ضد حریق نمودن منسوجات، موکت و دربهای ورودی با فناوری محققان ایرانی
بنابراین وجود منسوجات، موکت و دربهای ضد حریق از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این موضوع در مراکز عمومی و خدماتی اهمیتی دوچندان مییابد. لذا یک شرکت بزرگ خدماتی در نظر دارد در زمینه ضد حریق نمودن منسوجات، موکت و دربهای ورودی با دارندگان این فناوری تعامل و همکاری نماید.
معمولاً نمیتوان منسوجات را بهطور صد در صد در برابر آتش مقاوم نمود مگر آنکه پارچه از الیاف شیشهای یا الیاف آزبست (پنبه نسوز) تهیه شده باشد.
الیاف مختلف قابلیت اشتعال متفاوتی دارند، از الیاف بسیار آتش گیر مانند سلولز تا برخی از الیاف مصنوعی که ذاتاً ضد آتش هستند. بنابراین پارچه های تهیهشده از الیاف طبیعی نظیر پنبه و کتان بدون انجام فرایند تکمیلی، بهآسانی و با سرعت بسیار زیادی آتش می گیرند. فرآیند تکمیلی ضد آتش یا کندسوز، فرآیندی است که مقاومت پارچه را نسبت به اشتعال افزایش می دهد. ترکیبات ضد آتش (کندسوز)، بهمنظور کاهش ایجاد احتراق و یا کاهش نفوذ شعله به درون ماده مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً به دو روش فیزیکی و شیمیایی پارچه را کند سوز یا ضد حریق می کنند. سامانه های کندسوز، به روش فیزیکی از طریق خنک کردن، ایجاد لایه های محافظ و یا رقیق کردن گازهای سوختنی و در روش شیمیایی با واکنش در فاز گازی یا متراکم عمل می نمایند. همچنین می توان از مواد تشکیل دهنده نانو مواد که نقش کند سوز کننده و ضد حریق کننده را دارند مانند نمک های آلومینیوم، بور، ازت، برم و یا ترکیبات فسفردار، مواد آلی کلردار مانند پارافین کلردار، پلیوینیل کلراید، پلی وینیل کلراید کلرینه شده و اکسید آنتیمون استفاده نمود. این امر باعث میشود منسوج دیرتر آتش گیرد و سرعت انتقال آتش کاهش یابد و فرصت بیشتری نیز برای مهار آتش افراهم گردد.
در مورد دربهای ضد حریق نیز باید اشاره داشت که این دربها جزئی بسیار مهم از مبحث ایمنی حریق در یک ساختمان میباشند. هدف از استفاده از این نوع دربها متوقف کردن یا کاهش روند گسترش حریق و دود در یک ساختمان و ایجاد فرصت برای ساکنان جهت تخلیه آن و همچنین برای محافظت از سازه و اجزای ساختمان میباشد. این دربها که در پاگرد پله اضطراری ساختمانها نصب میشوند وظیفه محافظت از ساکنین در زمان آتشسوزی را دارند. در ساختار داخلی دربهای ضد حریق از پشم سنگ نسوز بهعنوان عایق حرارتی استفاده شده و میتوانند تا مدتها پس از آتشسوزی از ورود آتش و دود به پلههای اضطراری جلوگیری کنند.
جهت بهبود خواص حرارتی منسوجات و پلیمرها از دو روش استفاده میشود. در روش اول، در فرآیند سنتز و تولید، تغییراتی داده می شود تا خصوصیات موردنظر ایجاد گردد و در روش دوم پس از تولید، روش های تکمیلی در این جهت بکار می روند. در مورد منسوجاتی که دارای کاربرد عادی و معمول هستند غالباً از روش دوم استفاده می گردد، زیرا مقرونبهصرفه، ساده و کاملاً کارا است.
از سوی دیگر این روش ها تأثیر کمتری بر سایر خواص منسوج داشته و همراه با بسیاری از فرآیندهای تکمیلی انجام میگیرد که بهطورمعمول بر روی این بسترها قابلاعمال هستند. در فرآیندهای تکمیلی از موادی جهت لایه نشانی و تغییر ساختار سطح منسوج استفاده می گردد. این مواد نه با هدف ایجاد یک خاصیت ضد شعله دائمی و ذاتی بلکه تنها در جهت کاهش سرعت گسترش شعله، به تأخیر انداختن اشتعال، کاهش حرارت ایجادی در اثر اشتعال و درنهایت کاهش خسارات ناشی از مواجهه با شعله ها و حرارت های با دمای بالا مورداستفاده قرار می گیرند.
زیرا ایجاد خاصیت ضد شعله کامل در یک بستر نیازمند ایجاد تغییراتی ساختاری در آن است که این مسئله با طبیعت الیاف طبیعی و مصنوعی مرسوم سازگار نیست. طبیعت این مواد و ساختار زنجیره های مولکولی در آنها بهگونهای است که با اعمال هرگونه حرارت و دمایی بیش از ۳۰۰ درجه سانتیگراد دچار تغییراتی برگشتناپذیر و تخریبی می گردند. ازاینرو برای ایجاد چنین خاصیتی لازم است که گروه هایی با خاصیت مقاومت در برابر شعله را به آنها افزود که این روش بسیار پرهزینه بوده و بر پیچیدگی کار نیز می افزاید از طرفی بر سایر خواص محصول نیز می تواند تأثیرگذار باشد و این در حالی است که در بسیار از کاربردها نیاز به صرف چنین هزینه ای برای رسیدن به خواص ذاتی نیست زیرا از طریق انجام تکمیل های مناسب، با صرف هزینه و انرژی کمتر می توان به چنین خواصی در حد مطلوب و موردقبول دستیافت.
مقاوم های حرارتی، مواد شیمیایی هستند که به مواد قابل اشتعال افزودهشده و آنها را در مقابل شعله مقاومتر مینمایند و خطر آتشسوزی را در صورت تماس با منابع حرارتی کوچک مثل جرقه یا سیگار کاهش می دهند. این مواد درصورتیکه در کنار یک ماده شعله ور قرار گیرند سرعت احتراق را کاهش داده و اغلب از انتشار آتش جلوگیری می نمایند.
کلیه فناوران، شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و سایر شخصیت های حقیقی و حقوقی فعال در این زمینه می توانند پیشنهادهای خود را از طریق سایت(روی لینک پاسخ در انتهای این صفحه کلیک کنید) یا پست الکترونیک Proposal@boomerangtt.com ارسال نمایند. همچنین به منظور کسب اطلاعات بیشتر با شماره های 02188359612 و 02188359482 تماس حاصل فرمائید.
No tags for this post.