رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، از برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی، در 25 و 26 شهریور 1403 در سالن همایشهای بینالمللی رازی خبر داد و گفت: شمار خودکشی در ایران کمتر از میانگین جهانی و 6.8 مورد در 100 هزار نفر جمعیت است.
به گزارش سیناپرس از ستاد خبری همایش ملی پیشگیری از خودکشی، دکتر عبدالرضا پازوکی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، در نشست مقدماتی برگزاری این همایش، با ابراز خرسندی از اینکه با وجود سیاهنمایی رسانههای معاند شمار خودکشی در ایران کمتر از متوسط جهانی است، در ادامه اظهار کرد: براساس آمارهای جهانی میانگین خودکشی در دنیا 11 در 100 هزار نفر جمعیت و در ایران 6.8 در 100هزار نفر جمعیت است، با این وجود در کشور مسلمان حتی یک مورد خودکشی هم گناه است.
وی، با اشاره به آمار خودکشی در کشورهای اسکاندیناوی بهعلت شرایط خاص جغرافیایی، محیطی و نور کم در این کشورها گفت: این نشست مقدمات اجرایی برای تحقق کارهای علمی در همایش ملی پیشگیری از خودکشی در شهریور1403 است تا برای پیشگیری از خودکشی با تبعات فراوان برای خانواده و جامعه، اقدام موثری انجام شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره به آیه 32 سوره مائده درباره اهمیت نجات جان انسانها، خاطرنشان کرد: براساس توصیههای الهی و دین مبین اسلام بحث نجات انسان و پیشگیری از خودکشی برای دانشگاههای علوم پزشکی با وظیفه حفظ و ارتقاء بهداشت و درمان در کشور یک تکلیف است.
تأکید بر ضرورت حفظ تقسیم کار برای پیشگیری از خودکشی در کشور
در ادامه این نشست، حمید یعقوبی، رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی، با تشریح اهداف همایش ملی پیشگیری از خودکشی در ادامه تصریح کرد: یکی از اهداف برگزاری این همایش تهیه نقشه بومی پیشگیری از خودکشی با استفاده از تجارب جهانی است، در عینحال باید علل خودکشی در ایران بیشتر شناسایی شوند که این همایش میتواند زمینهساز این مسأله باشد.
وی، با اشاره به مقایسه آمار جدید خودکشی در ایران نسبت به سالهای گذشته در ادامه بر ضرورت تقویت پیشگیری از خودکشی تأکید و تصریح کرد: براین اساس باید برای کاهش پدیده خودکشی در کشور تقسیم کار ملی انجام شود که باید در این زمینه سازمان ملی صدا و سیما، حوزه علمیه و سازمان تبلیغات اسلامی وارد عمل شوند.
خودکشی در 23 کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است
حمید پیروی، رئیس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران، هم با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی در آگاهیبخشی و افزایش سطح سواد جامعه درباره این پدیده شوم در ادامه اهداف و بخشهای مختلف این همایش را تشریح و خاطرنشان کرد: آمار خودکشی در ایالات متحده آمریکا بیش از متوسط جهانی و 14.4 در 100هزار نفر جمعیت است، اما با وجود آمار اندک خودکشی در ایران (کمتر از میانگین جهانی) دانشگاه علوم پزشکی ایران همواره میکوشد تا شیب این آمار را کاهش دهد، برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی نمونه بارزی از این اقدامات است.
وی، خودکشی را در 23 کشور دنیا جرم دانست و در ادامه بر ضرورت اجرای کامل سند ملی خودکشی ابلاغشده در سال 1400 تأکید کرد.
30 نهاد مسئول کاهش آسیبهای اجتماعی در کشور
در ادامه این نشست، غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور، با تشریح سیاستهای دادستانی کل کشور گفت: دستگاه قضایی براساس قانون اساسی وظیفه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در کنار مسئولیت رسیدگی به جرائم را بر عهده دارد، با این وجود پیشگیری از آسیبهای اجتماعی یک اقدام بینبخشی است، و بسیاری از آسیبهای اجتماعی در اختیار قوه قضائیه نیست.
وی، با بیان اینکه در قانون برنامه ششم توسعه، بر پیشگیری از 5 آسیب اجتماعی حاشیهنشینی، اعتیاد، بیکاری و … تأکید شده تا آمار این آسیبها به 25 درصد کاهش یابد، افزود: بر این اساس مولفههای اقتصادی و معیشتی در کاهش آسیبهای اجتماعی تأثیر بسزایی دارد و بهنوعی 30 نهاد در این زمینه مسئولند.
معاون دادستانی کل کشور، ادامه داد: با وجود شمار اندک پدیده خودکشی در ایران، نسبت به میانگین جهانی، اما در مقایسه با آمار سالهای گذشته باید اقدامات پیشگیرانهتری لحاظ شود، که بر این اساس ارزیابی و بهروزرسانی سند ملی خودکشی پیشنهاد میشود.
ترکی، در ادامه آمارهای مرتبط با حوزه خودکشی در کشور را براساس سن جمعیتی و میزان مداخلات فوری تشریح کرد.
خودکشی در ایران بدون تعقیب کیفری
محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی دادستانی کل کشور، هم با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی پیشگیری از خودکشی با استفاده از ظرفیت دستگاهها و انجمنهای علمی در ادامه مداخله در حوزه آسیبهای اجتماعی را از وظایف و دغدغههای جدی مقام معظم رهبری برشمرد و افزود: براین اساس این موضوع برای همه یک تکلیف است.
وی، جایگاه ایران در زمینه آمار پدیده خودکشی را مطلوب اما نه ایدهآل دانست و در ادامه بر ضرورت تلاش بیشتر در این حوزه تأکید و خاطرنشان کرد: براساس آموزههای دینی و قرآنی حتی یک خودکشی در کشور نباید رخ دهد. با این وجود جرم خودکشی در ایران تعقیب کیفری ندارد و این در حالی است که در برخی کشورها چنین نیست.
مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی دادستانی کل کشور، با اشاره به رویکرد قوانین جزائی در تعریف حبس با درجات متعدد برای افرادی که ارتکاب خودکشی را ترغیب میکنند، یادآور شد: بازتابهای رسانهای در افزایش خودکشی تأثیر بسزایی دارد، براین اساس ترویج آموزشهای پیشگیرانه در این حوزه بسیار اثرگذار است.