای اسلامی شهر شیراز همچنین برگزاری این برنامهها را فرصتی دوسویه دانست و گفت: برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری در باغات، هم به جذب مشارکت مردمی کمک میکند و هم باغات را بهعنوان یک سرمایه ارزشمند شهری ملموستر میسازد.
حسینی همچنین بر اهمیت باغات بهعنوان میراث طبیعی تأکید و عنوان کرد: حساسیت عمومی نسبت به باغات شیراز باید افزایش یابد. مدیریت شهری تمام تلاش خود را برای حفظ این میراث گرانبها به کار میگیرد و انتظار دارد مردم نیز در این مسیر همراهی کنند تا این سرمایه ارزشمند برای نسلهای آینده حفظ شود.
آغاز کلانپروژه گردشگری باغات شیراز
معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، نیز در این نشست با بیان اینکه به موضوع باغات شیراز بیشتر از منظر گردشگری نگاه شده است، گفت: از یک سال گذشته، کلانپروژه گردشگری باغات قصردشت آغاز شده و هدف آن تبدیل باغات شیراز به مراکز گردشگری و فرهنگی با تأکید بر توسعه زیرساختها و ایجاد رویدادهای جذاب برای مردم و گردشگران است.
محمدعلی چوبینی افزود: برای حفظ این باغات، باید آنها را به سایتهای رویداد و گردشگری تبدیل کرد تا از لحاظ اقتصادی برای باغداران مقرونبهصرفه باشد.
معاون شهردار شیراز تصریح کرد: کوچهباغهای شیراز ظرفیت بینظیری برای گردشگری دارند. دیوارهای این فضاها باید بازآفرینی شوند و دسترسی به باغات لزوماً نباید با خودرو انجام شود. هدف ما اجرای اقدامات سبز از جمله پیادهروی و دوچرخهسواری است. همچنین میتوان جشنوارهها و فستیوالهای مختلفی در این باغات برگزار کرد.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر اقدامات زیادی در زمینه بافت تاریخی شیراز انجام شده که نشان از توجه به این حوزه دارد، اما باغات کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز ادامه داد: کلانپروژه این معاونت و طرح شورا مکمل یکدیگر هستند و میتوانند موجب قوام و پایداری این فضاها شوند.
چوبینی با اظهار به اینکه امیدواریم شیراز به شهری با جایگاه مناسب برای برگزاری رویدادهای بزرگ شناخته شود، گفت: امسال اولین دوره جشنواره ملی ادبیات کودک در شیراز برگزار شد و تئاتر اجتماعی دختران با حضور ۸۰ دختر و اعضای متشکل از زنان به اجرا درآمد.
معاون شهردار شیراز در ادامه سخنان خود، به تشریح اهداف کلانپروژه گردشگری باغات قصردشت (خنکای شیراز) پرداخت و گفت: معرفی فواید اکولوژیکی باغات قصردشت بهعنوان قلب تپنده شهر، رونق گردشگری خلاق و تجربهمحور و ایجاد سایتهای گردشگری نوین بخشی از اهداف این کلان پروژه است.
به گفته چوبینی؛ برنامههای این پروژه شامل طرحها و برنامههای تولید محصول، برنامههای تعاملی (فرهنگی، اجتماعی و هنری)، نشستهای علمی و توسعه زیرساختها است. در بخش تولید محصول، تدوین قواعد و قوانین حوزه استحفاظی باغات، تولید مستند باغهای شیراز و تدوین طرح سایت باغهای تجربهمحور پیشبینی شده است.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز ادامه داد: برنامههای تعاملی نیز شامل جشنواره گردشگری باغشهر، فستیوال سفال، جشنواره درشکهسواری و دوچرخهسواری، جشنواره عکاسی و بادبادکها میشود.
چوبینی اضافه کرد: نشستهای علمی این پروژه شامل نشست تخصصی راهکارهای گردشگری اکوتوریسم شهری باغات شیراز، نشست تخصصی نقش باغات در تسهیل آبوهوای شیراز، نخستین استارتآپ ویکند باغهای شیراز و همایش فرصتهای سرمایهگذاری باغهای قصردشت است.
وی با اشاره به اینکه در بخش زیرساختها نیز تهیه، طراحی و جانمایی سایتپلانهای موردنیاز، محوطهسازی و بهسازی سایت و مرمت آبانبارها در دستور کار قرار دارد، عنوان کرد: با اجرای این کلانپروژه، باغات قصردشت میتوانند به بخشی از هویت گردشگری شهر شیراز تبدیل شوند.
تشکیل دبیرخانه دائمی «برای باغهای شیراز»
رئیس کمیسیون اقتصاد و سرمایهگذاری شورای اسلامی شهر شیراز نیز در این نشست با اشاره به اهمیت هویت رویدادهای شهری، گفت: شیراز زیبایی، طراوت و هوای پاک خود را مدیون باغات است.
علیرضا اسکندری با طرح این پرسش که به جز اعمال محدودیتها و قوانین سختگیرانه، چه اقداماتی برای حفظ باغات شیراز انجام شده و چه تاثیراتی داشته است، تأکید کرد: ممنوعیتهای صرف نمیتواند نتایج مطلوبی به همراه داشته باشد و این سرمایه ارزشمند، مانند آبی که از ظرف شکسته نشت میکند، در حال نابودی است.
اسکندری پیشنهاد داد که برای حفظ باغات، بهویژه در منطقه قصردشت، رویدادهای فرهنگی و هنری برگزار شود تا حضور هنرمندان و علاقه مردم به آنها، توجه عمومی را به باغات جلب کند.
وی افزود: با فراهم کردن زیرساختهای گردشگری، میتوان مسیری برای بهرهبرداری عمومی از باغات ایجاد کرد که هم باعث افزایش تعامل مردم با این فضاها شود و هم منابع درآمدی برای باغداران فراهم کند.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز در ادامه، بر لزوم افزایش آگاهی و مطالبهگری عمومی برای حفاظت از باغات تأکید کرد و از تشکیل دبیرخانه دائمی طرح «برای باغهای شیراز» خبر داد.
اسکندری خاطرنشان کرد: با اجرای این برنامهها و برگزاری رویدادها در دل باغات، شیراز به یک شهر پیشرو در گردشگری سبز تبدیل خواهد شد و میتواند میزبان گردشگران داخلی و خارجی باشد.