در ابتدای این نشست، منصور امیدی؛ استاد دانشگاه تهران اظهار کرد: در جهان آینده چهار عامل افزایش طول عمر و جمعیت، تقاضای روزافزون نیاز انسانی به منابع، جهانی شدن و تغییرات اقلیمی موثر هستند.
وی با بیان اینکه بنابر پیش بینی های صورت گرفته، جمعیت جهان تا سال 2050 به 9.2 میلیارد نفر می رسد، گفت: با وجود محدودیت منابع آب، توسعه سطح کشت های آبی در جهان به منظور افزایش تولید غذا دشوار به نظر می رسد.
امیدی تصریح کرد: اگرچه روش اصلاح نباتات کلاسیک در دوره رشد کند جمعیت، جوابگو بود اما با 4 برابر شدن جمعیت طی یک قرن گذشته، این روش به تنهایی نمی تواند پاسخگو باشد.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بشر دو امکان پیش رو دارد که یکی فناوری و دیگری چگونگی اندیشیدن است، خاطرنشان کرد: زیست فناوری ظرفیتی به ما می دهد که باعث افزایش عملکرد می شود.
وی افزود: برای رسیدن به امنیت غذایی نیازمند تولید ثروت از ژرم پلاسم اختصاصی، زیست فناوری، توانمندی محصولی، توانمندی سرزمینی و منابع انسانی هستیم.
کاهش 37 درصدی مصرف آفت کش های شیمیایی با محصولات تراریخته
در بخش دیگری از این نشست، مطهره محسن پور؛ عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی، با اشاره به سابقه 20 ساله کشت تجاری محصولات تراریخته در جهان، عنوان کرد: هدف از تولید محصولات تراریخته، امنیت غذایی، سلامت انسان و سلامت محیط زیست است.
وی با بیان اینکه 84 درصد مساحت کشور ما در مناطق خشک و نیمه خشک واقع شده، گفت: مهندسی ژنتیک یکی از راه های غلبه بر خشکسالی برای تولید غذاست.
محسن پور تصریح کرد: محصولات تراریخته نسبت به دیگر محصولات تحت آزمایش ارزیابی خطر قرار می گیرند پس از سلامت بیشتری برخوردارند.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی تاکید کرد: محصولات تراریخته به میزان 37 درصد مصرف آفت کش های شیمیایی را کاهش می دهند. ضمن اینکه باعث افزایش 22 درصدی عملکرد تولید و افزایش 68 درصدی سود کشاورزان می شوند.
دستیابی به توسعه پایدار با مهندسی ژنتیک
الهام باقری راد؛ دکتری بیولوژی نیز با بیان اینکه تنوع زیستی پایه و اساس زندگی بشر است و باعث پایداری اکوسیستم ها می شود، اظهار کرد: ایران از نظر تنوع گونه های زیستی و جانوری، جایگاه بسیار خوبی در بین کشورهای جهان دارد اما عوامل مختلف انسانی و جانوری موجب تخریب و تفرق زیستگاه ها می شود.
وی از کشاورزی سنتی به عنوان یکی از دلایل عمده تخریب زیستگاه ها نام برد و گفت: وقتی زیستگاه از بین می رود، خود به خود گونه ها هم حذف می شوند.
باقری راد تصریح کرد: مهندسی ژنتیک روش و راهکاری برای حل مشکلات زیست محیطی است و امکان دستیابی به توسعه پایدار را فراهم می کند.
وی در ادامه با اشاره به برخی از مزایای مهندسی ژنتیک برای حفظ محیط زیست، یادآور شد: جلوگیری از افزایش سطح زیر کشت و بالتبع تحریب زیستگاه ها، معرفی گونه های مقاوم به تنش های زیستی و غیرزیستی، کاهش عملیات شخم با تولید گیاهان مقاوم به علف های هرز، کاهش مصرف علف کش ها، استفاده از کودهای بیولوژیک به جای شیمیایی و نیز سوخت های زیستی به جای فسیلی، جلوگیری از فرسایش خاک با تولید و اصلاح نژاد گیاهان مرتعی و… از جمله این مزایا است.
شرایط مناسب اکولوژیکی کشور برای تولید گیاهان دارویی
در ادامه این نشست، پونه پورامینی؛ کارشناس ارشد گیاهان دارویی گفت: به گیاهانی که حداقل در دو یا چند اندام خود ماده موثره ای با خاصیت درمانی و دارویی دارند، گیاهان دارویی گفته می شود.
وی افزود: طبق آمار سازمان جهانی تجارت، ارزش صادرات این گیاهان طی سال های 2004 تا 2013 در حدود 3 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده است.
پورامینی تصریح کرد: ایران دارای 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده در جهان است و شرایط خوب اکولوژیکی برای تولید گیاهان دارویی دارد.
وی مزایای استفاده از زیست فناوری در تولید گیاهان دارویی را شامل مواردی چون تولید گیاهان مقاوم به علف کش و سموم و نیز تولید گیاهان مقاوم به تنش خشکی و شوری دانست و خاطرنشان کرد: بیوتکنولوژی حداقل در شاخه گیاهان دارویی، تنها راه تولید دارو و پاسخگویی به مشکلات این حوزه است.
انتخاب بدون منازع ایران برای عضویت در شورای حکام اجلاس متعاهدین
در بخش دیگری از این نشست، بهزاد قره یاضی؛ رییس انجمن ایمنی زیستی با اشاره به برگزاری هشتمین اجلاس متعاهدین پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا در مکزیک، گفت: اجلاس متعاهدین بالاترین اجلاس تصمیم گیرنده کشورهای عضو پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا است که هر دو سال یکبار برگزار می شود. وظیفه این اجلاس، نظارت بر حسن اجرای پروتکل و الزامات و پایبندی اعضا به مصوبات آن و نیز تنظیم برنامه های دوسال آینده است.
وی با بیان اینکه در اجلاس امسال 159 کشور حضور داشتند، عنوان کرد: یکی از مهم ترین موضوعاتی که در اجلاس امسال مطرح شد، راهنمای آنالیز احتمال خطر بازدارنده بود که با تلاش هیات اعزامی کشورمان به تصویب نرسید چراکه هیات ایرانی بر آنالیز احتمال خطر علمی تاکید داشته و دارد.
قره یاضی تصریح کرد: در این اجلاس پیشنهاد شد که دسترسی به داده های ردیف های DNA محدود بشود که باز هم مانع از تصویب آن شدیم. ضمن اینکه از ایجاد هرگونه محدودیت برای موضوع مهمی چون زیست شناسی مصنوعی جلوگیری کردیم.
رییس انجمن ایمنی زیستی با تشکر از وزارتخانه های بهداشت، علوم و جهاد کشاورزی و نیز انجمن های علمی، اظهار کرد: ایران جزو کشورهایی بود که اولین و دومین و سومین گزارش خود را بدون نقص و در زمان مقرر ارسال کرد که مورد تایید هم قرار گرفت.
وی در ادامه گفت: کشور ما در این اجلاس بدون هرگونه منازع به عضویت شورای حکام انتخاب شد که این انتخاب مرهون تلاش هیات نمایندگی ایران در اجلاس هفتم متعاهدین در کره جنوبی است.
گزارش: احمد طبائی
No tags for this post.