رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با اشاره به برخورداری این پژوهشگاه از اطلاعات غنی و قوی مورد نیاز بخشهای مختلف از جمله هوش مصنوعی گفت: در آینده ایرانداک به شکل رسمی، هاب هوش مصنوعی کشور خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری سینا، محمد حسنزاده ، هوش مصنوعی را یکی از حوزههای مورد توجه و تمرکز پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران عنوان کرد و گفت: اکنون آزمایشگاه هوش مصنوعی و زیرساختهای پردازش هوشمند با قابلیت خدماترسانی به سراسر کشور در این پژوهشگاه راهاندازی شده است و اعضای هیات علمی و پژوهشگران ایرانداک در آنجا مشغول به فعالیتهای تحقیقاتی هستند.
وی هوشمندسازی اطلاعات را امری بسیار مهم دانست و با اشاره به برخورداری ایرانداک از اطلاعات غنی و قوی در حوزههای مختلف، از آمادگی کامل این مجموعه برای ارائه خدمات به شرکتها و سازمانهای متقاضی خبر داد.
حسنزاده با پیشتاز خواندن ایرانداک در عرصه سامانههای هوشمند در کشور، گفت: به دنبال پردازش زیرساخت سختافزاری موجود در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات، در آینده ایرانداک به شکل رسمی قطب (هاب) هوش مصنوعی کشور خواهد شد و بر همین اساس دبیرخانه شهر هوشمند ایران در ایرانداک پایهگذاری شده است.
ایران هم اکنون در مرحله آغازین هوش مصنوعی است
رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در تشریح وضعیت هوش مصنوعی در کشور بیان داشت: هوش مصنوعی سه مرحله آغازین، استقرار و بلوغ را شامل میشود و ایران اکنون در مرحله آغازین کار است.
وی توضیح داد: این وضعیت به آن معناست که هم اکنون تعدادی از پروژهها آغاز و رویکردها و برنامهریزیهای تعدادی دیگر انجام شده و بعضا هم شاهد انجام پروژههای موفق و ناموفق در حوزه هوش مصنوعی در کشور هستیم.
حسنزاده ادامه داد: البته جریان اصلی کار در حوزه هوش مصنوعی در ایران شکل گرفته و امیدواریم در پنج سال آینده در عرصه هوشمندسازی شاهد جهش ویژهای در کشور باشیم.
ایرانداک در حوزه هوشمندسازی نیازمند حمایت ملی است
رئیس ایرانداک، حوزه هوشمندسازی این مجموعه را نیازمند حمایت ملی دانست و گفت: ایرانداک بیشترین دیتا و اطلاعات را در حوزههای علم، فناوری و نوآوری در اختیار دارد اما پردازش آنها نیازمند یک زیرساخت بسیار قوی است که به تنهایی نمیتوانیم از عهده تجهیز این زیرساخت برآییم بنابراین لازم است که ایرنداک به عنوان قطب هوش مصنوعی در کشور به صورت ویژه مورد حمایت قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در کنار اینها، مجموعهای از مسائل ریز و درشت نیز وجود دارد؛ به عنوان مثال ایرانداک بعد از راهاندازی تجهیزات زیرساختی باید از شبکه برق به شکل پایدار بهرهمند شود نه اینکه برق آن بخش نیز همچون شبکه برق خانگی دچار قطع و وصل شود و کل کارها نصف و نیمه باقی بماند.
به گفته حسنزاده، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در حوزه سیاستگذاری و همچنین تامین زیرساخت، تامین محتوا و شبکهسازی میتواند به شکل مطلوبی یاریرسان کشور در حوزه هوش مصنوعی باشد و این مهم به عنوان یک وظیفه به شکل مناسبی در حال انجام است.
وی با یادآوری اینکه هر فرد و سازمانی در کشور برای فعالیت در حوزه هوش مصنوعی، نیازمند اطلاعات و دیتا است و این نیاز به واسطه ایرنداک قابل تامین است، گفت: وجود چنین وضعیتی به شکل طبیعی ایرانداک را قطب قرار داده و هم اکنون ما به شکل غیر رسمی قطب هوش مصنوعی در کشور محسوب میشویم و بنا داریم با تامین زیرساخت و سیاستگذاری، به قطب رسمی هوش مصنوعی در کشور تبدیل شویم.
حسنزاده درباره برنامه های حمایتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران از فناوران، دانشبنیانها و استارتاپها گفت: در سال گذشته، مرکز رشد فناوری با محوریت هوشمندی و هوش مصنوعی در این پژوهشگاه راهاندازی شده و هم اکنون نخبگان جوان و فناوران از امکانات و فضای ایرنداک استفاده میکنند.
رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران افزود: زیرساختهای سختافزاری که هم اکنون در ایرانداک در حال تجهیز و راهاندازی است، در آینده بستر مناسبی برای بازاریابی B۲B (بازاریابی محصولات و خدمات برای مشاغل یا سازمانهای دیگر) و همچنین B۲C (بازاریابی محصولات و خدمات برای مشتریان فردی) برای کسبوکارهای نوآورانه فراهم خواهد کرد.
وی با توضیح اینکه پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران از دو بخش کلان تشکیل شده است، افزود: یک بخش، مدیریت اطلاعات سامانههای ملی را در راستای مدیریت اطلاعات و اسناد علمی و پژوهشی بر عهده دارد که تجمیعی از اطلاعات از جمله کتابها، پایاننامهها و مقالات کنفرانسی را به شکل واحد شامل میشود و بخش دیگر نیز شامل دادههای مربوط به جایگاه ایران از نظر فردی، سازمانی و ملی در حوزه علم، فناوری و نوآوری در جهان است.
حسنزاده ادامه داد: افزون بر این، ایرانداک دارای سه پژوهشکده شامل پژوهشکده علوم اطلاعات، پژوهشکده فناوری اطلاعات و پژوهشکده اطلاعات و جامعه و همچنین دارای پنج آزمایشگاه شامل روبوداک، شبیهسازی سیاست علم و فناوری، کودکان دیجیتال، هوش مصنوعی و همچنین تحلیل دیتا است و همه این مجموعهها درحال خدماترسانی به نظام علم و فناوری کشور هستند.
به گفته وی، آزمایشگاه روبوداک با هدف توسعه و پیشبرد پروژههای مشترک پژوهشی و میانرشتهای بر محور مدیریت اطلاعات در ایرانداک راهاندازی شده و در واقع نمادی از دستاوردهای جدید پژوهشی در حوزه مدیریت، پردازش، تحلیل دانش و اطلاعات، علمسنجی، پردازش زبان طبیعی و پردازش صوت و تصویر است.