پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاد دانشگاهی تهران، در سلسله نشستهای دوشنبهها با توسعه اینبار نشستی با موضوع «دین و توسعه در ایران» را با حضور نخبگان و دانشگاهیان بهصورت حضوری و مجازی برگزار میکند.
به گزارش سیناپرس از روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی، نوزدهمین نشست از سلسله نشستهای «دوشنبهها با توسعه» را بهمنظور برسی مسائل مهم و اساسی توسعه در ایران بهموضوع «دین و توسعه» اختصاص داده است.
در نشست دین و توسعه، دکتر محمد منصورنژاد و دکتر محمود نجاتیحسینی از پژوهشگران و نویسندگان مهم این حوزه در کشور در تاریخ دوشنبه 25 دی 1402 از ساعت 14 در محل پژوهشکده مطالعات توسعه چالشهای مهم دین و توسعه در ایران را بررسی میکنند.
ارتباط توسعه و فرهنگ در همه کشورهای در حال توسعه از مسائل مهمی است که اگر به آن توجه نشود، مانع اصلی توسعه متوازن و پایدار در آن کشور خواهد بود. دین نیز بهعنوان بخش مهمی از فرهنگ در تمام کشورها و علیالخصوص در منطقه خاورمیانه و ایران از عناصر مهمی است که بدون توجه به آن و بدون در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن نمیتواند جامعه ایران را در مسیر صحیح توسعه قرار دهد.
در طول تاریخ بیش از یکصد ساله اخیر نیز همواره شاهد بودهایم که دین از یک طرف هم توانسته است بهعنوان عامل پیشران برنامهها و پروژهای توسعهای در ایران عمل کند و از دیگرسو بهعنوان یکی از موانع مهم توسعه در ایران لحاظ شود.
بهعنوان نمونه در انقلاب مشروطه یک نگاه و برداشت از دین بهعنوان عامل اصلی و محرک انقلاب بود و از طرف دیگر، نگاهی واپسگرا و غیرمتمدن بهعنوان مخالف جدی مشروطه ظهور کرد.
در نمونه توسعه مدارس جدید در ایران، برداشتی غیردقیق از دین، توسعه این مدارس را با چالشهای فراوان مواجه کرد و در انقلاب اسلامی، دین عامل اصلی چرخش اساسی نظام ایران از یک نظام اقتدارگرا و فردی به نظامی مردمی و دموکراتیک ظاهر شد.
از این دست نمونهها در تاریخ ایران فراوان است و این نمونهها بهدرستی مبین این است که اندیشمندان حوزه توسعه بدون پرداختن به مسأله دین و نحوه تعامل دین با مباحث توسعه در ایران نمیتوانند تئوری کاملی از توسعه در ایران ارائه دهند.
مباحثی نظیر چگونگی ارتباط دین با ابعاد مختلف توسعه(فرهنگی، سیاسی و اقتصادی) و اینکه آیا اساساً میتوان از ارتباط دین و توسعه سخن گفت و آیا میتوان عقبماندگی یا پیشرفت كشورهای مسلمان را به نگرش دینی در آن نسبت داد و اینکه اگر دین و توسعه میتوانند قرین و متلازم باشند، پس چرا مسلمانان تا به این حد با توسعه بیگانهاند از مباحثی اساسی و مهم موضوع «دین و توسعه» است.
نشست دین و توسعه در تاریخ دوشنبه 25 دی 1402 از ساعت 14 در محل پژوهشکده مطالعات توسعه واقع در خیابان 16 آذر، خیابان ادوارد براون برگزار خواهد شد و از طریق لینک https://meet.google.com/hcs-jppp-hjw بهصورت مجازی قابل ملاحظه خواهد بود.
No tags for this post.