تغییرات در مغز و روده با رژیم روزهداری
پژوهشگران میگویند رژیم غذایی فستینگ یا روزهداری موجب تغییرات پویا در مغز انسان و همچنین میکروبیوم روده میشود.
به گزارش سینا، دانشمندانی که به دنبال مقابله با بحران چاقی هستند، به کشف مهمی دست یافتهاند مبنی بر اینکه محدودیت متناوب کالری منجر به تغییرات قابلتوجهی هم در روده و هم در مغز میشود که ممکن است گزینههای جدیدی را برای حفظ وزن سالم فراهم کند.
پژوهشگران چینی ۲۵ داوطلب چاق را در یک دوره ۶۲ روزه مورد مطالعه قرار دادند که طی آن آنها در یک برنامه محدودیت انرژی متناوب(IER) شرکت کردند که رژیمی است که شامل کنترل دقیق کالری دریافتی و روزهداری در برخی روزها است.
شرکت کنندگان در این مطالعه نه تنها وزن خود را کاهش دادند (۷.۶ کیلوگرم یا ۷.۸ درصد از وزن بدن به طور متوسط) بلکه شواهدی از تغییرات در فعالیت مناطق مرتبط با چاقی مغز و همچنین در باکتریهای روده آنها مشاهده شد.
کیانگ زِنگ، پژوهشگر سلامت از مرکز پزشکی سکند و مرکز ملی تحقیقات بالینی بیماریهای سالمندان در چین، گفت: در اینجا ما نشان دادیم که رژیم غذایی IER محور مغز-روده- میکروبیوم انسان را تغییر میدهد.
تغییرات مشاهده شده در میکروبیوم روده و فعالیت در نواحی مغز مرتبط با اعتیاد در طول و بعد از کاهش وزن بسیار پویا است.
وی افزود: مشخص نیست چه چیزی باعث این تغییرات میشود یا اینکه این روده است که بر مغز تأثیر میگذارد یا برعکس. با این حال ما میدانیم که روده و مغز ارتباط نزدیکی با هم دارند، بنابراین درمان نواحی خاصی از مغز میتواند راهی برای کنترل مصرف غذا باشد.
تغییرات در فعالیت مغز که از طریق اسکنهای تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی(fMRI) مشاهده میشود، در مناطقی بود که در تنظیم اشتها و اعتیاد مهم هستند.
علاوه بر این، تغییرات میکروبیوم روده که از طریق نمونههای مدفوع و اندازهگیری خون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، با مناطق خاصی از مغز مرتبط بود.
شیائونینگ وانگ، دانشمند پزشکی از مرکز ملی تحقیقات بالینی بیماریهای سالمندان در چین میگوید: تصور میشود میکروبیوم روده با مغز به روشی پیچیده و دو جهته ارتباط برقرار میکند. میکروبیوم انتقالدهندههای عصبی و سموم عصبی را تولید میکند که از طریق اعصاب و گردش خون به مغز دسترسی دارند. در عوض، مغز رفتارِ خوردن را کنترل میکند، در حالی که مواد مغذی از رژیم غذایی ما ترکیب میکروبیوم روده را تغییر میدهند.
تخمین زده میشود که بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان به چاقی مبتلا باشند که منجر به افزایش خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات مختلف سلامتی، از سرطان گرفته تا بیماری قلبی میشود و بیشتر دانستن در مورد اینکه چگونه مغز و روده ما به یکدیگر وابسته هستند، میتواند تفاوت بزرگی در پیشگیری و کاهش چاقی مؤثر ایجاد کند.
لیمینگ وانگ، دانشمند زیست پزشکی از آکادمی علوم چین نیز میگوید: سؤال بعدی که باید به آن پاسخ داده شود، مکانیسم دقیقی است که میکروبیوم روده و مغز در افراد چاق، از جمله در هنگام کاهش وزن با هم ارتباط برقرار میکنند؛ اینکه کدام میکروبیوم روده و مناطق مغزی خاص برای کاهش وزن موفق و حفظ وزن سالم حیاتی هستند.
این پژوهش در مجله Frontiers in Cellular and Infection Microbiology منتشر شده است.