کتابگردی یازده ساله شد
یازدهمین دوره آیین «کتابگردی» صبح امروز، همزمان با نخستین روز هفته کتاب آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری سینا، مراسم کتابگردی با صبحانه کاری جمعی از اهالی کتاب و نشر، پنجشنبه ۲۴ آبان همزمان با نخستین روز از هفته کتاب و کتابخوانی، از کتابفروشی گویا آغاز شد.
احمد مسجد جامعی، در سخنانی درباره ایده کتابگردی، اظهار کرد: ۱۱سال پیش، احساس کردم، فضا عوض شده و فضای جدیدی شکل گرفته است و دیگر دورۀ این نیست که در تالار وحدت جمع شویم و از چند نفر تقدیر کنیم، بلکه ما باید برویم دیدن کتابفروشان و ناشران و البته شأن این دوستان چنین اقتضا میکرد.
مسجد جامعی ادامه داد: زمانی که این حرکت را در تهران آغاز کردیم، خیلی استقبال شد. آیتالله امینی، امام جمعه قم از این حرکت حمایت کرد. زندهیاد احمدرضا احمدی اعلام کرد میآید. آقای دولتآبادی هم آمد و چند ساعتی هم معطل شد و گفتند من معمولا چندسال معطل کسی نمیمانم. آقای فرمانآرا گفت خانهام لواسان است اما آمدم.
برخی از مراجع هم برای کتابگردی آمدند. آقای جنتی، وزیر بودند و تماس گرفتند و گفتند من هم کتابگردی رفتم. فضای محبتآمیزی شکلگرفت.
احمد مسجدجامعی ادامه داد: بعدها شرایط عوض شد، سالهای بعد دولت روحانی که ما در شورا نبودیم و پست و مقامی نداشتیم، اتحادیه آمد و ادامهدهندۀ این سنت شد و اتحادیه ناشران هزینه کتابگردی من را میداد. این اتفاق را برپا میکردند و امسال شرایط متفاوت است. امسال وزارت ارشاد برای کتاب کردی تماس گرفت و گفتم ۱۰سال گذشته است و من هم به دعوت اتحادیه به کتابگردی آمدهام.
او خاطرنشان کرد: این سنت و ادامه دادن آن برایم جالب شد که اهل فرهنگ قابل اعتماد هستند. مردم کشورمان اخلاقی هستند اما جامعه از اخلاق تهی شده است که مقداری به شرایط اقتصاد برمیگردد. من مدیون دوستان ناشر و کتابفروش و هنرمندان نویسندگان هستم که این حرکت استمرار داشته است. من دغدغه فرهنگ و کتاب را دارم زمانی که کتابفروشی تعطیل میشود، پیگیر میشوم.
او در پایان تأکید کرد: زمانی که وزیر بودم و زمانی که نبودم مدیون لطف و حمایت اهالی فرهنگ و هنر هستیم.
یدالله کابلی خوانساری، خوشنویس نیز در سخنانی گفت: بیگمان زندگی، هنر ژرفترین گفتوگوی انسانهای صلحطلب تاریخ است که وجودشان مانند منشور میدرخشد.
او با اشاره به فعالیتش در عرصه خوشنویسی و احیای خط شکسته، درباره انتشار «سماع قلم» توضیح داد و خاطرنشان کرد: مادامی که صنعت نشر و کتاب نباشد، هیچ وسیلهای نمیتواند عصاره جان کسانی که تحقیق و پژوهش و یا در زمینه هنر کار کردند، را به تماشای مردم عالم ببرد. ناشران مسئولیت داشتند. کتاب را در اختیار همگان قرار بدهد.
کریمی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان هم در این مراسم گفت: امروز روز میمون و مبارکی است. آقای مسجد جامعی این سنت حسنه را بنیان گذاشتند و سال به سال پر رونقتر ادامه پیدا کرد. قدردان همه عزیزانی که در عرصه فرهنگ و نشر فعالیت میکنند هستم. تا باد چنین بادا.
او افزود: امیدوارم شاهد توسعه کتاب و کتابخوانی و بالا رفتن سطح کتاب و کتابخوانی باشیم.
سهیل محمودی، هم با این سخن که «امیدوارم این روزها، دههها و سدهها در تهران و شهرستانها جلوه داشته باشد»، چند رباعی خواند.
اشرف بروجردی نیز در سخنانی از کسانی که برای احیا و پایدار ماندن فرهنگ ایران تلاش کرده و میکنند، قدردانی کرد و با اشاره به تجربه کتابگردی در سالهای گذشته، بیان کرد: کتابگردی فرصتی بود تا با مرارتهایی که عزیزانی در حوزه نشر دارند، بشنویم. تازه آن زمان فهمیدم چه تلاشهای ارزشمندی صورت میگیرد و ما غافل هستیم. آنچه از فرهنگ به دست ما رسیده محصول تلاشهای ماندگار و ثابت قدم کسانی است که در این حوزه گام برمیدارند.
او با بیان اینکه این سنت را مرهون تلاشهای آقای مسجد جامعی هستیم، در بخش دیگری از سخنانش گفت: آقای تابش درحال جمعآوری یادداشتهای فرهنگی آقای خاتمی هستند تا این سخنان برای تاریخ ایران و سرنوشت مردم به یادگار باقی بماند.
بروجردی تأکید کرد: شاید کسانی که در حوزه نشر فعالیت میکنند، ناشناخته هستند و مردم آنها را نمیشناسند اما شأن آنها در تاریخ ایران ماندگار است.
مرتضی محجوبی، نقاش هم گفت: آنچه بلد نیستم سخن گفتن است، کارم نقاشی است و هفتاد سال کار کردم.
او سپس با توضیح کوتاهی درباره آثار خود، گفت: عاشق همه شما هستم.
درویش، فیلمساز هم که در جمع کتابگردها حضور داشت از شرکتکنندگان و بانیان این رویداد تشکر کرد.
ندا ولیپور، خبرنگار ایسنا هم در سخنانی به نمایندگی از خبرنگاران حاضر در این جمع، کتابگردی را فرصتی خواند تا از تلاشهای کتابفروشان تقدیر شود و گفت: کتابفروشی فضای برای تنفس کشیدن در شهر است و باید حواسمان به این تنفسگاهها باشد. کتابفروشی شغل پردرآمدی نیست و این عزیزان با عشق کار میکنند و کتابگردی فرصتی است تا این عشق را قدر بدانیم.
مقصد بعدی، کتابگردی کافه کتاب ثالث بود و در آنجا از مرحوم محمد زهرایی، مدیر نشر کارنامه یاد شد.
کریمی، رئیس اتحادیه نشر خاطرنشان کرد: مرحوم زهرایی، فرد بسیار خلاق و جسوری بودند و نگاه جدید به کتابفروشی داشت. فروش کالای فرهنگی در کتابفروشی از ایدههای ایشان بود که آن زمان با انتقاد زیادی همراه بود. الان صنعت نشر ایران به مقدار زیادی روی پای فروشگاههای بزرگ است.
جمع کتابگرد در ادامه به کتابفروشی زیتون رفت که از بخش کودک و نوجوان این کتابفروشی دیدار شد. در این فضا اسباببازی و اتاق بازی برای کودکان تعبیه شده است. مسئول این کتابفروشی یادآور شد: برخی فکر میکنند اسباببازی و وسایل کادویی بیشترین فروش ماست اما در این فضا کتاب حرف اول را میزند.
توانستهایم ۵۰۰ خانواده را در این کتابفروشی عضو کنیم و خانوادهها اینجا میآیند درحالی که بچهها بازی میکنند، خانوادهها کتاب میخوانند. اینجا کسی کار ندارد که کودکان کتابها رو زمین میاندازند و خانوادهها اینجا امنیت دارند.
کتابفروشی اساطیر و کتابفروشی بنفشه از سری کتابفروشیهای قدیانی، مقصد بعدی بود.
از نکاتی که در این کتابفروشی مطرح شد باشگاه مشتریان و طرحهای این باشگاه و اردوهای دانشآموزی مدارس بود.
رائد فریدزاده، معاون سینمایی نیز در کتابفروشی اساطیر به کتابگردی پیوست. مسجد جامعی هم کتاب تاریخ سینما را به او هدیه داد.
در بازدید از انتشارات جغرافیا و گیتاشناسی ایران نیز بختیاری مسئول انتشارات اعلام کرد: حیاط این دفتر را که ۱۱۰ متر است در اختیار کسانی میگذارم که بخواهند نقشه خلیجفارس را به نمایش بگذارند و موزۀ نقشه خلیج فارس شود. البته نیاز است شهرداری فضای مسقفی برای این حیاط ایجاد کند.
غلامرضا امیرخانی، رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز به کتابگردی پیوست.
کتابخانه مستقل امید صبا نیز از مقاصد کتابگردی بود که مسئول این کتابخانه درباره فعالیتهای این کتابخانه مستقل توضیحاتی داد.
نشر چشمه، آخرین مقصد کتابگردی این جمع بود که تا پیش از ظهر پنجشنبه ۲۴ آبان همزمان با روز کتاب و کتابخوانی انجام شد.
منبع: ایسنا