معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از آغاز چهاردهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم از یک بهمن 1402 خبر داد و گفت: این پویش ملی تا پانزدهم بهمن سال جاری ادامه دارد.
دکتر عباس رضاییان زاده امروز 30 دی ماه با بیان اینکه چهار بیماری غیرواگیر دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و بیماری های مزمن تنفسی، هر ساله علت 28 میلیون مرگ در دنیا هستند و بزرگترین سهم را در بار بیماری ها به خود اختصاص می دهند، گفت: اصلاح الگوی غذایی در کاهش موارد ابتلا به این بیماری ها بسیار با اهمیت است.
او با تاکید بر اهمیت مراقبت و کنترل بیماریهای غیرواگیر، افزود: طبق برآوردهای انجام شده، در حدود 35 درصد جمعیت بالای 18 سال، مبتلا به فشارخون بالا و چهارده و نیم درصد جمعیت بالای 25 سال مبتلا به دیابت هستند.
این مقام مسوول در دانشگاه ادامه داد: پویش ملی سلامت، با رویکرد غربالگری دیابت و پرفشاری خون، امروز سی ام دی به پایان می رسد و به دنبال آن، چهاردهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم آغاز و تا پانزده بهمن با محوریت 2 موضوع افزایش مصرف گروه شیر و لبنیات و تأکید بر مصرف کم نمک و تصفیه شده یددار ادامه دارد.
دکتر رضائیان زاده توضیح داد: آغاز پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم، پس از اتمام پویش ملی سلامت، نشان دهنده اهمیت تغذیه در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمن و ناتوان کننده است.
او با بیان اینکه ابتلا به بیماری های غیرواگیر به ویژه دیابت و پرفشاری خون، ارتباط مستقیمی با الگوی تغذیه ای فرد دارد، تاکید کرد: کنترل مصرف نمک و نوع نمک بسیار مهم است، چرا که نمک یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده و کنترل کننده فشارخون و سایر بیماری هاست.
معاون بهداشت دانشگاه با بیان این موضوع که به دلیل اهمیت اسفاده کم و صحیح از نمک، شعار هفته اول چهاردهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم «انتخاب همه: نمک کم اما تصفیه شده ید دار» تعیین شده است، عنوان کرد: نمک هایی همچون نمک دریا و نمک رنگی موجود در بازار، فاقد استاندارد و تاییدیه وزارت بهداشت هستند و در بسیاری موارد حاوی سموم و فلزات سنگین هستند که برای سلامتی افراد بسیار مضر است.
او در ادامه با بیان اینکه شعار هفته دوم چهاردهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» است، افزود: ﺷﻴــﺮ ﻳﻚ ﻏﺬﺍﻱ ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭ تعدادی ﺍﺯ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ، ﻧﻘـﺶ ﻣﻬﻤﻲ ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ.
این مقام مسوول در دانشگاه تاکید کرد: ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﻱ ﻟﺒﻨﻲ، ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـﺎﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ هستند ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ به منظور ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮان ها، ﺩﻧﺪﺍﻥ ﻫﺎ ﻭ پوﺳﺖ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮﺩ.
او با بیان این موضوع که مصرف شیر و لبنیات به میزان قابل توجهی تحت تأثیر طیفی از عوامل مختلف از جمله فراهم بودن مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و انتخاب های غذایی است، گفت: مطالعات انجام گرفته در کشور نشان می دهند، عواملی مثل سن، تحصیلات و اهمیت به ورزش، داشتن احساس خوب از مصرف لبنیات و آگاهی از تأثیر لبنیات بر سلامتی بر احتمال مصرف لبنیات تأثیر گذارند.
دکتر رضائیان زاده ادامه داد: سرانه مصرف شیر در سال های گذشته، به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است و به حدود 164 گرم در روز رسیده است که با پیشنهادهای «سبدغذایی مطلوب برای جامعه ایرانی» مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد.
به نقل از روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، او ابراز امیدواری کرد با توجه به برنامه ریزی صورت گرفته به منظور اطلاع رسانی گسترده و انجام برنامه های آموزشی و ترویجی با استفاده از ظرفیت های موجود در دانشگاه و دیگر ارگان های مرتبط، حساس سازی لازم در خصوص اهمیت الگوی تغذیه تا پایان این پویش ملی در جامعه انجام شود.