برگزاری تکریم و معارفه معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهور
به گزارش سینا از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در این مراسم که سورنا ستاری، معاون اسبق علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور نیز در آن حضور داشت، پس از صحبتهای دهقانی در خصوص اهمیت و جایگاه ویژه معاونت علمی و دستاوردهای حاصل شده طی چهار دوره فعالیت معاونت و تبیین برنامهها و رویکردهای آینده این معاونت توسط معاون جدید علمی و فناوری رئیس جمهور، عارف نیز در سخنانی با اشاره به پیشرفت های علمی و فناوری کشور و تقدیر از اقدامات صورت گرفته در معاونت علمی، جایگاه این معاونت را فرادستگاهی و دیدگاه و نظر آن را به منزله نظر رئیس جمهور و دولت در حوزه های علمی فناوری توصیف کرد.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در این مراسم گفت: ما امروز به جایی رسیدیم که در فناوری پیشرفته جزو مدعیان بزرگ دنیا هستیم، این نتیجه زحمات و تلاش های جوانان پر انرژی و پر شور کشور بوده است که در این چهار دهه وضعیت علمی خوبی را برای کشور ایجاد کردند.
وی با بیان این که شاخصهای کمی و کیفی نیروی انسانی، یک کمیت و سرمایه معنوی را برای ما به ارمغان آورده است، اظهار داشت: منابع زیرزمینی، ظرفیت بالای دانشگاه و کیفیت آن، مزیت نسبی است که باید در همه برنامهریزیها و تلاشها استفاده شود.
عارف تاکید کرد: سند چشمانداز، در رأس همه تعهدات ملی قرار دارد؛ جایگاه اول در منطقه در همه زمینهها میثاق ملی است و بنا بوده تا سال آینده به آن برسیم که این امر هنوز محقق نشده است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: محوریت تحقق سند چشمانداز به طور طبیعی به عهده معاونت علمی است. گامهای اولیه برداشته شده و به جای رسیده ایم که بدون استناد به نیروی جوان علمی نمیتوانیم جلو برویم. زمانی که این سند تصویب میشد، ما در برخی از شاخصها، جایگاه اول یا دوم در منطقه را داشتیم، ما در منطقهای پویا زندگی میکنیم. شاخصهای مد نظر ما در طول ۲۰ سال گذشته بسیار دگرگون شده است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه هفتم توسعه که اولین کلید عملیاتی این برنامه را دیروز با تشکیل شورای عالی راهبری این سند، زده شد، عموما از اهداف خوب و مترقیای برخوردار است، ایرادی که به این سند می شود گرفت این است که منابع مورد نیاز دیده نشده است؛ در برنامه تکلیف شده که دولت ظرف یک سال منابع را لحاظ و به مجلس ارسال کند؛ ان شاءالله این ایراد هم رفع می شود
حرف معاونت علمی ریاست جمهوری، حرف علمی رئیس جمهور و دولت است؛ وارد رقابت با هیچ دستگاهی نمی شود
عارف تصریح کرد: معاونت علمی را دستگاه نمی دانیم که در رقابت یا رفاقت با سایر دستگاه ها باشد بلکه یک معاونت ستادی است، حرف معاونت علمی ریاست جمهوری، حرف علمی رئیس جمهور و دولت است لذا وارد رقابت با هیچ دستگاهی نمی شود.
وی افزود: دولت که با خودش رقابت نمی کند؛ دستگاه ها ممکن است رقابتی داشته باشند، بد هم نیست و البته گاهی این رقابت ها به اختلاف تبدیل می شود که دولت و رئیس جمهور باید آن را حل کند؛ علی الاصول مرجع حل اختلاف های علمی دستگاه ها، معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور است.
عارف تصریح کرد: خواهشم این است که به هیچ وجه معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور را دستگاه ندانید؛ اگر دستگاه بدانیم هم منابع تقسیم می شود و هم مسئولیت ها که نباید اینگونه شود؛ همه اختیارات و مسئولیت های رئیس جمهور در بخش علم و فناوری در این معاونت باید مدیریت شود.
حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور هم اظهار کرد: با دکتر دهقانی فیروزآبادی هم دوست هستم هم همکار و سختترین اتفاقی که در این انتخاب رخ داد این بود که بنده جایگزین ایشان شدم. دکتر دهقانی فردی دانشمند، فریخته، اخلاق مدار و بدون حاشیه هستند.
توجه ویژه به دانش آموزان به عنوان موتور پیشران توسعه کشور
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اعلام اینکه یک بخش از معاونت علمی را حتماً به بخش دانش آموزی اختصاص خواهد داد، تصریح کرد: معتقدم دانش آموزان، موتور پیشران نیروی انسانی هستند و توسعه کشور از بخش دانش آموزی میگذرد و خلاقیت از کودکی رشد مییابد و باید به این بخش توجه ویژه ای شود.
ضرورت پرهیز از ورود معاونت علمی به منازعات سیاسی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به اینکه معاونت علمی چه در دوران آقای دکتر ستاری و چه دوره دکتر دهقانی هیچ وقت وارد منازعات سیاسی نشد، افزود: هر کسی در این موقعیت قرار میگیرد باید همین اصل را حفظ کند. آقایان عارف و سهراب پور جزو کسانی هستند که تفکر معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان را پایه گذاری کردند که در حال حاضر به بلوغ رسیده است. من خوشحال هستم زمانی معاونت علمی را تحویل میگیرم که به بلوغ خودش رسیده است و اگر در دوره بنده پیشرفتی صورت گرفت به همین دلیل بوده و اگر چنین نشد، قطعاً، بنده مقصر هستم.
معاونت علمی، اتاق فکر دولت و بال پرواز وزارتخانه ها
افشین با بیان این که سیاست وی این است که معاونت علمی حتی الامکان در هیچ جا تصدی گری نکند و این مجموعه صرفاً کارمند زیست بوم نوآوری کشور خواهد بود، خاطرنشان کرد: از دکتر پزشکیان برای اطمینان به بنده تشکر میکنم و امیدوارم سزاوار این اطمینان باشم. رئیس جمهور در جلسهای که خدمتشان بودم به بنده تاکید کردند که نگاه فراتری به معاونت علمی داشته و معاونت را بال پرواز وزارتخانههای دولت، اتاق فکر دولت و پیگیر فناوری می دانند که امیدوارم معاونت علمی نیز با قدرت در این مسیر حرکت کند.
روح الله دهقانی، معاون سابق علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور نیز در این نشست با بیان اینکه معاونت علمی جزو دستگاههایی است که حاشیهای ندارد و تنها مسئله اش پیشرفت و توسعه کشور و مخاطب آن، نخبگان و شرکتهای دانشبنیان هستند، ادامه داد: خرسندم که دکتر افشین، فردی فرهیخته و دانشمند برای سکانداری این معاونت انتخاب شدند و همانطور که معاونان علمی قبلی نهایت همکاری را با بنده داشتند، خود را متعهد میدانم تا تمام کمک و مساعدتمان را برای درخشانتر شدن این معاونت قرار دهیم.
وی با بیان اینکه یکی از شاخصههای معاونت علمی که معماری و تدبیر آن را مدیون سیاستهای بلند نظرانه رهبر معظم انقلاب هستیم، بها دادن به توسعه و پیشرفت علم و فناوری است، ادامه داد: دکتر عارف خود از نخستین پایه گذاران بناها و زیرساخت های معاونت علمی هستند و در مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت، ستاد نانو و … نقشی اثرگذار داشتهاند با این فضا به خوبی آشنایی دارند.
چهار دوره تحولی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری
دهقانی با اشاره به چهار دوره تحولی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری گفت: معاونت علمی طی چهار دوره فعالیت خود، تحولات چشمگیری را تجربه کرده است. در دوره اول، دکتر واعظ زاده در تدوین قانون حمایت از موسسات دانش بنیان در سال 89 نقشی بزرگ داشتند که همین قانون، سنگ بنای اصلی شکل دهی زیستبوم فناوری و نوآوری شد؛ جا دارد از زحمات خانم دکتر سلطان خواه نیز که در تصویب قانون و تثبیت معاونت علمی، نقش آفرینی کردند قدردانی کنیم و همچنین از زحمات 9 ساله دکتر ستاری، مرد بزرگی که زندگی، خانواده، زمان و آبرویش را برای توسعه زیستبوم فناوری، نوآوری و رشد شرکتهای دانشبنیان وقف کرد تشکر کنم. در دوره ایشان، توسعه بسیار خوبی در زیستبوم فناوری و نوآوری شکل گرفت، شرکتها، زیرساختها و هویتهای متعدد شکل گرفت و قانون مترقی جهش تولید دانش بنیان با همت ایشان و مدیران مجموعه تصویب و اجرایی شد. من هم در دو سالی که در این جایگاه بودم سعی کردم این مسیر را پر قوت ادامه دهم و تاریخچه ارزشمند معاونت علمی را حفظ کنم.
وی با بیان اینکه قانون جهش تولید یکی ازقوانین مترقی در دنیاست، عنوان کرد: به اذعان بسیاری از متخصصین، اگر حداقل 10 سال این قانون را اجرا کنیم، بخش قابل توجهی از تولید ناخالص ملی ما به دانشبنیان تبدیل خواهد شد و به یکی از کشورهای پیشرو در اقتصاد دانشبنیان تبدیل خواهیم شد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان سابق ادامه داد: علاوه بر قانون جهش تولید دانشبنیان، معاونت علمی امروز دستاوردهای دیگری نیز دارد از جمله بنیاد ملی علم که نسبت به گذشته حمایتهای 10تا15برابری از پژوهشها انجام میدهد، همچنین سازمان توسعه همکاری های بین المللی که دست گشادهای در توسعه روابط علمی و فناوری بین المللی دارد و میتواند در زمینه همکاریهای فناورانه بینالمللی، به کشور کمک کند. معاونت علمی در کنار خود بیش از 80 صندوق پژوهش و فناوری و بیش از 30 صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر، بیش از 10هزار شرکت دانش بنیان دارد و در بسیاری از نهادهای اثرگذار و تصمیمساز کشور مانند دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دارای کرسی است.
وی افزود: در معاونت علمی امسال نسبت به سال گذشته تقریب ده برابر منابع بودجه ای داریم که از پروژه های پیشران، منابع قانون جهش تولید، منابع اعتبار مالیاتی، منابع بودجه عمومی معاونت و … را شامل میشود. این فرصتی است که زمینه برای رشد هرچه بیشتر زیستبوم فناوری و نوآوری فراهم شود به طوری که اشتغال قریب به 400 هزار نفری، فروش قریب 600هزار میلیارد تومانی شرکتها که این زیستبوم را به یک ابزار بسیار بزرگ توسعه و پیشرفت بدل ساخته، بتواند نقشی اثرگذارتر در رشد و توسعه کشور ایفا کند.