حسین امینی مشهدی، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در ابتدای این جلسه که در سالن همایشهای زندهیاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی برگزار شد، اظهار کرد: زمانی که دکتر دهقانی فیروزآبادی به عنوان رئیس جهاد دانشگاهی منصوب شدند، بحث نوآوری را مطرح کردند که این مهم نه تنها در خراسان رضوی بلکه در تمام واحدهای جهاد دانشگاهی آغاز تفکر جدی برای برنامه تحولی و مدل مالی اثرگذاری برای سازمان شد.
وی اضافه کرد: جهاد دانشگاهی به لحاظ نیروی انسانی نهادی ثروتمند است و ضرورت دارد تا با اجرای برنامهها و پروژههای نوآورانه در بعد اقتصادی هم تقویت شود.
امینی مشهدی خلق ثروت در جهاد دانشگاهی را محصول نوآوری دانست و افزود: این امر در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اجرای طرحهای گذر نوآوری فناورانه در حوزههای مختلف فرهنگی، صنایع غذایی، بیوتکنولوژی و مهندسی مواد ساخت سریع در حال انجام است.
تبدیل جهاد دانشگاهی به تولیدکننده کسبوکار
در ادامه مسعود ابراهیمی، رئیس سازمان تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان جهاد دانشگاهی نیز بیان کرد: در سازمان تجاریسازی جهاد دانشگاهی دو راهبرد اساسی مشارکت بخش خصوصی در پروژهها و دیگری اینکه جهاد دانشگاهی را از یک تولیدکننده محصول به یک تولیدکننده کسبوکار تبدیل کنیم را پیگیری کردهایم.
وی خطاب به معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکید کرد: جهاد دانشگاهی آماده است تا به عنوان یک بازوی اجرایی با معاونت علمی ریاست جمهوری همکاری کند.
در ادامه این نشست، مدیران و پژوهشگران جهاددانشگاهی خراسان رضوی به تشریح فعالیتهای انجامشده این سازمان و برنامههای حوزههای مختلف در قالب طرح گذرشکوفایی نخبگانی پرداختند.
جواد سخدری، مدیر مرکز تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانشبنیان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در این نشست با تشریح اقدامات انجامشده در این مرکز بیان کرد: در راستای اجرای طرح گذر شکوفایی نخبگانی سه گذر فنآفرینی، نوآفرینی و ارزشآفرینی مهارتی را در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی طراحی کرده و برای اجرای هر کدام از این طرحها حوزههای فعالیتی خاص و مراحلی را تعیین کردهایم.
وی افزود: در این رابطه حدود ۶۰ طرح را داوری کردیم و ۳۷ طرح به مرحله نهایی رسید که اجرای آنها را در سه مرحله فوق پیگیری خواهیم کرد.
توانمندسازی دانشجویان در حوزه فناوری نرم
در ادامه این جلسه سعید خدیوی، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی با تشریح مهمترین فعالیتهای این معاونت در راستای اجرای گذر شکوفایی نخبگانی، عنوان کرد: ما در سال گذشته یک مدل چهار مرحلهای را برای جذب استعدادها و اجرای ایدههای نوآورانه در حوزه فرهنگی در نظر گرفتیم.
وی افزود: در معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی رویدادهای مختلفی با هدف توانمندی دانشجویان در حوزه فناوریهای نرم برگزار شد که پس از برگزاری این رویدادها تعدادی از شرکتکنندگان در بخشهای مربوطه مشغول به فعالیت شدند.
تلاش برای تبدیل به منظومه پژوهش و فناوری استان
در بخش دیگری از این جلسه هادی رفیعی، معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه یکی از رسالتهای جهاد دانشگاهی انتقال فناوری است، گفت: چشمانداز ما نیز دنبال کردن همین رویکرد است تا مراکز پژوهشی ما به منظومه پژوهش و فناوری در استان تبدیل شوند.
وی با اشاره به ظرفیتهای ایجاد فبلب (آزمایشگاه ساخت سریع) در خراسان رضوی بیان کرد: این استان دروازه ورود به آسیای میانه است و خراسان رضوی میتواند در این زمینه تبدیل به یک هاب منطقهای شود.
معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با تاکید بر ضرورت تقویت زیرساختها افزود: در حوزه صنایع غذایی، مهندسی مواد و بیوتکنولوژی ظرفیت ایجاد فبلبهای تخصصی را داریم.
همچنین امیرمهدی مولوی، مدیر گروه پژوهشی موادنوین سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در این نشست اظهار کرد: مجتمع فنی مهندسی جهاد دانشگاهی به عنوان یک بازوی تحقیقاتی عمل میکند و با توجه به دانش فنی و تخصص انباشته در این مرکز این آمادگی را داریم که با حمایتهای معاونت علمی ریاست جمهوری فبلب مواد و تولید پیشرفته را راهاندازی کنیم.
وی افزود: برای حل معضلاتی که در حوزه مهندسی مواد در کشور با آن مواجه هستیم نیازمند تجهیزات پیشرفته هستیم.
در ادامه این نشست مریم عامری، معاون آموزشی، پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی نیز بیان کرد: در پژوهشکده بیوتکنولوژی به طور خاص به موضوع میکروارگانیسمها میپردازیم و در این زمینه پالایشگاه میکروبی بیش از همه مورد توجه است.
وی ادامه داد: در مجموعه فرآیندهای پاییندستی تا بالادستی این موضوع، خلق محصولات بیوتکنولوژیک با ارزش افزوده و رو به رشد را مدنظر قرار دادهایم. در همین راستا بخشهای طراحی، ساخت ابزارها و مدلینگ فرآیند و ارزیابی اقتصادی را پیگیری میکنیم.
آزمایشگاهی برای کاهش هزینههای تحقیق و توسعه کارخانجات صنایع غذایی
فرشته حسینی، رئیس پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در این نشست با اشاره به تصمیم این نهاد مبنی بر راه اندازی فب لب تخصصی مواد غذایی عنوان کرد: رویکرد ما در آزمایشگاه ساخت سریع(فبلب) بر مبنای سه محور ساخت و تولید نمونههای اولیه، خدمات تخصصی و کنترل کیفی، و آموزش که منتورینگ فنی و تخصصی را شامل شود، خواهد بود.
وی ادامه داد: این آزمایشگاه کمک میکند که هزینههای بخش تحقیق و توسعه کارخانجات صنایع غذایی ما کاهش یابد، همچنین بخش عمدهای از صنعت غذای ما به تنهایی نه توان فنی و نه توان اقتصادی رشد نوآوری را در حوزه محصولات خود ندارند و به این حوزههای حمایتی نیاز دارند که این آزمایشگاه میتواند در این حوزه کمک کند تا زیستبوم نوآوری و فناوری کشور به امکانات ساخت و تولید دسترسی پیدا کند.
همچنین شادی بلوریان معاون آموزشی، پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی با اشاره به برگزاری اولین رویداد ملی فیبن فود در اسفند ماه سال جاری اظهار کرد: این رویداد با هدف همرسانی نیازها و ایدههای نوآورانه در آزمایشگاه ساخت سریع صنایع غذایی برگزار میشود.
وی همچنین مواد اولیه صنعت غذا، فرآوردههای غذایی سنتی و بومی، ضایعات کشاورزی و صنایع تبدیلی و همچنین فرمولاسیون و فرآیندهای تولید را از جمله محورهای تخصصی این رویداد ملی عنوان کرد.