طرح مدیریت زیست بومی تالاب مهارلو در شورای برنامه ریزی و توسعه استان با حضور استاندار فارس تصویب شد. در همین راستا، نشست هماهنگی اجرای طرح مدیریت زیست بومی این تالاب، با حضور نبی الله مرادی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس، بتول معلم فرماندار سروستان، حمید مصباح پژوهشگر و فعال محیط زیستی و مسوولان ستادی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس امروز، 4 دی ماه در محل فرمانداری سروستان برگزار شد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس در این نشست با بیان اینکه مدیریت مشارکتی سرلوحه اصلی اقدامات احیای تالاب های فارس است، اظهار داشت: گرچه حفاظت از تالابها از دهه 40 بر عهده محیط زیست بوده است اما مسایل شکار و صید اولویت حفاظت بود و با افزایش آسیب هایی که به تالاب ها وارد شد مدیریت مشارکتی محیط زیست از برنامه پنجم توسعه در دستور کار قرار گرفت.
نبی الله مرادی در ادامه با اشاره به اینکه محیط زیست برا ی هر تالاب یک برنامه مدیریت جامع با مشارکت همه ذی نفعان تدوین کرده است ادامه داد: دراین برنامه ها از مشارکت مردم و جوامع محلی نیز بهره گیری شده است، در استان فارس برای تالاب های پریشان، طشک و بختگان و کمجان، کافتر، ارژن و مهارلو این برنامه ها تدوین شده است و برای تالاب هفت برم و سایر تالاب ها نیز این برنامه ها در دستور کار است.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه برنامه جامع احیای تالاب مهارلو از سال 99 آغاز شده است افزود: همه ذی نفعان در تدوین این برنامه مشارکت داشته اند ، برنامه مدیریت زیست بومی و مدیریت جامع مهارلو اکنون یک برنامه تدوین و تصویب شده و آماده اجرا است. مهارلو بیشترین تاثیر محیط زیستی را در شهرستان سروستان دارد، البته بر شهرستان شیراز هم تاثیرگذار است، برای اجرای این برنامه نیاز است که فعالیت های اموزشی و آگاه سازی هم انجام شود و بستر سازی لازم صورت گیرد. سروستان بیشترین تاثیر از تالاب مهارلو می گیرد از این رو این بایستی مطالبه حفاظت و احیا آن ایجاد شود .
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس خاطر نشان کرد: یک تیم دانشگاهی با مشارکت همه ذینفعان و ذیمدخلان این برنامه را تدوین نموده است . با انتصاب فرماندار جدید در سروستان به عنوان اولین فرماندار زن این امید ها افزایش یافته که طرح مدیریت تالاب مهارلو با موفقیت بیشتری پیش رود.
رییس اداره آموزش و مشارکت های مردمی محیط زیست فارس نیز در این نشست با یاد آوری برنامه های احیای تالاب ها اظهار کرد: در اجرای برنامه مدیریت تالاب های استان نیاز به بستر سازی و آگاه سازی و مشارکت مردم است. در این زمینه گام هایی برداشته شده است. در سروستان هم ظرفیت های فرهنگی خوبی وجود دارد ظرفیت فرهنگیان و کتابخانه ها و ظرفیت آموزش و پرورش در این شهرستان خیلی مناسب است و باید از این ظرفیت ها برای آگاه سازی مردم با هدف احیای تالاب مهارلو بهره گیری شود.
زهرا شفیعی سروستانی اضافه کرد: سروستان توانمندی گردشگری و تاریخی دارد که این ظرفیت ها مغفول مانده است، احیای مهارلو هم تاثیر شگرفی در گردشگری شهرستان دارد که بایداز ظرفیت های آن استفاده کرد.
فرماندار سروستان نیز با تقدیر از حضور مسوولان محیط زیست فارس در این نشست اظهار داشت: احیای تالاب مهارلو برای سروستان بسیار مهم است، محرومیت های سروستان بسیار زیاد است به طوری که حتی از کلمه محرومیت هم محروم مانده است، در توزیع بودجه های محرومیت زدایی سروستان را بخشی از شیراز دیده اند و به عنوان شهرستان مستقل دیده نشده از این رو سروستان زیر پوشش برخورداری شیراز مانده است، سروستان هم برخوردار قلمداد می شود در حالیکه اینجا محرومیت مضاعف دارد.
بتول معلم ادامه داد: فعالیت های فرهنگی برای احیای تالاب مهارلو بسیار اثر گذار است، ما تمام قد از این موضوع حمایت می کنیم که تالاب مهارلو احیا شود، احیای این تالاب می تواند زمینه ساز معیشت شهروندان و ساکنان شهرستان سروستان باشد .
یکی از پژوهشگران و فعالین محیط زیستی نیز در این نشست با اشاره به اینکه فرصت احیا تالاب مهارلو فراهم است و از این فرصت ها باید استفاده کرد اظهار داشت : باید از همه ظرفیت های قانونی بهره گیری کرد تا زمینه احیای تالاب فراهم شود، احیای تالاب مهارلو و سایر تالاب ها با کارهای مقطعی امکان پذیر نیست و نیاز به برنامه های کوتاه مدت و میان مدت دارد، ظرفیت هایی که دراین عرصه است باید بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.