عضو شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به تخریب بافت تاریخی شیراز در سایه نگاههای عمرانی و سودمحور، حفظ هویت فرهنگی و تاریخی شهر را نیازمند شفافیت، نظارت مردمی و تغییر رویکرد در سیاستگذاریها دانست.
به گزارش خبرگزاری سینا فارس، غلامحسن اسکندری امروز، 1 دی ماه در نشست خبری با خبرنگاران در شیراز با تأکید بر اهمیت حفظ بافت تاریخی شهر گفت: این بخش از شهر که لنگرگاه هویتی شیراز است، طی سه دهه گذشته با نگاههای افراطی و تخریبهای گسترده دچار آسیب شده است. متولیان امر با اقدامات نمادین و توسعههای بیضابطه، هویت فرهنگی و اجتماعی این بخش را تحتالشعاع قرار دادهاند.
اسکندری در ادامه سخنان خود، با تأکید بر اهمیت مشارکت عمومی و نقش کارشناسان در حکمرانی و مدیریت کشور، بر لزوم استفاده از ابزارهای پیشگیرانه و شفافیت در اداره شهر تأکید کرد.
وی، ناکارآمدی روشهای سنتی نظارت و بازرسی را مورد انتقاد قرار داد و گفت: روشهای متداول دستگاههای ناظر، عمدتاً پس از وقوع فساد یا تضییع حقوق عامه وارد عمل میشوند. این شیوهها، به جای پیشگیری، در مرحله تعاقب و دستگیری قرار دارند که جبران کامل بزه یا فساد را دشوار یا غیرممکن میکند.
اسکندری، شفافیت را بهعنوان یکی از ابزارهای اساسی در حکمرانی کارآمد معرفی و اظهار کرد: شفافیت بهعنوان حق اطلاعاتی عمومی، فضایی برای قابلرویتکردن روابط و عملکردهای مدیریتی فراهم میکند. با نورگذر کردن دیوارهای کدر، عملکرد مسئولان در معرض دید عموم قرار گرفته و بهصورت خودکار اصلاح میشود.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز افزود: اولین گام برای تحقق شفافیت، ایجاد دسترسی عمومی به اطلاعات است. از بدو ورودم به شورای شهر، شفافیت و حق دسترسی به اطلاعات را بهخصوص در حوزه مدیریت سرمایه انسانی، اولویت قرار دادم.
وی با انتقاد از مقاومتها در برابر شفافیت بیان کرد: هرجا که در برابر شفافیت مقاومت میشود، آن موضوع محل انباشت فساد است. اطلاعاتی که طی ماههای اخیر به دستم رسید، حکایت از بیانضباطی مالی و مدیریتی گسترده در حوزه نیروی انسانی دارد. اما من معتقدم که با تحقق شفافیت، فضای افشاگری و مدیریت افکار عمومی نیز از میان میرود.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز خطاب به مردم شیراز عنوان کرد: این حق شماست که شایستهترین افراد در مناصب خدمتگزاری قرار گیرند و از کیفیت بالای خدمات بهرهمند شوید. به جوانان تحصیلکرده شهر نیز میگویم که باید از حق فرصت شغلی برابر برخوردار باشند.
اسکندری با اشاره به رویکردهای نادرست در مدیریت شهری، اظهار کرد: در بسیاری از کشورها، ساخت بزرگراهها و پروژههای کلانمقیاس منسوخ شده است؛ اما در اینجا، شهر به کارگاه ساختمانی تبدیل شده و اراضی وسیع بدون ضابطه به محدوده قانونی الحاق میشوند. این رویکردها، به بهبود کیفیت زندگی مردم کمکی نمیکند.
وی ادامه داد: در کشورهای توسعهیافته، محدودیتهای سختگیرانهای برای جلوگیری از تعارض منافع در مدیریت شهری اعمال میشود، بر عکس در اینجا، منافع عمومی زیر نگاههای بولدوزری برخی پیمانکاران له میشود.
اسکندری همچنین یادآور شد: با نزدیک شدن فصل تدوین بودجه، باید توجه داشت که حدود ۹۰ درصد بودجه شهرداری از جیب مردم تأمین میشود، چه از طریق عوارض مستقیم و چه از تهاتر املاک. افزایش بودجه به معنای فشار اقتصادی بیشتر بر مردم است، در حالی که شرایط فعلی نیازمند تغییر این روند است.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز خاطرنشان کرد: مردم توان تحمل فشار بیشتر را ندارند و ضروری است در بودجهنویسی سال آینده این موضوع مدنظر قرار گیرد تا از افزایش بار اقتصادی بر آنها جلوگیری شود.
اسکندری به تدوین سند الگویی برای سیاستگذاری شهری در دهه پیش روی شیراز اشاره و بیان کرد: این سند با هدف بازگرداندن شهر به مردم و نگاه جامع به مدیریت شهری تدوین شد. ما بر این باور هستیم که هر گروه سیاسی باید دیدگاههای اصولی خود را درباره اداره امور شهری بهصورت شفاف اعلام کند.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز خاطرنشان کرد: این سند، مسائل شهر را در دو بخش فرهنگی-اجتماعی و مدیریت شهری مورد بررسی قرار داده و راهبردهایی اصولی برای حل مسائل ارائه کرده است.
اسکندری با نقد عملکرد شوراهای شهر طی دو دهه گذشته تصریح کرد: شورا و شهرداریها عمدتاً محل تلاقی قدرت و ثروت بودهاند. این نهادها باید با مأموریتهای مشخص وارد عمل شوند و گزارش عملکرد خود را بر اساس تعهدات از پیش تعیینشده به مردم ارائه دهند. گزارشهایی که بدون مأموریت مشخص ارائه میشوند، صرفاً اتلاف منابع هستند.
وی در پایان تأکید کرد: انتخابات شورای شهر باید به صحنه رقابت واقعی دیدگاههای کارشناسی تبدیل شود تا مردم بتوانند نقش جدیتری در اداره شهر ایفا کنند.