تنها ۳ درصد از صنایع فارس تکنولوژی بالا دارند
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز با بیان اینکه تنها ۳ درصد از صنایع فارس دارای تکنولوژی بالا هستند، ورود فناوریهای نوین و دانش تخصصی به این صنایع را ضروری دانست و بهرهوری پایین آنها را چالشی جدی برای توسعه استان عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری سینا فارس، علی حفیظی امروز، ۲۵ آذرماه در نشست روز ملی پژوهش که در دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی دانشگاه شیراز برگزار شد، با بیان اینکه تنها ۳ درصد از صنایع استان دارای تکنولوژی بالا هستند، گفت: این در حالیست که ۵۳ درصد از صنایع در سطح تکنولوژی متوسط رو به پایین فعالیت میکنند؛ این آمار نشان میدهد که صنایع استان نیاز مبرمی به ورود فناوریهای نوین و دانش تخصصی برای بهبود بهرهوری و ایجاد ارزش افزوده دارند.
وی تصریح کرد: ما باید از ظرفیت دانشگاهها و نخبگان استفاده کنیم تا این صنایع به سطوح بالاتر تکنولوژی دست پیدا کنند و بتوانند در رقابتهای ملی و بینالمللی جایگاه بهتری داشته باشند.
حفیظی با اظهار به اینکه پارکهای علم و فناوری اگرچه گفتمان مناسبی را در این زمینه شکل دادهاند، اما نمیتوان گفت که همه آنها موفق بودهاند، عنوان کرد: باید مدلهای جدید دانشبنیان را بررسی و اجرا کنیم تا راه برونرفت از مشکلات اقتصاد و اشتغال فراهم شود.
وی با تأکید بر اهمیت نقش دانشگاه در ایجاد ارزش افزوده و ارتباط با صنعت، گفت: یکی از مسائل اصلی این است که آیا دانشگاه توانسته در صنعت نقشآفرینی کند و آیا صنایع به سمت دانشگاه آمدهاند؟
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز با اشاره به جایگاه استان در معادن کشور، گفت: استان فارس در جایگاه دوم ارزش معادن کشور قرار دارد، اما سهم درآمد آن کمتر از ۲ درصد از کل درآمد معادن است. این نشان میدهد که هنوز ظرفیتهای معدنی استان به طور کامل بهرهبرداری نشدهاند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، از میان ۱۱ هزار شرکت دانشبنیان کشور، تنها ۳۹۶ شرکت مربوط به استان فارس است که این آمار باید با سرمایهگذاری و حمایتهای بیشتر افزایش یابد.
حفیظی با اشاره به اینکه ما سعی کردهایم انگیزه اساتید را برای همکاری با صنایع افزایش دهیم، یادآور شد: حجم قراردادهای پژوهشی دانشگاه از حدود ۲۲ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۱۲۰ میلیارد تومان در سال جاری برسد؛ این نشاندهنده حرکت مثبت در ارتباط صنعت و دانشگاه است که باید گسترش پیدا کند.
وی جایگاه علوم انسانی و اجتماعی را در حل مسائل استان و کشور حیاتی دانست و اظهار کرد: در چند دهه گذشته، به رغم اینکه بسیاری از چالشهای امروز ما، از جمله مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ریشه در همین حوزهها دارند، از ظرفیتهای اقتصاد و علوم اجتماعی به درستی استفاده نشده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز افزود: متأسفانه این حوزهها کمتر مورد توجه دولتمردان و سیاستگذاران قرار گرفتهاند، در حالی که میتوانند نقش کلیدی در ارائه راهحلهای پایدار برای مشکلات کشور ایفا کنند.
وی تصریح کرد: ما نیاز داریم نگرش پژوهشی خود را اصلاح کنیم و این حوزهها را بهعنوان بخشی جداییناپذیر از مسیر توسعه ملی در اولویت قرار دهیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز با اشاره به اهمیت فعالیتهای بینرشتهای گفت: تنوع پژوهشهای بینرشتهای در دانشگاه شیراز باید بهگونهای باشد که علاوه بر دستیابی به مرجعیت ملی، در سطح بینالمللی نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم.
وی با اشاره به نقش دانشگاه شیراز در بهکارگیری دانش و تلاشهای علمی در عارضه یابی و رفع چالشهای صنعتی، اظهار کرد: در یک سال اخیر، این دانشگاه توانسته با اجرای پروژه حفر چاه نفت و اقدامات مرتبط، صرفهجویی ارزی قابلتوجهی به میزان بیش از ۲.۵ میلیون دلار به همراه داشته باشد که این موفقیت نشان از جایگاه مؤثر دانشگاه در مدیریت منابع ملی دارد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز بیان کرد: بهرهگیری از ظرفیتهای قانون جهش دانشبنیان که با هدف حمایت از توسعه علمی و اقتصادی تصویب شده است، به عقد اولین قرارداد با شرکت فراسان منجر شده و بخشی از مالیات این شرکت به تحقیقات و توسعه در دانشگاه اختصاص یافته است.
حفیظی با تأکید بر اهمیت تزریق دانشجویان نخبه به صنعت، گفت: ما در دانشگاه شیراز با رویکردی نوین تلاش میکنیم تا نقش خود را در توسعه پایدار استان و کشور به بهترین شکل ایفا کنیم. ارتباط مستمر با صنعت و حمایت از طرحهای دانشبنیان یکی از اولویتهای ما برای حرکت به سمت آیندهای بهتر است.