حجت الاسلام خدیوی در ابتدای مراسم، اهمیت پیادهروی اربعین را، تبیین و تفسیر فرهنگ ایثار و شهادت عنوان کرد و گفت: امروزه پیاده روی اربعین به یک رسانه بی همتا در جهان تبدیل شده است و از ادیان، کشورهای مختلف در این پیادهروی شرکت میکنند که میتوان متوجه شور و شوق افرادی شد که در این مراسم مذهبی در آن صحرای معنوی احساس کرد، چرا که در این مسیر درسهایی همچون ایثار، مقاومت، خدمت، همدلی و وحدت بین جهان اسلام را میآموزند.
سوگواره امسال، متمایز از سال گذشته است
وی ثبت و ضبط تجربههای معنوی را در این مراسم ضروری دانست و افزود: این سومین سالی است که نهاد رهبری با همکاری دانشگاه شهید علوم پزشکی شهید بهشتی، این سوگواره را برگزار میکند. سال گذشته هزار و ۴۵۰ اثر از کشورهای اسلامی دریافت شد. از این تعداد ۵۱۴ اثر داوری شدند که به ۳۷ نفر جایزه اهدا شد. ما در سال دوم متوجه جهش و استقبال فوق العاده دانشجویان نسبت به سال اول شدیم، که این نشان از استقبال خوب دانشجویان بود.
دانشجویان در ارسال آثار ابتکار داشته باشند
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به چندنکته مهم در برگزاری این سوگواره اشاره کرد و افزود: سوگواره امسال نگاهی ویژه به تولیدات رسانهای پیرامون بازتابهای اتفاقات غزه و فلسطین در راهپیمایی اربعین دارد، لذا شعار امسال سوگواره متناسب با شعار پیاده روی اربعین امسال “کربلا طریق الاقصی” انتخاب شد.
وی در توضیح نحوه ارسال آثار تصریح کرد: دانشجویان در ارسال آثار باید ابتکار داشته باشند و با استفاده از هوش مصنوعی و نوآوریهای هنری آثاری را خلق کنند که اثری متفاوت و فاخری از خود به یادگار بگذارند که تجلی بخش هنراسلامی در جوامع بین المللی باشد، وهمچنین دانشجویانی که نیاز به آموزش دارد.
حجت الاسلام خدیوی از همکاری اپراتور همراه اول و بخش مسئولیتهای اجتماعی این شرکت و مشارکتهای بی بدیل مردمی خبرداد و گفت: سال گذشته اپراتور همراه اول، ارسال ۳ میلیون پیامک رایگان به مردم را به عهده گرفت که این برای ما خیلی ارزشمند بود.
وی در خصوص فعالیتهای رسانهای سوگواره روایت اربعین و بازتاب این رویداد را جریان قابل قبولی دانست و با اشاره به حجم پوشش خبری این سوگواره در فضای مجازی و خبرگزاریهای رسمی گفت: سال گذشته هیچ هزینهای برای برگزاری سوگواره جز اهدای جوایز به دانشجویان نداشتیم و افراد فعال در نهاد با حداقل هزینهها کار را انجام دادند و عمده فعالیتهای رسانهای انجام شده در قالب تهاتر رسانهای و به صورت تعاملی پیگیری و راهبری شد.
سوگواره روایت اربعین، باعث وفاق ملی و بینالمللی شده است
در ادامه مراسم دکتر زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، برگزاری چنین روایتی را کاری مبتکرانه و هنری عنوان کرد و گفت: این سوگواره با استفاده از ظرفیتهای تصویری، صوتی، سفرنامه نویسی، شعر و… باعث ایجاد یک وفاق بینالمللی و ملی شده است. نکته حائز اهمیت، بحث مستندنگاری است که اربعین را به یک بیانیه اجتماعی، سیاسی، آیینی و دینی در جهان تبدیل کرده که به ابعاد مختلف آن میتوان پرداخت.
وی به فراموش کردن فرهنگ مستندنگاری در آیینهای ملی و مذهبی اشاره کرد و افزود: ثبت و ضبط برگزاری رویدادهای ملی و مذهبی (مستند نگاری) ارزشی کمتر از برگزاری آن مراسم ندارد، لذا این سوگواره باعث ترویج فرهنگ مستند نگاری میشود. این سوگواره یک پلتفرم برای ثبت حواشی جذاب اربعین است و شاید بخشی از آن برای کشف و مکشوف سازی اربعین باشد.
در این مراسم زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، برگزاری چنین روایتی را کاری مبتکرانه و هنری عنوان کرد و گفت: این سوگواره با استفاده از ظرفیتهای تصویری، صوتی، سفرنامه نویسی، شعر و… باعث ایجاد یک وفاق بینالمللی و ملی شده است. نکته حائز اهمیت، بحث مستندنگاری است که اربعین را به یک بیانیه اجتماعی، سیاسی، آیینی و دینی در جهان تبدیل کرده که به ابعاد مختلف آن میتوان پرداخت.
وی به فراموش کردن فرهنگ مستندنگاری در آیینهای ملی و مذهبی اشاره کرد و افزود: ثبت و ضبط برگزاری رویدادهای ملی و مذهبی (مستند نگاری) ارزشی کمتر از برگزاری آن مراسم ندارد، لذا این سوگواره باعث ترویج فرهنگ مستند نگاری میشود. این سوگواره یک پلتفرم برای ثبت حواشی جذاب اربعین است و شاید بخشی از آن برای کشف و مکشوف سازی اربعین باشد.
فرهنگ اربعین را با زبان هنر نشان دهیم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وظیفه این سوگواره را ثبت برنامهها و فعالیتهای پیاده روی اربعین دانست و ادامه داد: ما در اربعین شاهد کرامتهای زیادی هستیم، چنانچه بخشی از پیاده روی اربعین، ارائه خدمات به زائران است؛ لذا انتظار میرود که بخش قابل توجهی از آثار دریافتی مربوط به این موضوع باشد. ممکن است ما با ثبت این خدمات، متوجه نقاط آسیب رسان شویم و در صدد بهبود آن بربیاییم.
زالی، تشکیل بخش عمده فعالیت و حضور این سوگواره را از جوانان و دانشجویان عنوان کرد و گفت: در این مراسم مذهبی فقط هم وطنان مدنظر ما نیستند، بلکه فرصتی را ایجاد کردیم که افراد از کشورهای مختلف در آن حضور پیدا کنند. ما قصد داریم این سوگواره بیناللملی را به صورت همگرایانه با دنیا به اشتراک بگذاریم.
وی در پایان اظهار داشت: در مسیر نجف به کربلا، هزار و ۴۵۲ عمود وجود دارد که هر کدام به تنهایی، ایستگاه تصویر سازی و خاطره نگاری هستند. این سوگواره تلاش دارد، اصل فرهنگ اربعین را با زبان هنر به نمایش در بیاورد. همانطور که از گذشته تا به امروز فرهنگ اربعین و رویدادهای مذهبی به وسیله هنرهایی مانند شعر و پرده خوانی، سینه به سینه نقل شده است.
گفتنی است دانشجویان علاقه مند میتوانند آثار خود را تا آخر مهر ماه ۱۴۰۳ با مراجعه به سایت www.revayatarbaeen.ir ارسال نمایند که این آثار در آبان ماه به مرحله داوری میرسند و به برندگان نهایی در آیین اختتامیه سومین سوگواره روایت اربعین در آذر ماه تقدیر به عمل خواهد آمد.