محققان دریافتند که ذرات ریز موجود در شیر گاو میتوانند برای تحویل خوراکی داروهای RNA استفاده شوند. روشهای درمانی مبتنی بر ریبونوکلئیک اسید (RNA) ابزار قدرتمندی در اختیار محققان قرار میدهد تا راهی برای هدف قرار دادن بیماریهای غیرقابل درمان در سطح مولکولی ارائه دهند. در حالی که این ساختارهای زیستی میتوانند به طور موثری با تزریق، مانند واکسن ضدکرونا تحویل داده شوند، تاکنون هیچ راه موفقی برای تحویل آنها به صورت خوراکی وجود نداشته است، زیرا این داروها در شرایط سخت روده از بین میروند.
در مقالهای که در مجله Nanobiotechnology منتشر شده است، دکتردریتون ولاسالیو و تیم محققان وی دریافتند که ذرات ریز در شیر گاو به نام وزیکولهای خارج سلولی (EVS) میتوانند به طور مؤثر از داروهای RNA محافظت کرده و آنها را تحویل دهند.
ولاسالیو میگوید: «تجویز خوراکی داروها، راحتترین و معمولاً ارزانترین راه برای مصرف دارو است زیرا به متخصصان مراقبتهای بهداشتی متکی نیست. توانایی ارائه داروهای بیولوژیکی مانند روشهای درمانی RNA اغلب با مشکلاتی روبرو هستند که استفاده از ذرات داخل شیر میتواند به رفع این مشکل کمک کند.»
وی افزود: «این دستاورد میتواند منجر به عرضه روشهای انقلابی و پایدار و همچنین مقرون به صرفه و در دسترس اسید نوکلئیک خوراکی برای بیماریها شود که تأثیرات اجتماعی زیادی دارد.»
وزیکولهای خارج سلولی سامانههای نانویی بوده که مولکولهای بیولوژیکی را در بدن حفظ میکنند و دسترسی مولکولها را به سلولها کنترل و تنظیم میکنند. در حالی که وزیکولهای خارج سلولی برای تحویل دارو به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است، استفاده از وزیکولهای خارج سلولی موجود در شیر برای رهایش خوراکی داروهای RNA به طور گسترده بررسی نشده است. با این حال، وزیکولهای خارج سلولی موجود در شیر به طور طبیعی برای جذب در روده مناسب هستند زیرا تصور میشود این سیستمها به عنوان ابزاری برای انتقال مولکولهای بیولوژیکی از مادر به کودک تکامل یافتهاند.
محققان این پروژه پس از استخراج وزیکولهای خارج سلولی از شیر گاو، آنها را با مولکولهای RNA برای درمان بیماری التهابی روده (IBD) پر کردند. این وزیکولهای خارج سلولی قادر به انتقال مولکولهای RNA درمانی در سد روده در مدلهای آزمایشگاهی پیشرفته روده انسان بودند. در مطالعات حیوانی روی موش، وزیکولهای خارج سلولی شیر بار RNA التهابی مربوط به IBD را کاهش دادند.
این امر باعث میشود درها برای روشهای درمانی خوراکی RNA برای طیف گستردهای از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی، دیابت و واکسن در برابر سایر عفونتهای ویروسی باز شود.