آلودگی صوتی می تواند موجب عوارض روحی و جسمی شدید شود اما، کمتر در کانون توجه است و بسیاری از مردم در معرض آثار سوء آن بر سلامتی هستند.بیماری های روحی و روانی، شنوایی، قلبی، گوارش، کم حوصلگی، بدخوابی و بی خوابی، پرخاشگری، اضطراب، استرس، افزایش نزاع و درگیری و بالا رفتن فشار خون، از پیامدهایی است که به گفته کارشناسان می تواند با مقوله آلودگی صوتی در ارتباط مستقیم باشد.
به گزارش ایرنا، مدیرعامل خانه سازمان های مردم نهاد استان مرکزی گفت: آلودگی صوتی از جمله موضوعاتی است که مردم زیاد با آن آشنایی ندارند اما بسیاری از معضلات کنونی در حوزه سلامت از آن تاثیر و نشات می گیرد.
سیاوش آقاخانی افزود: افزایش استرس و خشونت یکی از مهمترین آسیب هایی است که می تواند از آلودگی صوتی حاصل شود و همین موضوع اگر در دایره غفلت قرار گیرد می تواند زمینه ساز بروز آسیب های اجتماعی و رفتاری خاص شود.
وی بیان کرد: آلودگی صوتی در محیط های شهری و مسکونی استان مرکزی کمتر مورد توجه قرار گرفته است و هیچ برنامه و مدیریتی در راستای شناسایی انواع ، میزان و شدت و نحوه مدیریت آلودگی صوتی وجود ندارد.
مدیرعامل خانه سازمان های مردم نهاد استان مرکزی ادامه داد: عبور خط راه آهن در محدوده شهری و وجود واحدهای صنعتی و خدماتی در حریم شهری و محدوده مسکونی از جمله مواردی است که در افزایش آلودگی صوتی موثر است.
به گزارش ایرنا، آقاخانی عنوان کرد: شدت صوت، فاصله از منبع صوت و مدت زمان مراجعه با منبع آلودگی صوتی، از جمله مواردی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و کاشت گیاه و افزایش فضای سبز یکی از مهمترین عواملی است که در کاهش آلودگی صوتی موثر است.
وی تاکید کرد: اجرای طرح جامع مدیریت شهری در خصوص آلودگی صوتی در استان مرکزی از امور ضروری و زیربنایی در حوزه زیست محیطی است.
عضو هیات علمی و مسئول استقرار مدیریت سبز دانشگاه اراک نیز گفت: در اوایل دهه 80 مطالعاتی در خصوص آلودگی صوتی در شهرستان اراک انجام شد اما، پس از آن هیچ کار علمی و مطالعه ای در این راستا صورت نگرفته است.
به گزارش ایرنا، امیر انصاری افزود: آلودگی های صوتی و نوری از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است و باید بر این دو آلودگی کار علمی دقیق صورت بگیرد.
وی بیان کرد: آلودگی نوری نیز اثرات زیادی بر سلامت مردم دارد، جا برای کار کردن زیاد دارد اما در این بخش در سطح کلان نیز تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
عضو هیات علمی و مسئول استقرار مدیریت سبز دانشگاه اراک ادامه داد: آلودگی صوتی در روح، روان و جسم افراد بسیار تاثیرگذار است و نیاز است یک مطالعه علمی دقیق در این رابطه انجام شود.
انصاری اظهار کرد: انتظار است دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در این زمینه کارهای علمی و تحقیقاتی دقیقی را ارایه دهند.
به گزارش ایرنا، معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: اگر هر انسان به مدت 20 تا 30 سال در معرض صوت با 80 دسی بل قرار گیرد، کر مطلق می شود.
رضا میرزایی افزود: استاندارد صوت برای مناطق مسکونی از ساعت هفت صبح تا 10 شب 55 دسی بل، تجاری – مسکونی 60 دسی بل، تمام تجاری 65 دسی بل، مسکونی – صنعتی 70 دسی بل و منطقه تمام صنعتی 75 دسی بل است.
وی بیان کرد: استاندارد صوت از ساعات 10 شب تا هفت صبح در مناطق مسکونی 45 دسی بل، تجاری – مسکونی 50 دسی بل، تمام تجاری 55 دسی بل، مسکونی – صنعتی 60 دسی بل و تمام صنعتی 65 دسی بل است.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: توجه به سیستم های موتوری، طراحی ساختمان ها، نمادهای شهری، استقرار صنایع، نوع آسفالت خیابان ها و ایجاد بزرگراه ها و معابر شهری نقش موثری در کاهش آلودگی صوتی دارد باید ترکیبات ضد ارتعاشات مورد توجه ویژه قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، میرزایی عنوان کرد: مقوله جانمایی واحد های تولیدی و همچنین سامان صنوف مزاحم از سطح شهرها ، از معیارهای مهم و نیازهای اصولی در استان مرکزی به ویژه کلانشهر اراک است و باید راهبرد اجرایی هدفمند برای آن ترسیم شود.
وی اظهار کرد: انتقال صنوف مزاحم از مراکز شهری یکی از اقدام های مهم در راستای کاهش آلودگی صوتی نقش کلیدی دارد و این موضوع با همراهی اصناف و مدیریت شهری با جدیت در شهرستان های استان مرکزی دنبال می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز گفت: آلودگی صوتی از انواع مهم آلایندگی در کنار آلودگی منابع پایه هوا، زمین و خاک است که می تواند اثرات مخرب بر سلامت موجودات زنده به ویژه انسان ها داشته باشد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود: استاندارد و حد مجاز برای صوت در مناطق مسکونی، تجاری، صنعتی و سایر بخش ها وجود دارد و رعایت این استانداردها تکلیفی برای همه بخش ها است و باید در راستای قانون اقدامات لازم برای مهار صداهای مزاحم در رده های مختلف اعمال شود.
وی بیان کرد: صوت قابل سنجش و اندازه گیری است و محیط زیست بر اساس ماهیت و رسالت کاری رعایت ضوابط در این حوزه را با جدیت دنبال می کند و هر کجا نیاز به بررسی داشته باشد در اسرع وقت انجام می دهد.
به گزارش ایرنا، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: آلودگی صوتی بخش های زیادی از جمله، وجود واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی در نزدیکی مناطق مسکونی، بوق ممتد خودروها، کارهای ساختمانی، کارگاهی و تردد کامیون ها در شهرها، را شامل می شود.
وی عنوان کرد: یکی از گام های مهم در حوزه مدیریت آلایندگی صوتی همراهی نهادهای آموزشی و رسانه ها در آگاهسازی مردم با شاخص ها و مفاهیم این حوزه و همراهی بخش های مختلف در مهار و کاهش تبعات آن است.
وی بیان کرد: حفظ و ارتقاء شاخص های زیست محیطی به عنوان سرمایه بین نسلی رسالتی همگانی است و برای مهار آلودگی صوتی به عنوان یکی از عوامل تهدید زیستی نیز برنامه هدفمند و همراهی همه بخش ها نیاز است.
استان مرکزی با یک میلیون و 414 هزار نفر در قلب ایران قرار دارد.
کلانشهر اراک در مرکز استان مرکزی در دهه های اخیر به دلیل توسعه نامتوازن صنعتی به شدت در منابع پایه آب ، خاک و هوا آلوده شده و از توان اکولوژیک خود عبور کرده است و آلایندگی صوتی یکی از مشکلات جدی آن است.