یک متخصص قلب و عروق، با بیان اینکه آترواسکلروز یا تصلب شرائین یکی از مهمترین دلایل بیماریهای قلبی است، گفت: شروع این بیماری در نتیجه رسوب چربیهای بد یا همان لیپوپروتئین با دانسیته کم یا LDL در دیواره سرخرگها است.
دکتر کیانوش حسینی با بیان اینکه آمارهای جهانی نشان میدهند که ایران از جمله کشورهایی در دنیاست که بروز و شیوع بیماریهای ناشی از آترواسکلروز در آن بالا است و روزبهروز در حال افزایش است، عنوان کرد: تصلب شرایین یا آترواسکلروز درگیرکننده سرخرگهاست که این امر میتواند بر سرخرگهای مغز، قلب و اندامهای بدن تأثیر بگذارد.
وی عنوان کرد: آترواسکلروز میتواند بهتدریج سبب تنگی سرخرگ و اختلال در خونرسانی به عضو مربوطه شود؛ اگر آترواسکلروز در سرخرگهای قلب یا مغز ایجاد شود می تواند موجب سکته قلبی و مغزی شود.
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی بیمارستان فوقتخصصی قلب فرشچیان تصریح کرد: در حال حاضر در کشور ایران در اوج شیوع و بروز حوادث قلبی عروقی و مغزی ناشی از آترواسکلروز هستیم و لازم است رویکردهای پیشگیرانه در کشور ما برای جلوگیری از این عوارض اتخاذ شود.
دکتر حسینی با بیان اینکه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی از اهمیت زیادی برخوردار است، یادآور شد: سبک زندگی مناسب بهخصوص رژیم تغذیهای سالم تأثیر بسزایی بر پیشگیری از بیماریهای قلبی دارد.
وی با بیان اینکه اصلاح سبک زندگی یک اقدام چندجانبه است که خود فرد، جامعه و سیاستگذاران میتوانند در بهبود شرایط آن تأثیرگذار باشند، مطرح کرد: در واقع همه افراد جامعه وظیفه دارند که در جهت بهبود سبک زندگی و پیشگیری از بیماریها گام بردارند .
وی ضمن اشاره به عوامل خطر یا ریسک فاکتورهای تأثیرگذار بر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، مطرح کرد: در این راستا میتوان به عواملی همچون سن بالا، جنسیت مذکر، استعمال دخانیات، دیابت، فشار خون بالا، به هم خوردن تعادل چربی های خون، وراثت، چاقی وبی تحرکی و… اشاره کرد.
این متخصص قلب و عروق، با بیان اینکه آترواسکلروز یا تصلب شرائین یکی از مهمترین دلایل بیماریهای قلبی است، گفت: به طور عمده این بیماری با رسوب چربی بد یا LDL در دیواره سرخرگ ها شروع میشود.
وی با بیان اینکه آترواسکلروز فرایندی است که در آن چربیهای بد (LDL) وارد دیواره رگها شده و تجمع مییابند، یادآور شد: این پلاکهای چربی بهتدریج رشد می کنند و باعث تنگی رگها شده و میتوانند به بروز سکتههای قلبی، مغزی و حتی نارسایی قلبی منجر شوند. در میان انواع مختلف چربیها، چربیهای اشباع شده و ترانس بیشترین تأثیر منفی را بر افزایش سطح LDL و ایجاد آترواسکلروز دارند.
دکتر حسینی با بیان اینکه چربیهای ترانس در روغنهای جامد گیاهی، غذاهای فرآوریشده و برخی انواع خوراکیهای بستهبندیشده از چربیهای مضر برای سلامت قلب هستند، مطرح کرد: این چربیها بهویژه در روند هیدروژناسیون و تبدیل روغن از حالت مایع به جامد تولید میشوند و میتوانند موجب افزایش سطح LDL خون و کاهش HDL (چربی خوب) شوند.
وی همچنین بر اهمیت چربیهای غیراشباع تأکید کرد و افزود: چربیهای غیراشباع از منابع گیاهی، مانند روغنزیتون، روغن کنجد، روغن کانولا و همچنین چربیهای موجود در ماهیها، تأثیرات مثبتی بر سطح LDL دارند؛ این چربیها به طور خاص به کاهش سطح LDL خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک میکنند.
فیبر از مؤثرترین عوامل در کاهش LDL
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی بیمارستان فوقتخصصی قلب فرشچیان در بخش دیگری بر اهمیت مصرف فیبر در رژیم غذایی تأکید کرد و گفت: مصرف فیبر در رژیم غذایی میتواند به طور قابلتوجهی در کاهش سطح LDL خون مؤثر باشد.
دکتر حسینی با بیان اینکه فیبر بهویژه در مواد غذایی گیاهی مانند میوهها، سبزیجات، دانهها و مغزها و غلات کامل موجود است، خاطرنشان کرد: این مواد غذایی نهتنها برای سلامت دستگاه گوارش مفید هستند؛ بلکه با اتصال به کلسترول در دستگاه گوارش و کمک به دفع چربیهای مضر از بدن، از رسوب آنها در رگها جلوگیری میکنند.
وی مصرف مواد غذایی مانند نان سبوسدار، غلات کامل و دانهها مانند بذرکتان و چیا و مغزهایی مانند بادام و گردو را بر کاهش سطح چربیهای مضر و افزایش سطح چربیهای مفید مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: توصیه میشود نان کامل (سبوس دار) جایگزین نانهای بدون سبوس در سبد غذایی شود.
ورزش و فعالیت بدنی عامل مهم در کنترل چربیهای خون
این متخصص قلب و عروق به نقش حیاتی فعالیت بدنی در کنترل چربیها و پیشگیری از بیماریهای قلبی اشاره کرد و توضیح داد: ورزش منظم میتواند به کاهش سطح تری گلیسیرید و LDL کمک کرده و باعث افزایش سطح HDL شود. حتی فعالیتهای سادهای مانند پیادهروی روزانه، دوچرخهسواری یا شنا میتوانند تأثیرات مثبت زیادی بر سلامت قلب داشته باشند.
حسینی همچنین توصیه کرد: افراد باید از مصرف کربوهیدراتهای ساده، قندها و غذاهای فرآوریشده پرهیز کنند و یا مصرف آنها را به حداقل ممکن برسانند.مصرف قندهای ساده و فرآوریشده مانند شیرینیها، نوشابه های شیرین و صنعتی و غذاهای موسوم به فست فود باعث افزایش سطح چربی های مضر و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
متخصص قلب و عروق درمورد نحوه طبخ غذاها بر استفاده از روش های سالم پختن شامل بخار پز، آبپز وگریل یا تنوری کردن به جای روش ناسالم سرخکردن تاکید کرد.
دکتر حسینی در مورد مصرف غذاهای دریایی افزود: متأسفانه مصرف غذاهای دریایی از جمله ماهی در سفره غذایی ایرانیها محدود است و توصیه میشود حداقل دو بار در هفته از ماهی استفاده شود. سیگارکشیدن و مصرف الکل، علاوه بر آسیب به ریهها، تأثیرات منفی زیادی بر رگهای خونی و قلب دارند. سیگارکشیدن باعث تنگی رگها، افزایش فشارخون و کاهش توانایی خون در حمل اکسیژن میشود، درحالیکه مصرف بیش از حد الکل میتواند باعث افزایش فشارخون و ایجاد چربیهای مضر در خون شود.