مرگ و میر مادران و نوزادان در ایران کمتر از استاندارد جهانی
به گزارش ایرنا، دکتر صفیه شهریاری افشار روز سه شنبه در نشستی با خبرنگاران اظهار کرد : طبق اهداف هفده گانه توسعه پایدار که سال 2015 مفاد آن توسط 193 کشور امضا شد، کشورها متعهد شدند که تا سال 2030، میزان مرگ و میر مادران را به 70 مورد در 100 هزار نفر برسانند و با توجه به این مساله، ایران در حال حاضر وضعیت بسیار قابل قبولی دارد.
وی ادامه داد: همچنین این کشورها متعهد شدند که میزان مرگ نوزادان را حدود دو سوم کاهش دهند، این در حالی است که میزان مرگ نوزادان در ایران در حال حاضر 9.5 نفر در هر هزار تولد زنده ، 13.6 نفر در هر هزار تولد زنده زیر یک سال و 15.8 نفر در هر هزار تولد زنده زیر 5 سال است و جلوتر از متوسط جهانی قرار دارد.
شهریاری اظهار کرد: پیشرفت ایران در این زمینه ها، جزو افتخارات کشور در سطح جهانی در زمینه شاخص های تعریف شده سلامت در اهداف توسعه پایدار است .
وی در مورد تعهد کشورها به جلوگیری از شیوع ایدز، مالاریا، سل و بیماری های قابل انتقال ذیل اهداف توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: طبق آمار رسمی 33 هزار و 227 نفر در ایران مبتلا به ایدز هستند که 64.5 درصد از این تعداد را مردان و 35.5 درصد را زنان تشکیل می دهند.
شهریاری افزود: در این رابطه، نقش اعتیاد و استفاده از سرنگ مشترک 37 درصد و کمبود آموزش و مراقبت های جنسی 40 درصد است که با توجه به بالا بودن نقش کمبود آموزش های لازم باید به این مساله در کشور توجه بیشتری شود.
وی ادامه داد: همچنین میزان انتقال ایدز از مادر به کودک در ایران 2 درصد و 21 درصد نیز علت ناشناخته در این زمینه وجود دارد.
عضو هیات موسس و بازرس انجمن علمی سلامت خانواده اظهار کرد: البته طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، با توجه به جمعیت ایران میزان مبتلایان به ایدز در کشور ما 75 هزار و 618 نفر است.
شهریاری اظهار کرد: طبق اهداف توسعه پایدار، لازم است تا سال 2030، 90 درصد مبتلایان به ایدز از وضعیت خود آگاه باشند، 90 درصد از افرادی که از ابتلای خود به ایدز آگاه شده اند، به داروهای ضد ویروسی دسترسی داشته باشند و 90 درصد از مبتلایانی که به داروهای مورد نیاز دسترسی دارند، میزان ویروس در آنها به صفر برسد.
وی در خصوص مهمترین علل مرگ و میر در بزرگسالان و جوانان اظهار کرد: بیماری های قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و چاقی اولین علل مرگ و میر در بزرگسالان و حوادث اولین علت مرگ جوانان را شامل می شود.
شهریاری ادامه داد: تقویت و پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر و الکل و کاهش مرگ و میر ناشی از تصادفات جاده ای از جمله اهداف توسعه است. همچنین همه کشورها متعهد شده اند که برای فراهم شدن دسترسی همه افراد به خدمات مراقبتی جنسیتی یک برنامه ملی اتخاذ کنند.
به گفته وی، کاهش مرگ و میر ناشی از مواد شیمیایی، هوا، آب و خاک آلوده و آموزش و ارائه خدمات در پیش، حین و پس از بارداری به منظور کاهش مرگ مادران و نوزادان و زنان آسیب پذیر، از دیگر اهداف توسعه پایدار است که کشورهای امضاکننده به آن متعهد شده اند.
توسعه پایدار شامل 17 هدف اصلی و 169 هدف فرعی است که در سال 2015 بین 193 کشور جهان امضا و این کشورها متعهد شدند تا سال 2030 تمام مفاد آن را اجرا کنند.