مطالعهای که بهتازگی در نشریه Science منتشر شده، حاکی از آن است که محدودیت مصرف شکر در دوران جنینی و نوزادی، میتواند خطر دیابت و فشار خون را تا حد چشمگیری کاهش داده و سن بروز این بیماریها را به تعویق بیندازد.
به گزارش سینا پرس فارس، نتایج پژوهشی که از دادههای بریتانیا استفاده کرده، نشان میدهد محدودیت مصرف شکر در دوران نوزادی و حتی دوران جنینی میتواند تا ۳۵ درصد خطر دیابت و تا ۲۰ درصد خطر فشار خون را کاهش دهد و همچنین زمان بروز این بیماریها را بهطور میانگین ۴ سال برای دیابت و ۲ سال برای فشار خون به تعویق بیندازد.
پیشزمینه
دوران ۱۰۰۰ روزه اول زندگی، از زمان لقاح تا ۲ سالگی، بهعنوان دورهای حیاتی برای سلامت درازمدت شناخته میشود. مطالعات حیوانی نشان دادهاند که مصرف بیش از حد شکر در این دوران میتواند اثرات ماندگاری بر سلامت داشته باشد. اما در مورد انسانها، تحقیقات در این زمینه محدود است. تحقیقات قبلی عموماً بر روی شرایط شدید (مانند قحطی) و عوامل مرتبط با سلامت مادران تمرکز داشتند.
روش مطالعه
محققان از دادههای جیرهبندی شکر پس از جنگ جهانی دوم در بریتانیا استفاده کردهاند. جیرهبندی شکر در بریتانیا در سال ۱۹۵۳ به پایان رسید و این پژوهش تفاوت بین افرادی که قبل و بعد از این زمان متولد شدهاند را مورد بررسی قرار داد. دادههای استفاده شده شامل بیش از ۵۰۰ هزار نفر از بانک اطلاعاتی UK BioBank و ۶۰ هزار بزرگسال از National Food Survey بود.
نتایج
بعد از پایان جیرهبندی، میزان مصرف شکر در بزرگسالان و کودکان بهطور چشمگیری افزایش یافت. اما کسانی که در دوره جیرهبندی متولد شده بودند، خطر کمتری برای ابتلا به دیابت و فشار خون داشتند. همچنین، افرادی که برای مدت طولانیتری تحت جیرهبندی بودند، کاهش خطر بیشتری در بیماریهای مزمن داشتند.
این یافتهها نشان میدهد که محدود کردن مصرف شکر در دوران جنینی و اوایل زندگی میتواند فواید قابل توجهی برای سلامتی داشته باشد و از دیدگاه سیاستگذاری، نیاز به تدوین قوانین برای محدود کردن شکر در محصولات غذایی کودکان را تقویت میکند.
گزارش: فتانه حق پرست
منبع: NEWS-MEDICAL