مهندس سید علیرضا هاشمی، دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد اظهار کرد: کامپوزیت، ترکیبی است از چند ماده متمایز، بهطوری که اجزای آن بهآسانی قابلتشخیص از یکدیگر باشند. ترکیب کردن یا همان کامپوزیتی کردن، بهمنظور تغییر دادن و بهینه کردن خواص فیزیکی و شیمیایی مواد انجام میشود. نانوکامپوزیت، همان کامپوزیت در مقیاس نانومتر است.
وی افزود: نانوکامپوزیتها از دو فاز تشکیل میشوند. در فاز اول ساختاری بلوری در ابعاد نانو ساخته میشود که زمینه یا ماتریس کامپوزیت به شمار میرود. در فاز دوم ذراتی در مقیاس نانو بهعنوان تقویتکننده برای استحکام، مقاومت، هدایت الکتریکی و … به فاز اول یا ماتریس افزوده میشود. تولید نانوکامپوزیتها با یکسری عیوب در ساختار نیز همراه است که خواص کلی نانوکامپوزیت را تحت تأثیر قرار میدهد. رفع اینگونه عیوب میتواند کارایی و عملکرد نانوکامپوزیتها را بهصورت چشمگیری بهبود بخشد.
هاشمی ایجاد حباب و عدم پراکندگی مناسب را یکی از عیوب بسیار تأثیرگذار در تولید نانوکامپوزیتها دانست و تصریح کرد: در این تحقیق یک روش جدید بهمنظور کاهش میزان قابلتوجه حبابها و پراکندگی نانوذرات به صورت همگن در زمینه نانوکامپوزیت معرفی شده است.
وی خاطرنشان کرد: این روش موجب کاهش هزینههای ناشی از تخریب نانوکامپوزیت در مرحله ساخت شده و همچنین هزینههای تعمیر و نگهداری را کاهش میدهد. بهعلاوه سرعت ساخت نانوکامپوزیتها نیز بهصورت قابلتوجهی افزایش پیدا خواهد کرد.
این دانشآموخته دانشگاه آزاد نجفآباد افزود: در این روش با اعمال شوک خلاء حبابهای حبس شده در ساختار ماده نانوکامپوزیتی به سطح ماده انتقال مییابند و از ساختار حذف میشوند. با کاهش میزان حبابها و همچنین یکنواختی و همگنی ساختار نانوکاموزیت، سطح مقطع مؤثر ماده یکنواختتر شده و این موضوع موجب بهبود خواص فیزیکی و ساختاری از جمله افزایش هدایت الکتریکی و جذب بالای امواج الکترومغناطیس میشود.
به گفته هاشمی در پژوهش حاضر تأثیر ناشی از حضور حباب در ساختار نانوکامپوزیت بر خواص فیزیکی و ساختاری نانوکامپوزیت نانوتیوبهای کربنی تک جداره/رزین اپوکسی مورد بررسی قرار گرفته است. از روش اعمال شوک جهت حذف حبابهای موجود در ساختار استفاده شده است. در این راستا، خاصیت هدایت الکتریکی و جذب امواج الکترومغناطیس برای نانوکامپوزیت حاوی حباب و بدون حباب مورد ارزیابی قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: طبق نتایج بهدستآمده از آزمونهای هدایت الکتریکی و جذب امواج الکترومغناطیس، مشخص شد میزان حباب به میزان 98 درصد کاهش یافته است و هدایت الکتریکی افزایش یافته و جذب امواج الکترومغناطیس نیز به میزان 63/921 درصد افزایش یافته است.
محقق طرح خاطرنشان کرد: از نتایج این طرح آزمایشگاهی میتوان در صنایع تولید رنگ و ساخت کامپوزیتهای تولید شونده به روش ریختهگری استفاده کرد.
به گزارش ایسنا، بر اساس اعلام ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، نتایج این تحقیقات که حاصل تلاشهای مهندس سید علیرضا هاشمی، دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد و سید مجتبی موسوی، محقق دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه شیراز است، در مجله Composites: Part A به چاپ رسیده است.
No tags for this post.