واقعیت مجازی، انقلابی در پزشکی نوین

واقعیت مجازی (virual reality)، تلاشی برای برداشتن مرزهای بین فضای واقعی و فضای مجازی است. در این فناوری، امکان تعامل کاربر با یک محیط شبیه سازی شده رایانه ای برقرار می شود.  

طی چند سال اخیر، دانشمندان، پزشکان و متخصصان درحال توسعه و استفاده از واقعیت مجازی به منظور تسهیل آموزش کادر درمانی، بهبود روش های تشخیص و درمان پزشکی هستند.

در این گزارش، برخی از کاربردهای فاوری واقعیت مجازی در پزشکی را مورد بررسی قرار می دهیم:

تمرین جراحی

واقعیت مجازی (VR) فرآیند آموزش و یادگیری پزشکی را دستخوش تغییر کرده است. معمولا در اتاق های عمل، دانشجویان پزشکی پشت سر جراح ایستاده و نحوه عمل جراحی را مشاهده می کنند.

اما عینک های واقعیت افزوده این امکان را برای دانشجویان فراهم می کنند تا از محیط دور، در کنار جراح قرار گرفته و فرآیند عمل را از نزدیک ببینند. همچنین محققان دانشگاه استنفورد، شبیه ساز جراحی توسعه داده اند که بازخورد لمسی برای دانشجویان ایجاد می کند.  

شبیه ساز جراحی دانشگاه استنفورد

 

کمک به بیماران مزمن

 

محققان تجارب مختلف واقعیت افزوده را برای کمک به کاهش درد و استرس در بیماران توسعه داده اند؛ در عین حال، این فناوری می تواند هزینه های مراقبت های بهداشتی را کاهش دهد.

اپلیکیشن های واقعیت مجازی مختلفی برای کمک به بیماران توسعه یافته اند؛ از جمله اپلیکیشن Farmoo که به کاهش درد مبتلایان به سرطان کمک می کند. این برنامه در حین شیمی درمانی، با منحرف کردن ذهن بیمار و متمرکز کردن توجه وی بر روی بازی، موجب کاهش درد بیمار می شود. همچنین از بازی SnowWorld برای کمک به التیام درد بیماران دچار سوختگی استفاده می شود.

بازی واقعیت افزوده SnowWorld برای کمک به التیام درد بیماران دچار سوختگی

 

درمان ترس (فوبیا)

روانپزشکان با استفاده از روش درمانی روبرو شدن (با ترس)، بیماران مبتلا به فوبیا را درمان می کنند. بیماران از طریق مواجه شدن با ترس های خود در یک محیط مجازی کنترل شده، تحت درمان قرار می گیرند؛ بطورمثال بیمار دچار ترس از حشرات، با قرار گرفتن در محیط مجازی، استراتژی های مقابله با ترس را فرا می گیرد.

درمان ترس از حشرات با فناوری واقعیت افزوده

 

درمان اختلال استرس پس از سانحه

درست مانند مدیریت اضطراب و ترس از طریق روش درمانی قرار گرفتن در معرض ترس، فناوری واقعیت افزوده برای درمان سربازانی که از اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) رنج می برند، استفاده می شود.

سربازان آسیب دیده در جنگ از طریق شبیه سازهای واقعیت افزوده از میدان جنگ و در یک محیط کنترل شده، نحوه مقابله با رویدادهایی که آنها را دچار اضطراب می کند، فرا می گیرند.

 

درمان اختلال استرس پس از سانحه با فناوری واقعیت افزوده

 

کمک به معلولان

محققان از طریق فناوری واقعیت افزوده، امکان انجام کارهایی را برای معلولان فراهم کرده اند، که انجام آنها باتوجه به نوع معلولیت، امکانپذیر نیست.اپلیکیشن Eye Play the Piano با استفاده از فناوری رهگیری حرکات چشم و هدستی که بر روی سر قرار می گیرد، امکان نواختن پیانو برای کودکان دچار معلولیت را فراهم کرده است.

فناوری واقعیت افزوده برای نواختن پیانو توسط معلولان

 

تسهیل در روند بهبود بیماران دچار سکته مغزی

روند بهبود کامل بیماران دچار سکته یا آسیب های مغزی نسبتا طولانی است، اما شروع به موقع تمرینات توانبخشی، این روند را سرعت می بخشد.اپلیکیشن MindMotionPro نحوه حرکت دادن انگشتان و دست ها را به بیماران دچار سکته مغزی آموزش می دهد؛ با کمک این اپلیکیشن توانبخشی، انگیزه، توجه و تعامل کاربر افزایش پیدا کرده و روند بهبود سیستم عصبی بیمار سرعت پیدا می کند.

اپلیکیشن واقعیت افزوده MindMotionPro برای تمرین حرکات انگشتان و دست

 

مراقبه (مدیتیشن)

اپلیکیشن DEEP برای درمان اضطراب عمومی استفاده می شود. این اپلیکیشن، نحوه تنفس عمیق را به کاربر آموزش می دهد و تنفس، تنها راه کنترل این بازی واقعیت افزوده است. تنفس بوسیله نواری که دور قفسه سینه قرار می گیرد، اندازه گیری می شود.  

 

گزارش: معصومه سوهانی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا