دکتر عبدالله فضل علیزاده اظهار کرد: ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان پانکراس به دو گروه ارثی و غیرارثی تقسیم می شوند و حدود 5 تا 10 درصد از مبتلایان به سرطان پانکراس سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.
وی با بیان اینکه نبود فعالیت های فیزیکی و افزایش وزن نیز با سرطان پانکراس مرتبط است، افزود: در رابطه با رژیم غذایی مطالبی ذکر شده است مانند اینکه کمبود سلنیوم و لیکوپن و مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع و گوشت های دودی و فراوری شده احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد که هیچ کدام از این موارد قطعی نیست و نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه است همچنین در مورد تاثیر مصرف قهوه و الکل نیز مطالب ضد و نقیضی وجود دارد.
فضل علیزاده ادامه داد: التهاب مزمن پانکراس نیز با مکانیسم ناشناخته ای به عنوان ریسک فاکتور این سرطان در نظرگرفته می شود.
وی گفت: ارتباط بین دیابت و سرطان پانکراس به دو صورت بیان شده است؛ برخی مطالعات، دیابت را ثانویه به سرطان پانکراس می دانند و به همین دلیل بروز دیابت تازه تشخیص داده شده در افراد مسن و لاغر با اهمیت است. برخی مطالعات نیز نشان داده اند که مقاومت به انسولین (دیابت نوع 2) با کاهش نوعی هورمون در ایجاد سرطان پانکراس نقش دارد.
فضل علیزاده اظهار کرد: علایم این بیماری طیف وسیعی دارد و غیراختصاصی است و به طور کلی شامل زردی، بروز دیابت در سن بالا، کاهش وزن غیرقابل توجیه است که می توانند برای پزشک علایم مهمی باشند.
وی خاطرنشان کرد: سرطان پانکراس چنانچه در مراحل اولیه تشخیص داده شود و امکان جراحی کامل هم وجود داشته باشد، پیش آگهی بهتری دارد ولی چنانچه جراحی به تنهایی انجام شود، احتمال عود یا متاستاز بالا است؛ بنابراین برای کنترل هرچه بهتر بیماری از شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز استفاده می شود.
فضل علیزاده گفت: پانکراس از سه قسمت سر، تنه و دم تشکیل شده است. سرطان های سر پانکراس با فشار روی مجاری صفراوی به دلیل بروز زردی زود تشخیص داده می شوند اما سرطان های تنه و دم معمولا در مراحل پیشرفته تر شناسایی می شوند.
وی در مورد کنفرانس سرطان غرب آسیا که در روزهای 27 تا 29 آبان ماه جاری با حضور نمایندگان پانزده کشور و اساتید برجسته بین المللی سرطان در تهران برگزار می شود، اظهار کرد: آخرین اطلاعات علمی و کاربردی در زمینه سرطان پانکراس توسط متخصصان به بحث و بررسی گذاشته خواهد شد.