لزوم نقشآفرینی جهاددانشگاهی در حوزه کارآفرینی و اشتغال
به گزارش سینا از روابط عمومی جهاددانشگاهی، نشریه بازارکار این نهاد در آستانه چهل و چهارمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی طی گفتوگو با دکتر حمیدرضا طیبی رئیس اسبق جهاد دانشگاهی و عضو هیئتامنای این نهاد، دکتر سجاد محمدعلی نژاد معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مهندس مرتضی پرهیزکار رئیس اسبق سازمان همیاری اشتغال دانشآموختگان، مهندس رضا شریعت سرپرست سابق موسسه کار و تأمین اجتماعی به بررسی نقشآفرینی جهاددانشگاهی در حوزه کارآفرینی و اشتغال پرداخت.
جهاد دانشگاهی میتوانند ن توسعه تولید ملی و توسعه علمی وفناورانه کشور داشته باشد
دکتر حمیدرضا طیبی رئیس اسبق جهاد دانشگاهی گفت: برای توسعه صنعتی باید ابتدا استراتژی توسعه صنعتی دانشبنیان تدوین شود، متأسفانه در جمهوری اسلامی ایران علیرغم تلاشهای انجامگرفته، هنوز این استراتژی توسعه صنعتی تدویننشده است.
عضو هیئتامنای جهاددانشگاهی افزود: بنابراین یکی از اقداماتی که دولت چهاردهم باید انجام دهد نهایی کردن پیشرانهای توسعه صنعتی و توسعه دانش بینان کشور است و بعد از مشخص شدن پیشرانها باید تدوین استراتژی توسعه صنعتی با محوریت پیشرانها و اینکه بهطور دقیق مشخص شود که توسعه صنعتی برمبنای آمایش سرزمینی و ارزشافزوده اقتصادی چگونه بوده و سپس بر اساس یک برنامه زمانبندی دقیق چگونگی تحقق اهداف توسعه صنعتی دانشبنیان درزمینههای توسعه فناورانه مورد نیاز، تحقق تولید ملی درزمینههای مختلف و هم چنین صادرات به بازارهای هدف مشخص شود. تأمین منابع مالی مورد نیاز و حتی تعیین مجریان از مسائل مهمی است که در این برنامهریزی باید لحاظ گردد.
دکتر طیبی تصریح کرد: نکته مهم در این برنامهریزی ضرورت رفع تحریم و حل مشکلات بانکی بهمنظور ایجاد سهولت درتامین مواد و قطعات اولیه چه برای توسعه فناوریهای مورد نیاز و چه برای تولید انبوه داخلی است.
درهر زمان که نیاز به استفاده از همکاری با شرکتهای معتبر خارجی و یا تجهیزات و دانش آنها را داشتیم بحث انتقال فناوری باید موردتوجه جدی باشد.
این جهادگر پیشکسوت خاطرنشان درباره دولت چهاردهم و ظرفیتهای جهاد دانشگاهی تأکید کرد: جهاد دانشگاهی برمبنای توسعه و تولید فناوریهای بسیار پیشرفته در حوزههای فنی و مهندسی، کشاورزی و پزشکی و حتی علوم انسانی و اجتماعی میتواند نقش بسیار اساسی در تولید فناوریهای جدید و استراتژیک مورد نیاز جهت توسعه تولید ملی و ایجاد اشتغال داشته باشد. ضمناً استفاده کامل از فناوریهای قبلی تولیدشده زیر نظر این نهاد میتواند نقش اساسی در تولید ملی و توسعه ملی و ایجاد کارآفرینی و اشتغال داشته باشد. حوزه فرهنگی و آموزش جهاددانشگاهی نیز با ساختارهای ارزنده در اختیار میتوانند نقش مهم در فرهنگسازی توسعه تولید ملی و توسعه علمی وفناورانه کشور داشته باشد. به لحاظ قانونی نیز با تصویب هفت مأموریت برای جهاد دانشگاهی در شورای انقلاب فرهنگی زمینه قانونی برای واگذاریهای مأموریتهای کلان به این نهاد در حوزه اشتغال و کارآفرینی و توسعه تولید ملی میسراست و نکته مهم آخر اینکه برای تحقق همه اهداف ضروری است پیشرفت دانش بینان به مسئله اول کشور تبدیل شود.
جهاددانشگاهی در توسعه فناوری و صیانت از داراییهای فکری نقش محوری دارد
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از جهاددانشگاهی بهعنوان یکی از نهادهای تأثیرگذار در توسعه فناوری در کشور یادکرد و گفت: جهاد دانشگاهی در حوزه توسعه فناوری و توسعه و صیانت از مالکیت فکری و دارائیهای معنوی تجربه موفقی دارد.
دکتر سجاد محمدعلی نژاد خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی سه پارک مهم در سطح کشور دارد و توانسته در حوزه توسعه شرکتهای دانشبنیان و توسعه پارکها و مراکز رشد نقش مهمی را در کشور ایفا نماید.
وی با تصریح اینکه دبیرخانه مالکیت فکری از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به پارک علم و فناوری البرز واگذارشده است گفت: بر اساس این مأموریت که به یک پارک علم و فناوری وابسته به جهاد دانشگاهی محول شده مدیریت این بحث در سراسر کشور از سوی این نهاد انجام میشود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ضمن تبریک در پیش بودن شانزده مرداد سالروز تشکیل جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: وزارت علوم آمادگی دارد مأموریتهای بیشتری به جهاد دانشگاهی واگذار نماید.
جهاددانشگاهی باانگیزهترین نهاد برای قبول مأموریت در دولت چهاردهم است
مهندس مرتضی پرهیزکار معاون جهاد دانشگاهی و رئیس اسبق سازمان همیاری اشتغال دانشآموختگان این نهاد در پاسخ به سؤال بازارکار درباره ظرفیتهای جهاد دانشگاهی و دولت چهاردهم با عنوان «جهاد دانشگاهی نهادی ارزشآفرین، نوآور و توسعهگرا» به بازارکار پاسخی ارسال داشته است: اکنونکه ۴۴ سال از عمر این نهاد پرافتخار میگذرد و سبکهای متنوع مدیریت توسط نمایندگان طیفهای متنوع سیاسی و سلایق فرهنگی طی این سالها در این نهاد تجربهشده است.
به نظر میرسد مهمترین عامل ماندگاری و موفقیت این نهاد همان فلسفه تأسیس آن یعنی ایفای نقش محوری در زمینه تقویت نهاد علم و فرهنگ و بستر این دو مقوله حیاتی یعنی دانشگاه و پرداختن به است. بر همین اساس مأموریت و فعالیتهای جهاد دانشگاهی صرفاً باید بر اساس همین محور اصلی ادامه و گسترش یابد و عملکرد جهاد دانشگاهی نیز باید بر اساس دستاوردهای مستقیم، پیامدها و آثاری که برنهاد علم و فرهنگ کشور گذاشته است ارزیابی گردد.
وی میافزاید: اکنونکه کشور در آستانه ورود به دوران جدیدی از الگوهای تحول و پیشرفت بوده و همه تجارب ملی و نظرات اندیشمندان متعهد بر لزوم توجه بیشتر به نهاد علم و فرهنگ مانند دانشگاهها، دانشجویان، ساختارهای تبدیل علم به فناوری و ثروت معطوف شده است جهاد دانشگاهی با بهرهگیری از شبکه گسترده مدیران و متخصصان خود و ارتباط و تعاملات گستردهای که با همه عناصر اصلی زنجیره تولید و کاربرد علم دارد و همچنین ویژند و اعتباری که بهواسطه تلاش و خدمات خود اندوخته است بهترین و یا یکی از آمادهترین، چابکترین و باانگیزهترین سازمانهای کشور برای پذیرش و انجام مأموریتهای جدی و اثرگذار در جبران کاستیها و تقویت درونزا و پایدار نهادهای علم و فرهنگ بهویژه با تأکید بر دانشگاهها و انجام طرحهای الگویی در مرزهای دانش و فناوری و تربیت متخصصان و مدیران تراز آرمانها، ظرفیتها و برنامههای تحولی کشور است.
این چهره پیشکسوت حوزه کارآفرینی تصریح کرد: بر همین اساس جهاد دانشگاهی شایستگی دارد در دولت جدید مأموریتها و فعالیتهای اساسی ذیل را که درواقع همگی مانند یک زیستبوم همافزا و یکپارچه میتوانند جریان اصیل نهادهای علم و فرهنگ و نتایج اصلی این نهادها یعنی دانشجویان و دانشگاهیان سرآمد، دانشگاههای متعالی، فناوریهای پیشرفته و اقتصاد دانشبنیان را تقویت و شکوفا کند.
۱. تحقق سیاستهای کلی علم و فناوری (ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۳) و سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی (ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۱)
۲. همکار اصلی دولت در اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان (مصوب اردیبهشتماه سال ۱۴۰۱)
۳. همکار اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی و دولت در تحقق اهداف سند راهبردی کشور در امور نخبگان (مصوب سال ۱۳۹۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی)
۴. همکار اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامهریزی و اجرای طرحهای فرهنگی، هنری و اجتماعی برای دانشجویان و دانشگاهیان
۵. تقویت و گسترش فعالیتهای پژوهش و فناوری در همه سطوح سیاستگذاری، برنامهریزی، اجرا و بهرهبرداری و ایجاد قطبهای منطقهای و جهانی در حوزههای منتخب مانند سلولهای بنیادی، تکنولوژیهای پیشرفته سلامت، ارتقای سرمایههای اجتماعی، فناوریها و ابزارهای استخراج نفت و گاز، مواد و تجهیزات پیشرفته دارویی و درمانی، نظامها و روشهای نوین مدیریت در همه سطوح ملی، منطقهای، سازمانی و بنگاهی
۶. ایفای نقش محوری در طراحی و استقرار نظام تأمین منابع انسانی متخصص، دانشبنیان و ماهر برای بخشهای دولتی، صنعتی، تولیدی و تجاری
۷. ایجاد و یا تقویت اکوسیستم توسعه نوآوری و فناوریهای پیشرفته، نوظهور و گسلا در سطح ملی و جهانی با محوریت نخبگان و متخصصان ایرانی و جهان اسلام
دولت جدید و همدلی و وفاق میان همه ارکان کشور و همچنین همراستایی ایجادشده بین نیازهای اساسی کشور، شعارها و جهتگیریهای دولت جدید و توانمندیهای جهاد دانشگاهی یک فرصت بیبدیل برای کشور و جهاد دانشگاهی است تا این نهاد خدوم بتواند همه ظرفیتهای خود را برای پیشرفت همهجانبه کشور بخصوص نهادهای علم و فرهنگ بکار بندد.
وزیر آینده کار از تجارب جهاددانشگاهی در حوزه کارآفرینی و اشتغال استفاده کند
مهندس رضا شریعت سرپرست سابق موسسه کار و تأمین اجتماعی گفت:امیدواریم در آغاز دولت چهاردهم و پس از تعیین و انتصاب وزیران بهویژه وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی تعاملات موجود با جهاد دانشگاهی مانند گذشته ادامه داشته باشد و قویتر شود.
مهندس رضا شریعت با اشاره به مسئولیتهای متنوع و گوناگون وزارت کار گفت: مأموریت وزارت کار پس از ادغام در سال ۹۰ بسیار گسترده شده است. موضوع تعاون در اصل ۴۳ قانون اساسی در زمینه اقتصاد کشور جایگاه خاصی دارد. صنعت تعاون نیز در دولت گذشته به تصویب رسید و برای اجرای سیاستهای مربوط به آن و همچنین تحقق اهداف این حوزه عقبه بسیار قدرتمندی مورد نیاز است.
وی با اشاره به ظرفیت فوقالعاده جهاد دانشگاهی برای همکاری با وزارت کار اظهار کرد: جهاد دانشگاهی با توجه به تجربیات ارزنده خود و نفوذ در سراسر کشور میتواند بهعنوان یک مرجع در زمینه سیاستگذاری و اجرا در بحث تعاون شناخته شود. جهاد از طریق واحدهای خود نظیر واحد دانشگاه شهید بهشتی همکاریهای بسیار خوبی با دولت در این زمینه داشته و در سالهای گذشته نیز تفاهمنامههای خوبی میان وزیر کار و رئیس جهاد دانشگاهی به امضا رسیده است.
وی همچنین با اشاره به حضور تأثیرگذار جهاد در حوزه کار گفت: نکته بعدی در زمینه کار است که جهاد دانشگاهی از سالهای گذشته با تأسیس سازمان همیاری اشتغال جهاد دانشگاهی نقش بسزایی در آن داشته و در زمینه کارآفرینی و اشتغالزایی نیز سهم خود را به شکل ویژهای اجرا کرده است. موضوعاتی مانند مشاغل نو، نظام جامع بازارکار، برگزاری همایشهای گوناگون و … در سالهای اخیر در دستور کار قرارگرفته است و فرزندان فرهیخته و انقلابی جهاد توانستهاند در حوزه اشتغال و کارآفرینی و حتی مشاغل خانگی نقش مهمی ایفا کنند. درباره دیگر اقدامات جهاد در این حوزه ادامه داد: برگزاری آزمونهای مختلف، مشاوره طبقهبندی مشاغل با همکاری موسسه کار و تأمین اجتماعی و چندین اقدام دیگر در این سالها با همکاری جهاد رقم خورده است که این موضوع نیز جای تقدیر دارد. در زمینه رفاه اجتماعی نیز، همکاریهای گستردهای با جهاد وجود داشته است و مطالعات زیادی با کمک پژوهشگاه علوم انسانی انجامشده و به نتیجه رسیده است.
مهندس شریعت درنهایت با اشاره به پیوند مستحکم میان وزارت کار و جهاد دانشگاهی تأکید کرد: به نظر میرسد که جهاد با خانواده بزرگ وزارت کار آشناست و این ظرفیت میتواند از هدررفت فرصتها جلوگیری کند و وزیر جدید کار نیز میتواند بر اساس همین ارتباطات اقدامات توسعه بخش زیادی برای بهبود وضعیت اشتغال، کارآفرینی و رفاه کشور انجام دهد.