پرفسور 'عمر یاغی' دانشمند اردنی الاصل آمریکا و برنده جایزه سال 2015 مصطفی (ص) به دلیل ارائه بهترین اثر در حوزۀ علم و فناوری نانو به ایرنا، گفت: اهدای این جایزه به یک فرد باعث می شود کشور گیرنده جایزه و رشته ای که این جایزه به آن تعلق می گیرد، مورد توجه واقع شوند.
وی در حاشیه نشست پنج روزه علم و فناوری جایزه مصطفی (ص) که با همکاری دانشگاه پوترا مالزی در کوالالامپور برگزار می شود، گفت: اعطای این جایزه جدید به محققان و دانشمندان اسلامی که جزئیات جایزه معتبر بین المللی را داراست باعث توسعه علم در جهان اسلام می شود.
جایزه مصطفی (ص)، جایزه عالی علم و فناوری است که هر دو سال یکبار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اعطا می شود و به احترام نام پیامبر اعظم اسلام (ص) و به دلیل تأکید بسیار آن حضرت به علم آموزی، به نام یکی از القاب پیامبر اکرم، مصطفی، به معنای برگزیده نامگذاری شده است.
جایزه مصطفی در چهار رشته علوم و فناوری نانو، علوم و فناوری زیستی و پزشکی، علوم و فناوری اطلاعات و ارتباطات و طرح برتر دانشمند مسلمان اعطا می شود و برگزیدگان هر رشته علاوه بر دریافت لوح و مدال مخصوص جایزه، 500 هزار دلار جایزه ویژه دریافت می کنند که مبلغ آن از محل موقوفات جایزه تأمین می شود.
این جایزه سال 1391 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
برنده جایزه مصطفی (ص) در ادامه در مورد چالش های کشورهای اسلامی در زمینه انجام تحقیق و پژوهش، گفت: در جهان اسلام نیز مثل سایر کشورهای جهان برخی چالش ها برای انجام تحقیقات پایه ای وجود دارد. تحقیق در همه جای دنیا امر بسیار مشکلی است که به هزینه ها و تعهدات زیادی نیاز دارد.
'عمر یاغی' گفت: اگرچه در بسیاری از کشورهای اسلامی زیرساخت هایی برای انجام تحقیق وجود دارد، اما سئوالی که باید به آن پاسخ داده شود این است که روی چه موضوعاتی باید تحقیق انجام شود، چه موضوعاتی در صدر اهداف قرار گیرد، چه نوع حمایت هایی و چه مدت زمان برای انجام این قبیل تحقیقات مورد نیاز است.
این استاد رشتۀ شیمی دانشگاه برکلی آمریکا خاطرنشان کرد: چالش هایی که دانشمندان اسلامی با آن در تحقیق مواجه هستند مشابه چالشی های دانشمندان غربی است. تامین تجهیزات و منابع مالی از سوی دولت ها، به نوآوری و داشتن محققانی که بتوانند به صورت مستقل در خصوص ابتکار و نوآوری فکر کنند و به نتایج کاربردی پایدار از تحقیق دست یابند، کمک می کند.
یاغی آموزش و یادگیری به ویژه در بین محققان جوان را پایه های اصلی و مهم تحقیق دانست و تاکید کرد: منابع حمایت کننده مالی نباید انتظار داشته باشند سرمایه گذاری آنها بعد از یکسال به تولید کالا و یا خدمات منتهی شود، بلکه این سرمایه گذاری طولانی مدت است که به دانش جدید و تولید منتهی خواهد شد.
این دانشمند 50 ساله اردنی الاصل سال 2004 نیز جایزۀ ساکونی از جامعه شیمی کشور ایتالیا، و سال 2007 جایزۀ پژوهش و تولید برنامۀ هیدروژن را بهخاطر اثر منحصربه فردش در زمینۀ ذخیرهسازی هیدروژن کسب کرده است.
وی دارای کرسی استادی بیش از 10 دانشگاه در کشورهای چین، کره جنوبی، ویتنام، عربستان سعودی، و امارات عربی است و بیش از 200 مقاله در معتبرترین مجلههای جهانی دارد.