ساختار سالم خانواده و روابط صحیح والدین و فرزندان اهمیت زیادی در سلامت نوجوانان دارد و به نوجوانان کمک کند تا از طوفان زا ترین مرحله رشد به سلامت عبور کنند.
ارتباط بین سلامت خانواده و سلامت جامعه، یک ارتباط دو طرفه است. یعنی هم وضعیت سلامت خانواده بر سلامت جامعه تاثیرگذار است و هم برعکس آن صادق است.
در موضوع ارتباط بین ساختار خانواده و سلامت نوجوانان، تحقیقات نشان داده است در خانواده های دچار مشکلات ساختاری مانند خانواده های تک والد، یا دارای والدین غایب، شیوع رفتارهای ناسالم مانند مصرف سیگار، الکل و رفتارهای جنسی پرخطر بیشتر است و از نظر سلامت روانی هم مشکلات بیشتری دارند. از جمله شیوع افسردگی، اقدام به خودکشی و اضطراب در آنها شایع تر است. همچنین مشاهده شده که میزان موفقیت تحصیلی در این نوجوانان کمتر است.
یافته ها نشان می دهد نوجوانان و جوانانی که دچار بیماری های روانپزشکی شده بودند، در صورت وجود حمایت های عاطفی از طرف اعضای خانواده، میزان بهبودی سریع تری داشتند و پیش آگهی به طور چشمگیری در آنها بهتر بود.
از طرف دیگر، در افرادی که ارتباط قوی تری با خانواده دارند، احساس خوشحالی و شادی و سلامت جسمی و طول عمر این افراد بیشتر است.
علی محمدی
روانپزشک و عضو هیات علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز