سینمای ایران طی نزدیک به هشت دهه ، حضور چشمگیری در جشنواره لوکارنو به عنوان یکی از رویدادهای مهم اروپایی داشته و سه بار جایزه اصلی این جشنواره را به خود اختصاص داده است.
به گزارش سینا، هفتاد و هفتمین جشنوار فیلم لوکارنو از تاریخ ۷ تا ۱۷ آگوست (۱۷ تا ۲۷ مرداد) در کشور سوئیس برگزار میشود، اما نخستین حضور سینمای ایران در جشنواره لوکارنو به فیلمی ساخته فریدون رهنما با عنوان «سیاوش در تخت جمشید» در نیمههای دهه شصت میلادی برمیگردد با این حال اولین دستاورد مهم فیلمسازان ایرانی در این جشنواره به سال ۱۹۸۳ و فیلم «فرستاده» ساخته پرویز صیاد بازمِیگردد که این فیلم توانست جایزه یوزپلنگ برنزی را دریافت کند.
در ادامه و در سال ۱۹۸۸ فیلم «ناخدا خورشید» ساخته ناصر تقوایی در بخش رقابتی برای بار دوم جایزه یوزپلنگ برنزی را از آن سینمای ایران کرد و یک سال بعد عباس کیارستمی نیز با فیلم «خانه دوست کجاست؟» جایزه یوزپلنگ برنزی را به همراه جایزه فیپرشی (هیات داورن فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم) و جایزه کلیسای جهانی از آن خود کرد.
جشنواره لوکارنو طی سالها، دو بار برنامه مرور آثار عباس کیارستمی را برگزار کرد و به عنوان نخستین جشنوارهای که کیارستمی را در سطح بینالمللی مطرح کرد، همواره رابطه نزدیکی با این سینماگر شناخته شده ایرانی داشت.
اما موفقترین سال حضور سینمای ایران در جشنواره لوکارنو در سال ۱۹۹۴ رقم خورد و جایزه نخست جشنواره یعنی یوزپلنگ طلایی بهترین فیلم به «خمره» ساخته ابراهیم فروزش فیلمساز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران تعلق گرفت و دیگر جایزه مهم جشنواره موسوم به یوزپلنگ نقرهای نیز به فیلم «آبادانیها» به کارگردانی کیانوش عیاری رسید. در آن سال محسن مخملباف یکی از اعضای هیات داوران این رویداد سینمایی بود.
سینمای ایران در سالهای بعد، یک بار دیگر با فیلم «آینه» ساخته جعفر پناهی در سال ۱۹۹۷ جایزه یوزپلنگ طلایی این جشنواره را از آن خود کند.
در سال ۲۰۰۲ نیز فیلم «من، ترانه ۱۵ سال دارم» ساخته رسول صدرعاملی هم توانست جایزه یوزپلنگ نقرهای بهترین بازیگر زن (ترانه علیدوستی)، جایزه ویژه هیات داوران و جایزه هیات داوران جوان لوکارنو را کسب کند.
رضا فرهمند مستندساز ایرانی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ با دو فیلم «زنانی با گوشوارههای باروتی» و «نتهای مسی یک رویا» در این جشنواره حضور داشت.
سال گذشته فیلم «منطقه بحرانی» ساخته علی احمدزاده محصول مشترک ایران و آلمان جایزه یوزپلنگ طلایی بهترین فیلم جشنواره لوکارنو ۲۰۲۳ را از آن خود کرد تا سینمای ایران پس از ابراهیم فروزش در سال ۱۹۹۴ با فیلم «خمره» و جعفر پناهی در سال ۱۹۹۷ با فیلم «آینه» برای سومین باز یوزپلنگ طلایی لوکارنو را به خانه ببرد.
جشنواره بین المللی فیلم لوکارنو که از سال ۱۹۴۶ هر ساله در شهر لوکارنوی سوئیس برگزار میشود جزء چهار جشنواره معتبر فیلم اروپا محسوب می شود و امسال هفتاد و هفتمین دوره خود را برگزار میکند. این جشنواره به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای سینمای مولف شناخته میشود.
«پایال کاپادیا» که در سال ۲۰۲۴ با فیلم «همه آنچه به عنوان نور تصور میکنیم» برنده جایزه بزرگ جشنواره کن شد و «تیم بلیک نلسون» همکار دیرینه برادران کوئن به همراه بازیگر «لوکا مارینلی» بازیگر ایتالیایی و تهیه کننده بلژیکی «دیانا البام» ، اعضای هیات داوران بخش مسابقه بین المللی جشنواره فیلم لوکارنو را تشکیل میدهند.
طبق اعلام پیشین «جسیکا هاسنر» کارگردان اتریشی به عنوان رئیس هیات داوران اصلی جشنواره لوکارنو، جایزه یوزپلنگ طلایی بهترین فیلم و دیگر جوایز اصلی را اعطا میکنند.
هفتاد و هفتمین جشنوار فیلم لوکارنو از تاریخ ۷ تا ۱۷ آگوست (۱۷ تا ۲۷ مرداد) در کشور سوئیس برگزار میشود و «آلفونسو کوارون» کارگردان سرشناس مکزیکی با اعطای جایزه یک عمر دستاورد سینمایی مورد تقدیر قرار میگیرد.
فیلم کوتاه «فُرم» به نویسندگی و کارگردانی ملیکا پازوکی و تهیه کنندگی نوید محمدزاده در نخستین اکران جهانی خود در بخش یوزپلنگ فردا که ویژه فیلمهای کوتاه و نیمه بلند بینالمللی لوکارنو به نمایش گذاشته میشود.
در سایر بخشهای جشنواره فیلمهای جشنواره لوکارنو و در بخشی که ویژه نمایش فیلمها در فضای باز است، فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول اُف محصول مشترک ایران، آلمان و فرانسه به نمایش گذاشته میشود و فیلم نیمه بلند «راز دل» به کارگردانی مریم تفکری محصول مشترک ایران، انگلستان و ایتالیا هم دیگر فیلم حاضر در بخش یوزپلنگ فردا است.
فیلم «قصه خواهر» به کارگردانی لیلا امینی و محصول مشترک سوئیس، فرانسه و ایران نیز در بخش هفته منتقدان جشنواره لوکارنو به نمایش گذاشته میشود./ایسنا