هوپ سارفی در اتاق کارش واقع در اتاوای کانادا نشسته و به این نتیجه رسیده که دیگر زمان رفتن به بیمارستان است. این زن حدود یک سال است که حس و حال خوبی ندارد و این وضعیت را ناشی از گرفتاریهای زیاد شغلی می داند. او به عنوان یک تحلیلگر تجاری مشغول به کار است و البته چندان عجیب نیست که همواره مضطرب باشد. او احساس خستگی می کند و البته خودش بهتر از هر کسی می داند که با هر ماهی که می گذرد احساس سوزش قلبش بیشتر می شود. اما این بار همه چیز متفاوت است.
یکی از همکاران سافری او را به بیمارستان می رساند و مشخص می شود که دچار حمله قلبی شده است. این اتفاق در دهم فوریه سال 2014 روی داد. سافری به تازگی 60 ساله شده بود . پزشکان تشخیص دادند که چندین فاکتور خطر برای ابتلا به ناراحتی های قلبی داشته است. اما این فاکتورها کدام موارد هستند؟ سافری اضافه وزن داشت، ورزش نمی کرد و همزمان کار زیادی را در وضعیتی تنش زا و مملو از استرس انجام می داد. اما هیچ پزشکی تشخیص نداده بود که پرچمهای قرمز برای این زن به احتزاز درآمده است. او می گوید: هر بار که از پزشکان می پرسیدم که چرا نفسم بند می آید آنها بدون آنکه توجهی به ناراحتی های قلبی داشته باشند، کار زیاد و نداشتن تحرک لازم را عامل اصلی عنوان می کردند. وندی واری، مدیر برنامه ابتکارعمل قلب سالم زنان در بیمارستان سلطنتی ویکتوریای کانادا می گوید: اینکه درباره ناراحتی های قلبی صحبت نمی شود ناامید کننده است، این یک مشکل ادامه دار است.
پزشکان زنان و مردان را از حیث فاکتورهای خطر در ابتلا به بیماریهای قلبی به یک چشم می بینند با این حال با مردان درباره این فاکتورها و لزوم بهبود شرایط بیشتر صحبت می کنند. اما به عقیده لیزا مک دانل از مرکز سلامت قلب اوتاوا، حقیقت این است که زنان آگاهی چندانی از فاکتورهای خطر نداشته و یا نمی توانند علائم آن را به درستی تشخیص دهند که آن هم به دلیل عدم اطلاع رسانی و آگاه سازی لازم روی داده است. نتیجه هم مثل روز روشن است، زنان در مقایسه با مردان بیشتر قربانی بیماریهای قلبی می شوند. آمارها نشان می دهد زنان در مقایسه با مردان 47 درصد بیشتر امکان دارد که طی 5 سال پس از وقوع حمله قلبی از دنیا بروند. مک دانل معتقد است: درباره احتمال بروز سکته های قلبی در زنان آگاهی های لازم ارایه نمی شود. شکاف اطلاعاتی نکته قابل تأمل دیگری است.
تمامی این موارد نگران کننده هستند به خصوص زمانی که متوجه می شویم انجمن قلب آمریکا اعلام می کند از هر سه زنی که در دنیا می میرد یک نفر قربانی بیماریهای قلبی است و این درحالی است که این رقم برای سرطان سینه یک فوت از هر 36 مورد فوت و در خصوص سرطان تخمدان یکی در هر 100 مورد فوت گزارش شده است. نکته قابل تأمل اینجاست که نرخ مرگ و میر در میان زنان از مردان هم بیشتر است. آمارها نشان می دهد از هر چهار فوت در میان مردان، یک مورد ناشی از ناراحتی های قلبی است. وندی واری در این خصوص می گوید: اما درباره این ارقام چیز زیادی نمی شنویم. واقعیت این است که اگر زنان درباره فاکتورهای خطرشان چیزی ندانند نمی توانند به حفظ سلامتی خود کمکی کنند. اهمیت این نکته زمانی روشن می شود که بدانیم 80 درصد از بیماریهای قلبی قابل پیشگیری است.
اما چطور می توان مطمئن شد که حمله قلبی روی داده است؟ زمانی که سارفی وارد بیمارستان شد تصور نمی کرد که دچار حمله قلبی شده باشد اما زمانی که متوجه شد پزشکان اجازه خروج از بیمارستان را به او نمی دهند با نگاهی بهت زده به اطراف نگاه می کرد. او می گوید: نمی توانستم باور کنم که دچار حمله قلبی شده ام. پزشکان با استفاده از دستگاه X-ray تصاویر دقیقی از سیستم قلبی – عروقی سارفی گرفته و در کمال شگفتی متوجه شدند که بخش زیادی از آنها مسدود شده است. پزشکان در ادامه این زن را برای انجام جراحی آماده کردند.
یکی از نکات نگران کننده درباره بالا بودن نرخ مرگ و میر در زنان به دلیل بروز حملات قلبی عدم شناخت دقیق از علائم این اختلالات است. در واقع در 54 درصد موارد این علائم در زنان تشخیص داده نمی شود. این آمار نگران کننده ای است که ژورنال تخصصی قلب در سال 2010 منتشر کرد. مک دانل در این باره می گوید: وقتی این علائم تشخیص داده نمی شود جای تعجبی هم ندارد که نرخ مرگ و میر در آنها به دلیل ناراحتی های قلبی بیشتر از مردان است.
مترجم: مهدی پیرگزی
No tags for this post.