نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تهیه اطلس فسیل‌های زاگرس

 لیدا بخشنده، مجری طرح با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه تهیه اطلس تخصصی فرامینیفرهای کرتاسه بالایی زاگرس گفت: این اطلس نخستین بار در ایران برای تشخیص و شناسایی نمونه‌های آزاد فرامینیفرا در حال تهیه است که فسیل‌های نواحی فارس، لرستان و خوزستان را در برمی‌گیرد و به زودی پس از تکمیل نهایی به مرحله چاپ و انتشار خواهد رسید.

وی ادامه داد: وجود میدانهای عظیم گاز و نفت سبب شده تا زاگرس یکی از نفتخیزترین حوضههای رسوبی جهان باشد؛ از این رو فسیل‌ها تحت تاثیر گرما، فشار و ترکیبات سیال اطرافشان و همه عوامل تغییر دهنده سنگ‌های رسوبی قرار دارند و بر همین اساس، فسیل‌ها شاخص‌های حساس در  تغییر حرارت و ابزارهای قدرتمند برای پیش‌بینی ذخیره زایشی هیدروکربون‌ها هستند.

بخشنده، منطقه ساختاری زاگرس را یکی از زیباترین مناطق زمینشناسی دنیا توصیف کرد که دارای فسیل‌های شاخص بسیار است و ادامه داد: با توجه به این شرایط، فسیل‌ها اطلاعات مهم و اساسی در تجزیه و تحلیل حوزه‌های رسوبی، اکتشاف زغال‌سنگ، نفت و گاز به‌عنوان بقایای زندگی گذشته را در اختیار ما قرار می‌دهند.

این محقق درباره کاربرد این پژوهش در پیشبرد اهداف علم زمین‌شناسی و بخصوص فسیل، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه فسیل‌های نمونه آزاد در این پژوهش بیشتر مورد توجه قرار گرفته، الگو و ابزار بسیار خوبی برای فسیل‌شناسان و دانشجویان خواهد بود.

بخشنده با اشاره به اطلس تولیدشده، یادآور شد: در ایران اطلس فسیل‌های کرتاسه زاگرس به همت دکتر امیر کلانتری تهیه شد که نمونه‌های فسیلی در مقطع نازک است و نمونه‌های آزاد در این اطلس آورده نشده و اطلس در دست تهیه از لحاظ نمونه‌های آزاد پلاژیک، تحقیقات نوین و جدید است و فسیل‌های این اطلس فقط نمونه‌های زاگرس ایران را  در برمی‌گیرد.

بر اساس این گزارش، نام سیستم کرتاسه از سنگ نهشتههای گل سفیدی اروپای شمالی گرفته شده که با 75 میلیون سال عمر، طولانیترین دوره مزوزوییک است. تهیه اطلس تخصصی فرامینیفرهای کرتاسه بالایی زاگرس با حمایت و همکاری محمدتقی کره‌ای، رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، دکتر فریبرز قریب و مهندس اژدرپور و دکتر طیبه محتاط رییس گروه فسیل‌شناسی میسر شده است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل