زنگ فناوری در ورزش دانشجویی به صدا در میآید
به گزارش سیناپرس از روابط عمومی وزارت علوم به نقل از سازمان امور دانشجویان، المپیاد ورزشی یکی از ماراتنهای جذاب برای دانشجویان در رشتههای مختلف ورزشی به شمار میرود. اتفاق جدیدی که حال و هوای رقابتهای ورزشی را تحت تاثیر قرار میدهد و بناست دانشجویان همه دانشگاههای کشور در رشتههای جدیدی که مختص این المپیاد است در شهریورماه امسال به میزبانی دو دانشگاه صنعتی امیرکبیر و علم و صنعت به رقابت با یکدیگر بپردازند. ورزشی که ماهیت متفاوت از آنچه تا امروز در عرصه برگزاری رقابتهای ورزشی دانشجویی دروندانشگاهی، استانی و ملی برگزار شده، خواهد داشت و همین مساله میتواند جذابیتهای قابل توجهی را برای قشر دانشجو داشته باشد. برای اینکه در جریان کم و کیف اولین دوره المپیاد ورزشی فناورانه کشور قرار بگیرید، ابوالفضل دانشور، مدیرکل دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان و دبیر کمیته برنامهریزی المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی در گفتوگو با «فرهیختگان» جزئیات اولین دوره این المپیاد را تشریح کرد که در ادامه میخوانید.
ابوالفضل دانشور، مدیرکل دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان و دبیر کمیته برنامهریزی المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی با بیان اینکه این المپیاد برای اولین بار در سطح ملی و با مشارکت دانشگاههای وابسته به وزارت علوم، وزارت بهداشت، و دانشگاه آزاد اسلامی در رشتههای دیجیتال، فیجیتال (حرکتی-دیجیتال)، ورزشهای رباتیکی و فناوری و نوآوری در ورزش برگزار میشود، گفت: «این المپیاد با هدف افزایش روحیه نشاط، امید و پویایی در دانشگاهیان، ارتقای روحیه کار گروهی در بین دانشجویان، و شناسایی استعدادهای برتر در زمینههای مرتبط و کمک به هدایت شغلی دانشجویان مستعد طراحی شده و اجرا خواهد شد.»
او در تعریف ورزشهای دیجیتال گفت: «این بخش شامل ورزشهایی است که با استفاده از تجهیزات الکترونیکی و در فضای مجازی برگزار شده و دانشجویان با یکدیگر رقابت خواهند کرد. همچنین ورزشهای حرکتی-دیجتیالی (فیجیتال) دسته خاصی از ورزشهای دیجیتالی هستند که حرکات فیزیکی بدن دانشجو در آنها نقش مهمی داشته و نیازمند تحرک قابل توجه بازیکن در طول بازی است و کمککننده و ترویجدهنده فعالیت انسان با کمک فضای مجازی و دیجیتال است.»
دانشور با اشاره به اینکه در ذیل ورزشهای دیجیتال، فیجیتال و کینکت دانشجویان در 7 رشته به رقابت خواهند پرداخت، افزود: «در مسابقات دیجیتال دانشجویان در دو رشته E-Footbal و فیفا 22 و در ورزشهای فیجیتال در رشتههای مینی بسکتبال و مینی فوتبال و در ورزشهای کینکت یا VR در رشتههای رزمی، تنیس روی میز و دوچرخهسواری با هم رقابت خواهند کرد.»
دبیر کمیته برنامهریزی المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی درباره چگونگی اجرای بخش مربوط به فناوری و نوآوری در ورزش گفت: «برای این مساله باید به تعریف این حوزه توجه داشت؛ چراکه منظور از ایجاد فناوری و نوآوری، یعنی توسعه و بهکارگیری فناوریهای بدیع و نوظهور در تحلیل رشتههای مختلف ورزشی یا طراحی تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری مورداستفاده دراینورزشها. البته این حوزه خود شامل بخشهای مختلفی ازجمله تحلیل داوری صحنههای ورزشی، پیشبینی درصد مالکیت توپ در مسابقه، تحلیل بیومکانیکی وآسیبشناسی فعالیت ورزشی، طراحی اپلیکیشن ورزشی، طراحی صنعتی محصول ورزشی و شبیهسازی الکترونیکی ابزار ارزیابی در ورزش میشود.»
دانشور با اشاره به اینکه یکی از بخشهای جذاب المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی ورزشهای رباتیک به شمار میرود، افزود: «در زیرمجموعه این بخش مسابقات رباتهای واقعی شامل خودروهای خودران، فوتبال اندازههای کوچک و دوی رباتها و مسابقات شبیهسازیشده شامل فوتبال سهبعدی و شبیهسازی خودروهای خودران دیده شده است؛ ضمن اینکه در کنار اینها دانشجویان در ذیل مسابقات لیگ نوآوری و خلاقیت با طراحی و ساخت رباتهای صخرهنورد و شناگر و ارائه هر گونه ایده، برنامه کامپیوتری یا ربات ساختهشده توسط دانشجو در حوزه کاربرد رباتیک در ورزش با هم رقابت خواهند کرد.»
دبیر کمیته برنامهریزی المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی به مراحل مختلف ارزیابی تیمهای حاضر در اولین دوره از المپیاد ورزشهای فناورانه اشاره و تصریح کرد: «مراحل مقدماتی رقابتها زیر نظر معاونت دانشجویی هر واحد دانشگاهی برگزار میشود. البته تیمها برای حضور در مرحله ملی باید حداقل امتیاز را در مرحله استانی نیز به دست آورند. نکتهای که باید به آن توجه کرد اینکه دانشجویان شاغل در موسسات داخل کشور (از هر رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی و جنسیت و ملیتی) امکان شرکت در این رقابتها را خواهند داشت؛ البته دانشآموختگانی که در زمان برگزاری در سطح ملی المپیاد، بیش از دو نیمسال تحصیلی از فارغالتحصیلی آنها نگذشته باشد هم میتوانند در این رقابتها حضور پیدا کنند.»
دانشور افزود: «برای اولین دوره این المپیاد تسهیلاتی هم در نظر گرفتهایم؛ به طوری که به برگزیدگان سطح استانی و ملی، جوایز نقدی که میزان آن از سوی کمیته برنامهریزی تعیین خواهد شد، اعطا میشود. همچنین برگزیدگان سطح ملی، از امتیازهای بخش «المپیادها، جشنوارهها و مسابقات ورزشی» که در شیوهنامه شناسایی و حمایت از دانشجویان سرآمد دانشگاه و آییننامه جشنواره دانشجوی نمونه اعمال شده، بهرهمند میشوند. همچنین برگزیدگان سطح ملی در اولویت دریافت کمکهزینه فناوری و بورس مشاغل و پرداخت وامهای فناوری و نوآوری صندوق رفاه دانشجویان قرار میگیرند و از اعزام به رویدادهای بینالمللی هم بهرهمند خواهند شد.»
او ادامه داد: «شرکتکنندگان در این دوره میتوانند به صورت انفرادی، تیم دانشجویی و حتی تیم دانشگاهی شرکت کنند. البته تیمهای دانشجویی، سهمیهای جدا از تیمهای دانشگاهی هر استان نیز خواهند داشت و مساله مهم دیگر اینکه دانشجویان تنها میتوانند در هر رشته در یکی از قالبهای انفرادی، تیم دانشجویی یا تیم دانشگاهی در مسابقات حاضر شوند.»
دانشور درباره اینکه هر دانشجو در چند رشته ورزشی میتواند در این المپیاد شرکت کند، اظهار داشت: «هر دانشجو میتواند در هر سه بخشی که برای این دوره از المپیاد ورزشی فناورانه در نظر گرفته شده، از هر بخش در یکی از رشتهها حضور پیدا کند و امکان همزمانی در دو رشته مختلف در ذیل یک بخش برای دانشجو وجود ندارد. از طرف دیگر دانشجویان علاقهمند به حضور در این دوره از المیپاد باید برای شرکت در مسابقات دروندانشگاهیشان، در سامانه ستاو ثبت نام کنند و غیر از این مسیر، امکانی برای حضور در رقابتها وجود نخواهد داشت.» او به نحوه حضور دانشجویان دختر و پسر در مسابقات مربوط به این المپیاد اشاره و تصریح کرد: «در رشتههای دیجیتال و فیجیتال، تمامی رشتهها در دو بخش دختران و پسران به صورت مجزا برگزار میشود. اما در دیگر رشتهها دانشجویان دختر و پسر میتوانند همتیمی باشند.»
دبیر کمیته برنامهریزی المپیاد ورزشهای فناورانه دانشجویی درباره زمان آغاز رقابتهای دروندانشگاهی و استانی گفت: «بازه زمانی ثبتنام از 27 فروردین ماه تا 25 اردیبهشت ماه در نظر گرفته شده است. بعد از آن اگر تعداد ثبتنامیها چه از لحاظ تیم و چه نفرات در یک دانشگاه به بیش از سه تیم یا سه نفر برسد، دانشگاه ملزم به برگزاری مسابقه دروندانشگاهی و معرفی نفرات برتر به دانشگاه میزبان استان خواهد بود. در سطح استان نیز به همین صورت عمل خواهد شد. یعنی اگر تعداد تیمها یا نفرات ثبتنامشده در استان بیش از سه تیم/ سه نفر بود مسابقه در سطح استان برگزار شده و سه تیم/ سه نفر برتر به سطح ملی معرفی خواهد شد.»