به گزارش سینا از روابط عمومی وزارت علوم، محمدمهدی ذوالفقارزاده در این مراسم طی سخنانی با اشاره به کاهش رونق فضای گفتوگو و آزاد اندیشی اظهار داشت: متأسفانه در طی یکی دو دهه اخیر فضای آزاداندیشی در دانشگاهها چندان رونق سابق را ندارد و بایستی در این زمینه جدیت بیشتری را شاهد باشیم.
وی در ادامه با اشاره به انتخابات اخیر ریاست جمهوری، ضمن تبریک به رئیس جمهور منتخب که رئیس جمهور همه مردم ایران است، افزود: امیدوارم مشاوران رئیسجمهور منتخب با حضور در میان دانشگاهیان به ویژه دانشجویان و اعضای هیئت علمی به گفتوگو با آنان بپردازند و طبیعتاً بهترین بستر ایجاد زمینه گفتگو و تعامل، فضای دانشجویی و دانشگاه است.
ذوالفقارزاده ادامه داد: اتفاقات تلخ و ناگوار سال ۱۴۰۱ به وضوح نشان داد که برخی دانشجویان در برخی دانشگاهها تن به گفتوگو و تضارب آراء ندادند و به جای آن اتفاقاتی افتاد که به هیچ وجه درخور دانشگاه نبود. این یک هشدار بود برای همه ما که چرا چنین اتفاقی افتاده است و بایستی در این خصوص خود را مسئول بدانیم.
وی تأکید کرد: قطعاً یکی از موانع جدی عدم تکرار آن اتفاقات تلخ، تقویت فضای گفتوگو، نقادی و آزاداندیشی است.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما در مجموعه معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به دنبال تقویت این فضا بودهایم که برگزاری این جشنواره یکی از مصادیق آن است.
وی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: بر اساس دادههای سامانه فرنما که نمایانگر وضعیت برنامههای فرهنگی دانشگاههاست، شاهد رشد چشمگیری در زمینه شکلگیری کرسیهای آزاداندیشی و به طور کل رویدادهای گفتوگو محور بودهایم.
ذوالفقارزاده با بیان آماری از رویدادهای گفتوگو محوری که فقط در دانشگاههای دولتی طی بازه زمانی مهرماه ۱۴۰۱ تا اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد، گفت: در سال ۱۴۰۱، ۶۰۲ کرسی برگزار شده بود، این در حالی است که در سال ۱۴۰۲، یک هزار و 889 کرسی در قالب های مختلف آن داشتهایم که رشد ۲۰۰ درصدی تعداد کرسیهای برگزار شده را نشان میدهد.
وی ادامه داد: از این تعداد انجمنهای علمی دانشجویی در سال ۱۴۰۱، ۵۷ کرسی و در سال ۱۴۰۲، ۷۱۲ کرسی آزاداندیشی برگزار کردهاند. کانونهای فرهنگی نیز در سال ۱۴۰۱، ۳۴ کرسی اما در سال ۱۴۰۲، ۳۶۸ کرسی برگزار کردهاند. تشکلهای اسلامی در سال ۱۴۰۱، ۱۱۷ کرسی ولی در سال ۱۴۰۲، ۳۲۲ برگزار کردهاند. بسیج دانشجویی در سال ۱۴۰۱، ۱۶۷کرسی برگزار کردهاند این در حالی است که ۱۴۰۲، ۴۹۵ کرسی اجرا شده است.
ذوالفقارزاده افزود: یکی از دلایل این رشد چشمگیر، معطوف به سیاست و تأکید معاونت در اجرای برنامهها توسط دانشجویان است.
وی افزود: در حوزه آزادی بیان و پس از بیان هم تلاش شده تا با رایزنیهایی که صورت میگیرد، فضای امنی در این رابطه ایجاد شود.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: یکی دیگر از اقداماتی که صورت گرفته راهاندازی ستاد گفتوگوی اثربخش دانشگاهیان با مسئولان دستگاههای اجرایی و حاکمیتی است که خوشبختانه با حمایت و تأکیدی که رئیسجمهور شهیدمان، شخصاً داشتند، شاهد حضور حداکثری مسئولان در دانشگاهها حتی در جریان همان ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ بودهایم.
ذوالفقارزاده در پایان سخنان خود ضمن تشکر از دستاندرکاران و همه دانشجویانی که با تلاش خود در برگزاری رویدادهای گفتوگومحور، چراغ این عرصه را روشن نگه داشتهاند، گفت: دانشجویان، کارشناسان و مدیران فرهنگی دانشگاهها سهم به سزایی در رونق این فضا داشتهاند و برگزاری این جشنواره فرصتی برای قدرشناسی از این تلاشها است.