هزینههای تحقیقاتی صرف تولید علم نمیشوند
به گزارش ایسنا، بهروز دانشیانی در مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر واحد تهران جنوب با بیان اینکه پژوهش و مدیریت طی سالهای اخیر به طور جدی مورد توجه مسؤولان و مدیران و اندیشمندان کشور قرار گرفته است، اظهار کرد: دلیل این امر عمدتا به تاثیر نتایج پژوهش و تحقیق در پیشرفت و توسعه امور زیربنایی برمیگردد.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب افزود: امروزه درک شده است که جوامعی که تصمیمگیریهای آن بر مبنای پژوهشهای نظری و عملی اخذ میشود با نتایج مطلوبتری به سوی ترقی و پیشرفت گام برمیدارند.
دانشیانی با بیان اینکه پژوهش خود صاحب سبک و سیاق و فرهنگ است، ادامه داد: پژوهشگری هنری اصیل است که اگر قواعد آن رعایت نشود نه تنها سبب توسعه و پیشرفت نمیشود بلکه سبب از بین رفتن سرمایههای مادی و معنوی و زمان و انرژی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر و با توجه به جایگاه پژوهش و دانشمندان در فرهنگ و تمدن ایران اسلامی شاهد موفقیتهای کمنظیری در حوزه فناوری هستهای، سلولهای بنیادی، نانو و صنایع موشکی بودیم، گفت: باید توجه داشت که سرعت رو به فزونی تحقیقات در جهان و میزان سرمایهگذاری کشورها در این امر با جذب نخبگان و هماهنگی بین بخشهای مختلف جامعه از جمله ارتباط دوجانبه صنعت و دانشگاه و مراجع قانونگذاری و اجرایی فاصله کشورها را از هم زیادتر میکند.
وی تصریح کرد: توجه به شاخصهای مهم علم و فناوری در دنیا نشان میدهد که باید با هماهنگی و مدیریت منسجمتر، استراتژی پیشرو، تقویت بخشهای تحقیق و توسعه و پژوهش در دستور کار قرار گیرد. به عنوان نمونه در شاخص "knowledge economy " که بر پایه میانگین ساده و چهار شاخص مشوقهای مالی، آموزش و پرورش، نوآوری و اقتباس فناوری و زیرساختهای فناوری اطلاعات بنا شده، ایران از بین 125 کشور جایگاه 95 را دارا است.
دانشیانی ضمن بین اینکه کشورهای رقیب همچون جایگاه ترکیه، مصر و عربستان به ترتیب 18، 65 و 50 است از عدم توجه جدی و منطقی به نوآوری در نظام آموزش و پرورش اظهار تاسف کرد و گفت: شاخص کشور ما در دانش اقتصاد در میان همه کشورها 94 و در عملکرد رقابت صنعتی 83 است. البته ما در نرخ تغییرات رشد علم و فناوری رتبه اول را دارا هستیم و کشورهای ترکیه، مصر و عربستان به ترتیب دارای رتبههای 7، 15 و 2 هستند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ضمن تاکید بر اینکه توجه به این آمارها میتواند ما را در برنامهریزی و اولویتدهی و تشخیص نقاط ضعف و قوت پژوهش رهنمون سازد، افزود: سهم دانشگاه آزاد اسلامی سهمی برابر 51 هزار مقاله در سطوح بینالمللی است که هفت هزار از این مقالات در سال گذشته به نتیجه رسید و همچنین سهم پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی 30 درصد پژوهش کل کشور است.
وی تصریح کرد: بسیار روشن است که جهتدهی مناسب این بخش از پژوهشهای کشور در دانشگاه آزاد اسلامی در راستای کارآفرینی، اقتصاد دانشبنیان، اقتصاد مقاومتی، حل معضلات ملی مانند بحران آب، زباله، محیط زیست، اشتغال و غیره کمکهای موثری برای اداره کشور خواهد بود.
دانشیانی ادامه داد: همچنین تخفیف 15 درصد از بودجه کل دانشگاه در سال آینده به پژوهش و فناوری نشانه عزم راسخ هیات امنا و ریاست دانشگاه برای جهتدهی به این امر است.
وی در ادامه به اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اشاره کرد و گفت: جذب 11 هزار هیات علمی با مدرک دکتری تخصصی در رساندن آمار هیات علمی دانشگاه به حدود 25 هزار نفر در سال آینده مهمترین منبع تامین نیروی انسانی برای انجام تحقیق و پژوهش را در این دانشگاه به وجود خواهد آورد. با این رویکرد دانشگاه میتواند با اصلاح موقعیت فعلی خود در جهان و کشور برنامههای افق چشمانداز 1404 را با خاطری آسوده طی کند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با اشاره به برخی از مشکلات و معضلات مسیر تحقیق و پژوهش در کشور اظهار کرد: سرمایهگذاری و امور مالی یکی از مسائل مهم و تبیینکننده است زیرا تحقیقات با بودجه و سرمایهگذاری ارتباط مستقیم دارد. به عنوان مثال در ایران حدود پنج دهم تا چهار دهم درصد از تولید ناخالص ملی صرف پژوهش میشود و این در حالی است که این میزان در اروپا دو درصد و در آمریکا سه و نیم درصد است.
دانشیانی ادامه داد: همچنین در مساله آییننامهها و دستورالعملهای اداری نیز با مشکل مواجه هستیم چراکه کمبود بودجه پژوهشی از یک طرف و آییننامهها و دستورالعملهای دست و پاگیر اداری نیز از سوی دیگر مانعی جدی بر سر راه پژوهشگران برای اجرای طرحهای پژوهشی به ویژه با بخشهای خصوصی بیرون از دانشگاه محسوب میشود.
وی با بیان اینکه باید توجه داشت که در دانشگاه آزاد اسلامی برخلاف قاعده کلی بسیاری از واحدها بودجه مصوب پژوهشی خود را جذب نمیکنند که این مساله جای بحث دارد، گفت: در آمریکا برای تولید هر مقاله حدود 300 هزار دلار هزینه میشود (بودجه کل تقسیم بر تعداد مقالات ثبت شده) و در اروپا نیز این عدد حدود 300 تا 400 هزار دلار است. در ایران نیز این رقم 400 هزار دلار است که نشان میدهد این هزینه در بالاترین سطح جهان قرار دارد و واضح است که این مبلغ صرف هزینه مقاله نمیشود.
دانشیانی افزود: لذا میتوان نتیجه گرفت که هزینههای تحقیقاتی منجر به تولید علم نمیشوند. به عبارتی معضل ما در حوزه پژوهش کشور نداشتن برنامهریزی صحیح و دقیق و عدم مدیریت هزینه و تولید است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب به خروج دانشمندان و تحصیلکردگان از کشور به عنوان یکی دیگر از موانع دستیابی به پیشرفت اشاره کرد و گفت: طبق آمار موجود حدود 5500 پزشک و 500 هزار دانشمند ایرانی در آمریکا مشغول خدمت هستند که امید میرود با همکاری دولت و مجلس بتوان این سرمایههای خارج شده را به کشور بازگرداند.
وی تمرکز مراکز تحقیقاتی در کلانشهرها و به ویژه در شهر تهران را از دیگر معضلات پژوهش در کشور عنوان کرد و افزود: البته این معضل با طرح ابتکاری دانشگاه آزاد اسلامی در قالب طرح ساها و شهرکهای شفا مرتفع خواهد شد.
دانشیانی در پایان با اشاره به ظرفیتهای دانشگاه آزادی اسلامی واحد تهران جنوب اظهار کرد: واحد تهران جنوب با برخورداری از 650 عضو هیات علمی و آزمایشگاهها و کارگاههای تخصصی جایگاه ویژهای در بین دانشگاهها و واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در کشور دارد که امیدوارم با همکاری یکدیگر به ویژه پژوهشگران ممتاز این واحد دانشگاهی جایگاه این واحد بهبود و نقش موثر و سازنده خود را در آموزش و پژوهش کشور ایفا کنیم.
No tags for this post.