تحقیقات درمان ناباروری؛ دستاورد کاظمی آشتیانی
سرپرست بنیاد نخبگان استان اردبیل گفت: یکی از مهمترین دستاوردهای دکتر کاظمی آشتیانی، انجام تحقیقات پیشگامانه در زمینه درمان ناباروری با استفاده از سلولهای بنیادی بود.
به گزارش سیناپرس از روابط عمومی جهاددانشگاهی استان اردبیل، دکتر مهدی داوری سرپرست بنیاد نخبگان استان اردبیل در گفتوگو با ایسنا در آستانه هجدهمین سالگرد درگذشت زنده یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی، بنیانگذار پژوهشگاه رویان و سلول های بنیادی در ایران، اظهار کرد: بنیاد ملی نخبگان چهار رسالت شناسایی، توانمندسازی، تکریم و الگوسازی و ارتقای اثربخشی نخبگان را به عهده دارد و در شش اجتماع نخبگانی برنامه ریزی و فعالیت می کند. یکی از این برنامهها، ارایه تسهیلات و توسعه فعالیتهای استادیاران جوان دانشگاهها و مؤسسههای علمی و حل مسائل کشور است که به خاطر اثرگذاری عمیق خدمات علمی این دانشمند فرزانه به نام دکتر کاظمی آشتیانی نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: زنده یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی متولد سال ۱۳۴۰ در تهران و مؤسس و رییس جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی ایران بود و طی این سالها، مراکز درمانی و گروه های پژوهشی متعددی را راهاندازی کرد که در بین آنها، پژوهشکده رویان جهاددانشگاهی یکی از مهمترین این مراکز بود و تاکنون هزاران زوج نابارور با بهرهمندی از خدمات این مرکز پیشرفته درمان ناباروری، صاحب فرزند شدهاند.
دکتر داوری گفت: دانش بالا و هوش سرشار و توان مدیریتی مناسب از یک سو و تعهد، اخلاص و ایمان قوی زنده یاد کاظمی آشتیانی از سوی دیگر باعث شد تا در دوران حیات کوتاه خود، موفقیتهای چشمگیری مثل توسعه روش های پیشرفته درمان ناباروری، تولید، تکثیر و انجماد سلول های بنیادی جنینی و همانندسازی (کلونینگ) حیوانات را رقم بزند.
عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: دکتر کاظمی آشتیانی با ثبت این پیشرفتها و حضور در کنگرههای متعدد بینالمللی و ابتکار برگزاری جشنواره بین المللی رویان، در اعتلای نام جمهوری اسلامی ایران در عرصههای بینالمللی نیز نقش فراموش نشدنی ایفا کرد. ایشان پژوهشگاه رویان را به یکی از مراکز پیشرو در زمینه علم سلولهای بنیادی در جهان تبدیل کردند.
دکتر داوری یادآور شد: مقام معظم رهبری که علاقه خاصی به نخبگان و پیشگامان علمی تاثیرگذار در جامعه دارند، در مورد دکتر سعید کاظمی آشتیانی فرمودند: «ما شخصیتهایی داریم از قبیل مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی که حالا من مقیّدم از این جوان پاکباخته مؤمنِ فاضلِ کارآمد و مدیر حقیقتاً انقلابی و مؤمن اسم بیاورم». همچنین معظم له، ایشان را یکی از فرزندان صالح انقلاب و از رویشهای مبارکی می شمارد که آینده درخشان علمی در کشور را نوید میدهند.
وی افزود: رهبر انقلاب، مجموعه رویان را هم الگویی مطلوب معرفی کرده و فرمودند: «اگر بخواهم این الگوی مطلوب را در یک جمله معرفی کنم، عبارت است از: ترکیب علم، ایمان و تلاش. ایشان هم علم را جدی گرفتند، هم ایمان و پایبندی و تقوا را؛ نه به صورت یک سربار، بلکه به شکل یک عنصر اصلی در بافت مجموعه و در بافت کار و هم خستگی را فراموش کردند که به گمان من زنده یاد دکتر کاظمی آشتیانی، جان و سلامت خودش را هم سر همین کار گذاشت؛ یعنی این دنبالگیری و این اهتمامها و خسته نشدنها».
انجام تحقیقات پیشگامانه در درمان ناباروری؛ از دستاوردهای دکتر کاظمی آشتیانی
سرپرست بنیاد نخبگان استان اردبیل با بیان اینکه یکی از مهمترین دستاوردهای دکتر کاظمی آشتیانی، انجام تحقیقات پیشگامانه در زمینه درمان ناباروری با استفاده از سلولهای بنیادی بود، گفت: وی در این زمینه، روشهای جدیدی برای استفاده از سلولهای بنیادی برای درمان ناباروری مردان و زنان ابداع کردند. این روشها منجر به درمان موفقیتآمیز بسیاری از زوجهای نابارور شد و در این مدت، خانواده های زیادی با این روش درمانی صاحب فرزند شدند.
دکتر داوری ادامه داد: واقعیت این است که مسأله «جمعیت» به عنوان موضوعی راهبردی، یکی از مهمترین نقاط قوت کشورها برای رشد و توسعه به شمار می آید و مقام معظم رهبری هم با تاکید فراوان، تلاش برای افزایش نسل و جوان شدن نیروی انسانی کشور و حمایت از خانواده را یکی از ضروریترین وظایف مسئولان و آحاد مردم برشمردند و آن را یک سیاست حیاتی و کلیدی برای آینده کشور معرفی کردند. طبق آخرین آمار بانک جهانی، نرخ باروری در ایران 1.8 فرزند و کمتر از نرخ جانشینی 2.1 فرزند است که اگر این روند ادامه یابد، تا سال ۱۴۳۰ ایران نرخ رشد بالاتر از سطح جایگزینی را تجربه نخواهد کرد که به معنی خطر زودرس سالمندی جمعیت در ایران است.
وی افزود: طبق نظر محققین، ناباروری در میان یک چهارم زوجهای ایرانی وجود دارد و یکی از موانع افزایش جمعیت است. بنابراین اقدامات درمانی در زمینه ناباروری که دکتر کاظمی آشتیانی پیشتاز آن در کشورمان بود، میتواند در کنار سایر اقدامات فرهنگی و مادی، تاثیر قابل توجهی بر بحران جمعیت در کشور داشته باشد.
سرپرست بنیاد نخبگان استان اردبیل در پایان اظهار امیدواری کرد همه ما بتوانیم در هر جایگاهی که هستیم در کسب علم نافع و اثربخشی علم و پژوهش هایمان در جامعه تلاش کنیم.