نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

لزوم تبیین مهندسی فضای اقتصادی توسط دولت

دکتر یعقوب فتح‌الهی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره ارزیابی همگرایی دولت، صنعت و دانشگاه در کشور با بیان اینکه در ابتدا باید مشخص شود صنعت در کشور ما دارای چه نمادی است، اظهار کرد: محوریت فعالیت صنعت باید به این صورت باشد که با گرفتن ماده اولیه و به‌کارگیری تعدادی نیروی انسانی متخصص و با برنامه‌ریزی و مدیریت علمی دقیق و صحیح و با استاندارد بالا مدام کار تولیدی کند و استانداردها و خط تولید خود را به‌روز کرده و به تنوع کالاهای خود بیندیشد تا بتواند نیازهای مردم را پاسخ دهد این درحالیست که صنعت ما فاقد این ویژگی‌ها است.

معاون پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اینکه عمده صنعت ما با برنامه‌های دانشگاهی واگرا است، ‌ افزود: تا زمانی که ویژگی‌های متعالی در وجود صنعت و اقتصاد رسوب نکند این بخش به هیچ‌وجه با دانشگاه که در سطح بالا کار علمی می‌کند همگرا نمی‌شود، از طرفی در بدنه اقتصاد شکوفایی لازم به منظور بهبود امور تولید را نمی‌بینیم از این رو چگونه می‌توان توقع همگرایی دانشگاه و صنعت را داشت.

وی ضمن تاکید بر اینکه برای همکاری دانشگاه و صنعت باید اقتصاد در راستای شکوفایی، پویایی و پایایی حرکت کند توجه به برنامه‌ریزی دقیق برای تولید و شناسایی بازیگران اقتصادی و هدایت سرمایه‌ها برای رفع نیازهای ملی و نوسازی تولید را الزامی عنوان کرد.

فتح‌الهی ادامه داد: به عنوان مثال می توان به فاصله صنعت خودروسازی کشور با سایر کشورهای پیشرفته اشاره کرد چرا اجازه ‌می‌دهیم در مجموعه‌ای منابع ملت دچار مساله شود و خروجی آن هم نتواند آن طور که باید و شاید نیازهای مردم را پاسخ دهد.

وی با طرح این سوال که در بدنه اقتصاد ما نشانی از نیاز به دانش و فناوری وجود دارد یا خیر؟ به محوریت فعالیت صنایع بر مدار علم، ‌ تکنولوژی و نوآوری تاکید کرد و گفت: کشور از نظر نیروی انسانی غنی است اما ما چه برنامه‌ای برای به‌کارگیری این نعمت الهی در راستای توسعه ملی داریم؟ باید از صنعتگران پرسید آیا برنامه‌ای برای جذب نخبگان دارند؟

وی افزود: اگر امروز می‌بینید کشورهای پیشرفته نوآوری می‌کنند به این دلیل است که ریسک را پذیرفته‌اند چرا که برای به‌کارگیری نیروی توانمند و نخبه نمی‌توان یک‌بعدی نگریست و فقط در پی حفظ سرمایه بود. از طرفی بخشی ازصنایع کشور دولتی هستند آیا مقرراتی تبیین شده که این بخش خود را پویا نگهدارد؟ البته دفاتر R&D در این بخش وجود دارد اما شاید سالی یکبار هم در این دفاتر باز نشود.

وی با بیان اینکه دانشگاه خود را اثبات کرده و رتبه ایران را در سطح جهانی ارتقا داده است، اظهار کرد: خواسته دولت و کمیسیون‌های مختلف مجلس از بدنه اقتصاد باید افزایش پویایی باشد و در این راستا مقرراتی را برای تضمین پویایی این بخش تدوین و اقتصاد را سازماندهی جدید کنند که پویایی و پایایی را به دست آورد و مولد بودن را در آن نهادینه کند. این درحالی است که هیچ‌گاه با دولتمردان و نمایندگان مجلس نسشستی در این خصوص نداشتیم که چشم‌انداز این مسیر کجاست.

وی با طرح این سوال که جامعه ما چه برنامه‌ای برای به‌کارگیری ظرفیت انسانی و منابع طبیعی دارد؟ گفت: راه اشتغالزایی این نیست که به جوان پول دهیم بلکه باید بدنه اقتصادی حاصل خیز شامل زیرساخت، امکانات، شرایط، قوانین و مقررات طراحی کنیم که نیروی انسانی انگیزه کار در این بدنه را داشته باشند. باید مهندسی فضای اقتصادی در دستور کار دولت قرار گیرد زیرا با به‌کارگیری توان نخبگان می‌توان مشکلات را حل کرد.

معاون پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس ضمن تاکید بر اینکه باید برای اقتصاد ایران یک برنامه کامل جدید تدوین کنیم که زمینه لازم را برای دستیابی به اقتصاد مقاوم با محوریت تولید فراهم کند، اظهار کرد: باید مطالبات اجتماعی و اقتصادی زیر ذربین قرار گیرد. رجل سیاسی در ایران سخنرانی کرده و مشکلات را بیان می‌کنند در حالی که متولی حل این مشکلات همین سخنرانان هستند. مسوولان باید راه‌حل ارائه کنند زیرا با صرف «گفتن» مشکل حل نمی‌شود.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل