رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه ۷۵ درصد از گزشها توسط حیوانات خانگی و دارای صاحب انجام میشود، گفت: اگر مصدومی پس از گزش برای تزریق واکسن و درمان مراجعه نکند یا مراجعه دیرهنگام داشته باشد، اگر حیوان هار باشد احتمال مرگ فرد گزیده شده صد در صد است.
دکتر یعقوب اندامی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر به علت افزایش نگهداری حیوانات خانگی و ورود سگهای ولگرد به مناطق شهری، آمار حیوان گزیدگی بالاتر رفته است، اظهار کرد: در سال گذشته بیش از ۸ هزار مورد حیوان گزیدگی در استان همدان ثبت و گزارش شده است.
وی با تاکید بر اینکه با وجود افزایش حیوان گزیدگی، در چند سال گذشته هیچمورد ابتلا به هاری در استان ما گزارش نشده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه ابتلا به هاری برابر با مرگ مصدوم است بنابراین باید هر حیوانی که گزش داشته را هار در نظر بگیریم و برای فرد بیمار واکسن هاری و مراقبتهای مربوط به آن را انجام دهیم.
این مقام مسئول با بیان اینکه تزریق ۳ تا ۴ دز واکسن برای فرد گزیده شده الزامی است، گفت: هزینه واکسن و مراقبتهای آن برای هر مصدوم ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان است اما هیچ هزینهای از بیمار گرفته نمیشود و خدمات کاملا رایگان است.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دار دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر اینکه اول حیوان گزیدگی اتفاق میافتد و پس از آن واکسن هاری را می زنیم، عنوان کرد: این واکسن به صورت سه روز درمیان تزریق میشود.
دکتر اندامی از فعالیت مراکز پیشگیری و درمان هاری در شهرستان های استان خبر داد و گفت؛ در هر شهرستان یک مرکز شبانه روزی وجود دارد و این مرکز در شهرستان همدان در اورژانس بیمارستان بعثت مستقر است.
وی با تاکید بر اینکه بیشترین موارد حیوان گزیدگی مربوط به مناطق روستایی است، اظهار کرد: بیش از ۷۸ درصد از گزشها هم در مردان رخ میدهد.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دار دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: بیشترین حیوان گزیدگیها در ماههای خرداد تا مرداد رخ میدهد که مردم بیشتر برای تفریح به فضای باز میروند.
دکتر اندامی با بیان اینکه بیشترین حیوان گزیدگیها مربوط به دانش آموزان است، گفت: برای اینکه این گروه سنی قدرت دفاع ندارد و در مواجهه با حیوانات دچار گزش میشوند.
وی با تاکید بر اینکه برخی افراد بر این باورند که هاری فقط از طریق گزیدگی منتقل میشود، عنوان کرد: این بیماری کشنده از راه چنگ زدن حیوان، لیس زدن، تماس بزاق دهان حیوان با مخاط چشم، بینی و دهان انسان نیز منتقل میشود.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دار دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه ۸۰ درصد گزشها مربوط به سگ است، گفت: ۱۵ درصد مربوط به گربه و مابقی هم مربوط به سایر حیوانات است.
گزارش: فاطمه عزیزی هرمز