به گزارش سینا از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، با توجه به اسناد بالادستی حوزه زیست فناوری و هدف گذاری دستیابی به سه درصد از بازارهای جهانی تا افق ۱۴۰۴ در نقشه جامع علمی کشور و سایر اسناد مرتبط و فاصله زیادی که برای تحقق این هدف در کشور وجود دارد به نظر می رسد که تحقق اهداف نوآورانه صنعت زیست فناوری دارویی کشور در راستای توسعه اقتصاد دانش بنیان نیازمند اتخاذ سیاستهای کارآمدتری است.
توسعه اقتصاد مبتنی بر دانش در غیاب یک اکوسیستم نوآوری که بستر رشد در توسعه کسب و کارهای فناورانه و دانشی را مهیا می سازد، غیرممکن به نظر میرسد و بر این اساس، شکل گیری اکوسیستم نوآوری در حوزه داروهای زیستی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
آینده داروها در صنعت داروسازی با یک رویکرد چندوجهی مشخص می شود که ترکیبی از ایمونوتراپی، پزشکی دقیق، درمان های هدفمند، درمان های ترکیبی، داروهای بیولوژیک، واکسن ها و درمان های مبتنی بر ژن برای ارایه درمان های موثرتر، مشخص شده و بادوام تر است.
در این راستا، نوآوری و همکاری مستمر بخش دانشگاهی، صنعت و سازمان های نظارتی ضروری به نظر می رسد. مطابق با تکامل صنعت داروسازی، توانایی آن برای پیش بینی و انطباق با تغییرات در شکل دادن به مسیر آینده و تاثیر آن بر سلامت جهانی بسیار مهم خواهد بود.
یکی از رویدادهای جالب توجه در صنعت دارویی جهان ، حرکت بسیار سریع صنعت دارویی به سمت فرآورده های بیولوژیک است و تخمین زده می شود که طی سال های آتی نسبت داروهای بیولوژیک به داروهای شیمیایی از میزان فعلی نیز بالاتر رفته و در سال های آتی عمده فرآورده های دارویی جهان را فرآوردههای بیولوژیک تشکیل دهد.
براساس آمار موجود، 11,69 درصد از تولیدات داخلی دارو معادل 15,460 میلیارد تومان مربوط به داروهای زیستی بوده و بیش از 60 درصد از صادرات دارویی ایران به داروهای بیولوژیک اختصاص دارد.
طبق برآوردها، بازار محصولات بیولوژیک در سال 2024 حدود 373,5 میلیارد دلار تخمین زده میشود که براساس پیشبینیها، حجم این بازار تا سال 2029 به 615 میلیارد دلار خواهد رسید.
در راستای خط مشی و اهداف کلان ستاد توسعه زیست فناوری مبنی بر توسعه فناوری و تولید محصولات بیولوژیک و حوزه های نوین دارویی، برنامه کیمیا پل با هدف توسعه و تجاری سازی پروژه های بیولوژیک با تمرکز بر حوزه فناوری های نوین درنظر دارد مرزهای ورود به بازارهای بیولوژیک را برای شرکت های فعال در حوزه داروها و مواد اولیه شیمیایی، ایجاد کند. از این رو، فراخوان کیمیا پل با محورهایی همچون کانژوگیشن داروهای زیستی، توسعه پلتفرم تولید داروهای الیگونوکلئوتید و الیگوپپتید، تولید مواد موثره دارویی تخمیری، استخراج و تخلیص مواد موثره پایه زیستی، تولید موارد اولیه و حد واسط دارویی زیست پایه، مهندسی متابولیک به منظور تولید مواد موثره داریی و مواد موثره دارویی حاصل از زیست ترادیسی از سوی این ستاد منتشر شد.
گفتنی است علاقه مندان می توانند طرح خود را در سامانه khedmat.isti.ir ثبت کنند.