سازمان ملی ایریکا به زودی در جهاد دانشگاهی رونمایی می شود
دکتر حمیدرضا طیبی در گفت و گو با ایرنا گفت: در راستای ماموریت های جهاد دانشگاهی باید یک سازمان توسعه بین المللی مثل کویکا (سازمان همکاریهای بینالمللی کره) یا جایکا (آژانس همکاری های بین المللی ژاپن) داشته باشیم تا بتواند در جوامع هدف جمهوری اسلامی، یک سری فناوری ها را انتقال دهد و آموزش های تخصصی را اجرا کند که به ارتقای وضعیت مردم و قدرتمند شدن آن جوامع کمک کند.
به گفته وی، این مجموعه مستقل است و ضمن همکاری با سازمان های بین المللی مانند جایکا و کویکا از تجربیات آنها استفاده خواهد کرد.
وی درباره آخرین وضعیت تشکیل سازمان ایریکا گفت: اکنون درحال فراهم کردن مقدمات فعالیت آن هستیم و با بیت رهبری، وزارت امور خارجه و سازمان مدیریت و برنامه ریزی صحبت هایی داشتیم که امیدواریم با موافقت آنها به زودی شاهد رونمایی این مجموعه باشیم.
نقش اصلی ایریکا گسترش آموزش و تحقیقات با بهره مندی از حمایت ها و کمکهای بشر دوستانه جمهوری اسلامی ایران به شهروندان کشورهای دوست و برادر به ویژه کشورهای اسلامی و بهبود فناوریهای نوین و گسترش دانش و همکاریهای بینالمللی در راستای توسعه پویا و پایدار با کشورهای در حال توسعه است.
راه اندازی سازمان ملی پژوهش و فناوری با هدف ماموریت گرا کردن تحقیقات کشور
طیبی واگذاری ماموریت های ملی از طرف نظام و دولت را از خواسته های جهاد دانشگاهی خواند و گفت: خوشبختانه در قالب نقش جهاد دانشگاهی در سند نقشه جامع علمی کشور، هفت ماموریت تصویب شده است و به دنبال این هستیم که نقشه راه این ماموریت ها در شورای راهبری نقشه جامع علمی مورد تایید قرار گیرد و به منظور تحقق ماموریت ها، دو سازمان جدید در مجموعه جهاد دانشگاهی تشکیل شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: معتقدیم در پروژه های کلان و تکرارپذیر کشور باید بحث انتقال تکنولوژی داشته باشیم، مثلا نباید 10 بار کارخانه سیمان و یا 20 بار کارخانه فولاد و دهها بار واگن بخریم بلکه باید خریدهای خارجی مان را تجمیع کنیم و از آن امتیاز انتقال تکنولوژی بگیریم.
وی ادامه داد: یکی از ماموریت های جهاد دانشگاهی این است که در پروژه های کلان و تکرار پذیر کشور، مسوولیت انتقال تکنولوژی در چهار یا پنج صنعت را برعهده بگیرد و پیشنهاد کردیم که اولین آن هم صنعت حمل و نقل ریلی باشد.
طیبی با تاکید بر ضرورت ماموریت محور بودن پژوهش ها در کشور گفت: درصدد هستیم با تشکیل یک سازمان پژوهشی ملی این کار را دنبال کنیم و تقاضا داریم این ماموریت ها را به ما بدهند تا از توان همه کشور استفاده کنیم و در قبال آن پاسخگو باشیم.
به گفته وی، سازمان ملی پژوهش و فناوری در داخل مجموعه جهاد دانشگاهی تشکیل می شود و نیاز به ساختار فیزیکی و نیروی انسانی مجزا ندارد.
اجرای طرح ملی 'مداوای شخصی' برای اولین بار در کشور
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی از تعریف طرح ملی 'مداوای شخصی' Persona Medicine برای اولین بار در کشور خبر داد و گفت: الان دنیا به سمتی می رود که تجویزهای درمانی برای هر فرد، به طور انفرادی باشد زیرا این باور وجود دارد که ما نمی توانیم یک نوع دارو برای هر مریضی تجویز کنیم.
وی ادامه داد: با پیشرفتی که دنیا داشته است، می توانیم براساس مشخصات ژنتیکی هر فرد به او بگوییم که چه نوع دارو و به چه میزان (دوز ) باید مصرف کند.
طیبی درعین حال تاکید کرد: اجرای طرح مداوای شخصی، نیازمند بودجه کلان ملی است بنابراین تصمیم گرفتیم در مرحله نخست این طرح را به صورت پایلوت در استان سمنان اجرا کنیم که موافقت های اولیه آن گرفته شده و استانداری سمنان قول داده که بودجه لازم را تامین کند.
وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی، اجرای طرح های پژوهشی مشترک را با استان هایی مطرح می کند که منابع مالی لازم را تامین کنند، گفت: به عنوان مثال در گرگان با استفاده از پیشرفت هایی که در حوزه علم ژنتیک در پژوهشگاه رویان و ابن سینای جهاد دانشگاهی داشتیم، توافق کردیم روی کاهش زمان تخم ریزی ماهی های خاویاری کار کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی توضیح داد: معمولا رسیدن به زمان تخم ریزی ماهی های خاویاری بین 7 تا 12 سال طول می کشد که درنظر داریم با استفاده از بیوتکنولوژی (فناوری زیستی) این زمان را به سه تا پنج سال کاهش دهیم و از استانداری گلستان خواستیم که تامین هزینه ی این پروژه ها را متقبل شود.
وی اصلاح نژاد دام 'سنگسر' در سمنان با استفاده از یافته های نوین ژنتیک را از دیگر پروژه های مشترک استانی جهاد دانشگاهی عنوان کرد و گفت: با اصلاح نژاد، بهره وری دام ها به لحاظ وزن گوشت و شیر افزایش خواهد یافت و خوشبختانه با پیگیری استاندار قدیم و جدید سمنان و تخصیص بودجه مناسب، مقدمات اجرای این طرح با پژوهشگاه رویان فراهم شده است
طیبی خاطرنشان کرد: استانداری سمنان، بودجه مورد نیاز برای مرحله اول اصلاح نژاد دام را از محل اعتبارات سفرهای استانی تامین کرده است.
وی اصلاح نژاد فندق در استان اردبیل و اصلاح نژاد گردو در بسیاری از استان ها از جمله همدان و خراسان شمالی را از دیگر طرح های تحقیقاتی کاربردی سازمان جهاد دانشگاهی در استان های کشور معرفی کرد و گفت: تقریبا برای همه استان های کشور طرح های پژوهش درنظر گرفتیم و برای اجرایی شدن آنها به دنبال تامین منابع لازم هستیم.