فناوریهراسان علیه محصولات تراریخته شبههسازی میکنند
به گزارش ایسنا، دکتر بهزاد قرهیاضی در نشست علمی "محصولات تراریخته، فرصتها و دستاوردها" که در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره گزارشهای منتشر شده در روزنامهها و رسانهها علیه محصولات تراریخته، اظهار کرد: بسیاری از فناوریهراسان معتقدند که باید از مصرف محصولات تراریخته جلوگیری شود، زیرا ممکن است عواقب آن در آینده سلامت ما را تهدید کند؛ درحالیکه اکنون خطرات ناشی از سمپاشها و حشرهکشهای کشاورزی سلامت مردم را مورد تهدید قرار داده؛ اما با محصولات تراریخته میتوان مصرف این سموم را کاهش داد و از بسیاری این مخاطرات جلوگیری کرد.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی صدا و سیما و رسانهها در زمینه محصولات تراریخته میان اقشار جامعه، گفت: برخی به دنبال شبههسازی و پروندهسازی علیه محصولات تراریخته هستند تا مردم را از محصولات دستکاری ژنتیکیشده بترسانند، همانطور که در گذشته افرادی تزریق سرنگ را وارد کردن شیاطین به بدن میدانستند.
رییس انجمن ایمنی زیستی ایران با تاکید براینکه گیلان رتبه دوم مرگومیر ناشی از سرطان را در کشور دارد که علت آن نیز به خاطر مصرف بالای حشرهکشها و آفتکشها در این استان است، اظهار کرد: اکنون ما راه دیگری جز مراجعه به مهندسی ژنتیک و محصولات تراریخته نداریم؛ زیرا اگر از این محصولات استفاده شود، دیگر نیازی به مصرف بالای آفتکشهای مضر سمی کشاورزی نیست.
قرهیاضی با اشاره به تولید اولین برنج تراریخته جهان از سوی ایران، افزود: در حال حاضر 88 درصد از سم کشاورزی برای کنترل کرم ساقهخوار برنج استفاده میشود و از آنجایی که این آفت در ساقه برنج نهفته میشود، باید این سم به اندازهای قوی باشد تا بتواند این آفت را از بین ببرد.
وی ادامه داد: آزمایشات و پایاننامههای مختلفی نشان میدهد که هیچ آفتی نمیتواند از برنج تراریخته مصرف کند و همچنین هیچ تاثیری بر روی موجودات غیرهدف ندارد.
این محقق بیوتکنولوژی با اعلام اینکه طرح «تغییر ساختار ریشه برنج به وسیله مهندسی ژنتیک به منظور تحمل خشکی» در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کشور در حال انجام است، تصریح کرد: نتایج 147 مقاله علمی نشان داد فناوری محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک 37 درصد مصرف آفتکشهای شیمیایی را کاهش داده است. همچنین 1783 مقاله معتبر علمی تاکنون هیچ مدرکی را نشان ندادند که محصولات تراریخته کوچکترین خطری برای محیطزیست و انسان داشته باشد.
قرهیاضی با اشاره به اینکه ما نمیتوانیم ادعا کنیم که تمام محصولاتی که ارگانیک نامیده میشوند، واقعا دقیق هستند، تاکید کرد: اگر میخواهیم به سمت تولید محصولات ارگانیک پیش برویم، بهتر است به باغبانی ارگانیک روی آوریم نه تولید برنج و مرغ ارگانیک.
امنیت غذایی مستلزم تکیه بر منابع داخلی است
وی، امنیت غذایی را مستلزم تکیه بر منابع داخلی دانست و ادامه داد: متاسفانه بیکفایتی بخش کشاورزی موجب شده که واردات گندم رتبه اول را در کشور داشته باشد و پس از آن فولاد و ذرت به ترتیب رتبه دوم و سوم محصولات وارداتی را کسب کنند.
رییس انجمن ایمنی زیستی ایران با اعلام اینکه بیش از 90 درصد روغن نباتی، علوفه و خوراک دام کشور وارداتی است، خاطرنشان کرد: بیش از 55 درصد کالری مصرفی کشور وارداتی است و این درحالیاست که پنج میلیارد دلار از واردات محصولات غذایی طی 10 سال گذشته را محصولات تراریخته تشکیل میدهند که البته این موضوع ضربهای به امنیت غذایی وارد نمیکند؛ اما در کشوری با آرمانهای جمهوری اسلامی تکلیف ما تنها امنیت غذایی نیست، بلکه با توجه به سیاست مقام معظم رهبری، امنیت غذایی با تکیه بر تولید منابع داخلی باید باشد.
قرهیاضی تصریح کرد: محصولات تراریخته محصولاتی هستند که صفات آنها با استفاده از پیشرفتهترین روشهای علمی روز از جنبههای کیفی، سلامتی و بهرهوری بالا در کشاورزی بهبود یافته و معایب آنها برطرف شده است.
وی عنوان کرد: مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته هیچ رقیبی برای روشهای دیگر نظیر زراعت، اصلاح نباتات نخواهد بود، بلکه مهندسی ژنتیک بیشترین نیاز را به متخصصان زراعت، اصلاح نباتات، گیاهپزشکی، حشرهشناسی، فیزیولوژی و … خواهد داشت.
این محقق بیوتکنولوژی با اعلام اینکه اکنون زمان آن فرارسیده که اعضای هیات علمی و پژوهشگران رشته بیوتکنولوژی در برابر شبهاتی که در خصوص محصولات تراریخته مطرح است، پاسخگو باشند و از این علم دفاع کنند، اظهار کرد: در این مبارزه و سیاسیکاری علیه محصولات تراریخته باید جامعه علمی کشور پشت یکدیگر باشند؛ زیرا هماکنون نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دنبال تصویب ممنوع کردن کشت، استفاده و تولید محصولات تراریخته در برنامه توسعه ششم است.
No tags for this post.