فراخوان بنیاد علم ایران؛
حمایت از طرحهای پژوهشی برای تولید محصولات آموزش تخصصی کاربرد هوش مصنوعی
به گزارش سینا، بر اساس گزارشهای جهانی، هوش مصنوعی (AI) یکی از «فناوریهای بنیادی قرن بیستویکم» است که رشد و توسعه سریع آن در سالهای اخیر، عصر جدیدی از نوآوری و فناوری را در حوزههای مختلف علمی و صنعتی، از جمله مراقبتهای پزشکی، تولید دارو، تحقیقات ژنتیکی، زیستشناسی، صنایع دفاعی، مسائل امنیتی و پیشبینیهای جرم و جنایت، ترافیک شهری، موضوعات مالی، بازیهای و سرگرمیها و … به وجود آورده است.
از یکسو، رشد و پیشرفت سریع هوش مصنوعی در دو دهه گذشته و ظرفیتهای بالقوه بالای آن برای بهکارگیری و تحولآفرینی در همه حوزههای علم، از علوم پایه و مهندسی تا پزشکی و علوم انسانی، باعث جلب توجه کلیه محققان و پژوهشگران دنیا به حوزه هوش مصنوعی در سالهای اخیر شده است.
از سوی دیگر نیز پیچیدگیهای استفاده از تکنیکها و ابزارهای هوش مصنوعی و همچنین مخاطرات جانبی که استفاده از این ابزارها میتواند به همراه داشته باشد (مانند سوگیریها، آسیبهای روحی و روانی مدلهای هوشمند برای انسانها، محدودیتها و آسیبپذیری این مدلها در برابر حملات خصمانه و …)، بعضاً توسعه پژوهشهای مبتنی بر هوش مصنوعی را با چالشها و مشکلاتی مواجه میسازد.
بر این اساس، بنیاد ملی علم ایران با همکاری مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، اولین فراخوان حمایت از طرحهای پژوهشی با هدف تولید محصولات عملی- تخصصی که تسهیلگر و مروج استفاده از هوش مصنوعی در رشتههای مختلف علوم باشند را برگزار می کند.
طبق فراخوان این بنیاد، انتظار میرود در این طرح، محققان پیشرو در زمینه استفاده از هوش مصنوعی در حوزه تخصصی خود، دانش و یافتههای خود در این زمینه را در قالب محصولات علمی-تخصصی مختلفی نظیر دورهها و محصولات آموزشی، مجموعه دادگان، مدلهای آموزشدادهشده، پیادهسازی کدهای پایه، کتاب، ثبت اختراع، و … ارائه کنند.
دستاوردهای اصلی و مورد انتظار از پیشنهادههای پژوهشی در این فراخوان علاوه بر بروندادهای معمول طرح های پژوهشی نظیر مقالات و سایر دستاوردهای علمی، خروجیهای ترویجی و آموزشی برای دیگر پژوهشگران متناسب با زمینههای کاربردی، زیستبوم کارآفرینی و ترویج علم در ایران است به گونهای که ظرفیتهایی برای انجام کارهای مشابه و استفاده از هوش مصنوعی در بین پژوهشگران ایجاد شود. بهعنوان مثال: ارائه کتاب یا دوره آموزشی در زمینه استفاده از آخرین دستاوردهای هوش مصنوعی در تحلیل دادههای بازارهای مالی، مجموعه داده جامع از تصاویر یا دادههای پزشکی، مدل پایه برای انجام تحلیلهای مختلف بر روی نظرات کاربران در شبکههای اجتماعی بهمنظور استفاده در تحقیقات علوم انسانی و … میتواند نمونههایی از خروجیهای مد نظر در این فراخوان باشد.