عدم اجرای قانون کپی رایت در خصوص ایده‌ها

مراکز رشد یا انکوباتور، یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است که به منظور حمایت از کارآفرینان تحصیل‌کرده تأسیس می‌شود و با ارائه امکانات و تسهیلات عمومی، زمینه پا گرفتن شرکت‌های جدید را فراهم می‌کند.

استفاده از مراکز رشد، به عنوان یکی از ابزارهای پذیرفته شده برای تبدیل خلاقیت‌ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارایه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب می‌شود. امروزه بیش از ۳۰۰۰ انکوباتور در سراسر دنیا وجود دارد که بیشتر آنها در کشورهای آمریکا و ژاپن مستقر هستند. مأموریت اصلی مراکز رشد ایجاد فضای مناسب جهت تجاری کردن دستاوردهای تحقیقاتی و فناورانه و حمایت از توسعه کسب و کارهای دانش‌بنیان است.

مرکز رشد و شکوفایی فناوری‌ها و هنر قرآنی مرکزی است که با هدف ویژه کمک به ایده پردازان قرآنی(بدون محدودیت در نوع محصول) توسط سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور ایجاد شده و در حال ارایه کمک به افراد خلاقی است که ایده قرآنی دارند. 

در حال حاضر چندین گروه ایده پرداز در این مرکز مشغول فعالیت هستند. گروه "خیمه" یکی از این گروه ها است که با یک ایده قرآنی ویژه نوجوانان و جوانان در حال فعالیت و دریافت خدمات از این مرکز است.

قانون کپی رایت نداریم 

مهدی صائبی، یکی از ایده پردازان و فعالان این گروه با اشاره به اینکه یکی از مشکلات بزرگ ایده پردازان ایرانی در کشور، عدم اجرای درست قانون کپی رایت است، اظهار کرد: قانون کپی رایت در خصوص ایده‌ها اجرا نمی شود، این در حالی است که در مراحل مختلف تبدیل ایده به محصول ممکن است ایده شما لو برود و آنوقت است که تمام تلاش‌های گروه از بین می‌رود. 

وی ضمن یادآوری این نکته که به دلیل همین مشکل (اجرا نشدن قانون کپی رایت در خصوص ایده ها) نمی‌تواند ایده گروه را تشریح کند، گفت: ۱۵ نفر بر روی این ایده در حال فعالیت هستند و دلیل این تلاش‌ها وجود خلائی بود که در مورد نیاز نوجوانان و جوانان به محصول ویژه قانونی خاص خودشان احساس می‌کردیم. 

به هیچ وجه وابسته به دولت نیستیم 

 این ایده پرداز ادامه داد: البته این نیاز و خلاء در جلسه‌ای که با تعدادی از مراجع عظام تقلید داشتیم نیز مطرح و توسط آنها تأیید شد و خود ایده نیز مورد تأیید قرار گرفت. 

وی در خصوص خدماتی که مرکز رشد و شکوفایی فناوری‌ها و هنر قرآنی در اختیار آنها قرار داده است، اظهار کرد: در اختیار قرار دادن مکان مناسب برای فعالیت گروه مهم‌ترین خدمتی است که این مرکز به ما ارائه داده است. ارتباط با دانشگاه‌ها و دانشگاهیان نیز توسط این مرکز صورت می‌گیرد و این اقدام روند کاری ما را تسهیل کرده است. 

صائبی در خصوص مهم‌ترین مشکلات گروه‌های ایده پرداز و خلاق کشور به ویژه افرادی که ایده قرآنی دارند نیز گفت: بزرگ ترین مشکل ما مشکلات مالی است. به دلیل کپی برداری‌های متعدد و بی‌کیفیت از کارهای هنری خارجی و یا حتی داخلی دیگر سرمایه گذاران و حتی مردم رغبتی به محصولات جدید که در آنها نوآوری و خلاقیت به کار رفته است نیز نشان نمی‌دهند چون فکر می‌کنند مانند کارهای معمول در بازار دارای کیفیت مناسب نیست و یا صرفا یک کپی از سایر محصولات بازار است. 

وی با اشاره به اینکه این طرح حامی مالی خصوصی دارد و در تلاش هستند به هیچ وجه وابسته به دولت نباشند، گفت: اگر وابسته به کمک‌های دولتی بودیم تا به این مرحله از پیشرفت نمی‌رسیدیم. امیدواریم تا سال آینده اولین محصول تولید شده از این ایده به بازار عرضه شود. 

همچنین وحید عزیزی نژاد یکی از هفت عضو گروه "افق رویداد" که به همراه سایر اعضای گروه در مرکز رشد و شکوفایی فناوری ها و هنر قرآنی در حال کار بر روی ایده قرآنی خود است، بابیان اینکه در حال ساخت سرویس جدید قرآنی هستند، گفت: ما گروهی دانش بنیان متشکل از فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران و غیره هستیم که در حوره نرم افزارها و استارتاپ ها فعالیت می کنیم. 

وی با اشاره به اینکه از درآمد سایر محصولات تولید شده دست به کار و تولید این محصول قرآنی زده‌ایم، افزود: هشت ماه است که گروه در حال کار بر روی این ایده است و امیدواریم تا هشت ماه آینده نیز کار به اتمام و محصول نهایی آماده ارایه شود. 

عزیزی‌نژاد به مشکلات پیش‌رو نیز اشاره کرد و گفت: مشکلات زیاد است اما برای همه آنها راه حل وجود دارد. هر کار استارتاپی به ویژه نرم افزاری ماهیت علمی، مفهومی و ناملموس دارد و همین مسئله موجب می شود هم مخاطب و هم سرمایه گذار به سختی جذب کار شود و جا انداختن مسئله به خصوص برای سرمایه گذاران کار سختی است. 

وی با انتقاد از اینکه تاکنون فضای فرهنگی و فکری مناسبی در خصوص محصولات نوآورانه نبوده و به دلیل ارائه نشدن محصولات خوب و نشناختن بازار محصولات مورد استقبال مصرف کنندگان قرار نگرفته است، اظهار کرد: همین مسائل بر روند کاری گروه های موفق نیز تأثیر منفی گذاشته است که باید این فضا با شناخت نیازهای بازار، طراحی ایده هایی متناسب با نیاز مصرف کنند و ارائه محصولاتی با کیفیت عالی به مردم شکسته شود. 

عزیزی نژاد تصریح کرد: بدون کمک دولت و با همراهی مرکز رشد و شکوفایی فناوری ها و هنر قرآنی تا به این مرحله از تحقق ایده رسیده ایم و باید نشان دهیم که بدون حمایت های دولتی هم می توان موفق بود.

 

گزارش: نداجواد هراتی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا