افزایش خشونت سازمان یافته علیه نهادهای دانشگاهی در جهان

گزارش مرکز آمریکایی "شبکه محققان تحت تهدید" (SAR) نشان می‌دهد، حملات و خشونتها علیه جوامع دانشجویی که به میزان هشداردهنده ای در سطح جهان صورت می‌گیرد، سلامت جسمی و روانی محققان، دانشجویان و کارکنان دانشگاه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در این گزارش به 158 حمله انجام شده در 35 کشور در فاصله‌ ماههای مه 2015 تا سپتامبر 2016 اشاره شده است. در این حملات 40 مورد مرگ، خشونت فیزیکی و مفقودی گزارش شده است. به علاوه 33 مورد پیگرد غیرقانونی، 39 مورد حبس غیرقانونی، 17 مورد محرومیت از تدریس و تحصیل، 9 مورد محدودیت در مسافرت و 20 مورد  تعطیلی و یا اشغال نظامی در این حملات انجام شده است.

این حملات در نهایت سبب محدود شدن فضایی است که هر کس در آن می‌تواند آزادانه فکر کند، سوال مطرح کند و ایده‌های خود را به اشتراک بگذارد.

برای نمونه در یکی از این حمله‌ها در 20 ژانویه 2016 افراد مسلح با جلیقه‌های انتحاری به دانشگاه "باچاخان" در شمال غرب پاکستان حمله کردند که 22 کشته و 19 زخمی به جا گذاشت. طالبان مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت. در حمله مشابهی که در 24 اوت انجام شد، دو مرد مسلح ناشناس به دانشگاه آمریکایی کابل حمله کردند که این حمله 13 کشته و 44 زخمی داشت.

این حملات اساتید برجسته‌ای را هم به کام مرگ کشانده است. یکی از دردناک‌ترین وقایع در این رابطه اعدام دکتر خالد الاسد استاد سوری 82 ساله رشته باستان‌شناسی به دست داعش بود. وی یکی از برترین باستان‌شناسان سوری بود که مسئول مستقیم اکتشافات شهر باستانی پالمیرا در سوریه بود. وی به مدت یک ماه در زندان‌های داعش محبوس و تحت شکنجه بود تا اطلاعاتی از مواضع نیروهای ارتش سوریه را در اختیار داعش قرار دهد.

در این گزارش تصریح شده است که دانشگاه‌ها همیشه به عنوان یکی از اصلی‌ترین مراکزی هستند که مورد حملات خشونت‌بار واقع می‌شوند. افراط‌گرایان و نظامیان همیشه به دانشگاه‌ها به عنوان مراکز باز و سهل‌الوصولی نگاه می‌کنند که می‌توانند از آنها برای دستیابی به مقاصدشان استفاده کنند. این حملات در کشورهای پاکستان، افغانستان، عراق، هند، بنگلادش و سوریه بیشترین قربانی‌ها را داشته است.

چندی قبل مرکز SAR اعلام کرد، ترکیه و مصر هم به لیست کشورهایی که خشونت‌های دانشگاهی در آنها زیاد است اضافه شده‌اند.

در ترکیه فشارهای وارده بر محیط‌های آکادمیک پس از کودتای نافرجام ارتش، به شدت افزایش یافته است و بسیاری از مقامات دانشگاهی و اساتید از کار خود برکنار شده و مورد بازجویی و بازداشت قرار گرفته‌اند.

در مصر هزاران دانشجو و صدها محقق به خاطر بحران‌های اخیر این کشور هنوز در زندان هستند. از نمونه‌های دیگر این خشونت‌ها در مصر می‌توان به قتل جولیو رگنی دانشجوی ایتالیایی مقطع دکترا اشاره کرد.

در سطح دنیا هم به خشونت‌هایی شبیه به هم بر علیه جوامع دانشگاهی برمی‌خوریم. در کشورهای ونزوئلا، میانمار، آفریقای جنوبی و تایلند بسیاری از دانشجویانی که در اعتراضات مسالمت‌آمیز شرکت داشته‌اند مورد ضرب و شتم و خشونت واقع شده‌اند.

در این گزارش از مسئولان تمام کشورها خواسته شده تا در صورت وقوع چنین اتفاقاتی، تحقیقات بسیار جامعی انجام شده و با عاملان به شدت برخورد شود و براساس حساسیت محدوده جغرافیایی هر دانشگاه تدابیر امنیتی لازم در جهت تامین امنیت دانشگاهها، دانشجویان و اساتید در نظر گرفته شود.

به گزارش ایسنا به نقل از یو.اس نیوز،در پایان، این گزارش از کشورهای مصر و ترکیه درخواست کرده است که هرچه سریع‌تر نسبت به آزادی دانشجویان و مقاماتی که نقشی در تحولات سیاسی اخیر نداشته‌اند اقدام کرده و سرنوشت مابقی را هم هرچه زودتر مشخص کنند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا