محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق شدند مدلی علمی برای برنامهریزی در ساختار سلسلهمراتبی شرکتهای مادرتخصصی و سازمانهای بالادستی ارائه دهند.
به گزارش سیناپرس از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، فراز صالحی دانشآموخته دکترای دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «ارائه مدلسازی برای انتخاب و برنامهریزی پورتفولیو پروژه در شرکتهای هلدینگ» گفت: ایده اصلی این طرح از طریق مشاهده نزدیک صنعت و سابقه همکاری با شرکتهای مادرتخصصی به دست آمد.
وی افزود: بسیاری از شرکتهای فعال در صنایع در ایران و جهان زیرمجموعه شرکتهای مادر تخصصی یا سرمایهگذاری هستند که با داشتن سهام حداکثری و اکثریت اعضای هیأت مدیره، بر تصمیمات برنامهریزی در شرکتهای تولیدی و عملیاتی تاثیر می گذارند؛ در واقع تصمیمات سطح کلان، تصمیمات عملیاتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: با توجه به اینکه شرکتهای مادرتخصصی به عنوان سازمان بالادستی این شرکتها در سطح عملیات هستند، سیاستهای اتخاذی توسط آنان برنامهریزی شرکتهای پاییندست در سطح عملیات را در جهت حرکت در مسیر آن سیاست تحت تاثیر قرار خواهد داد.
وی افزود: پروژههای توسعه مهمترین تصمیمات شرکتها هستند که مسیر آینده آن را نیز شکل میدهد. پس انتخاب و برنامهریزی پروژههایی که بتواند مسیر توسعه کسب و کار و شرکت را به نحو احسن شکل دهد و در عین حال به مسیر تعیین شده هلدینگ بالادستی نیز کمک کند، مفید خواهد بود.
صالحی با بیان اینکه بسیاری کسب و کارها در دنیا به دلیل همین ناهماهنگی در سرمایهگذاری و اجرا با وجود توانایی بالا با شکست مواجه شده اند، گفت: تحقیق حاضر را میتوان اولین تحقیق در ادبیات این حوزه دانست که سیاستگذاری و اجرا را با برنامهریزی ریاضی در نظر گرفته و صرفا از حالت توصیفی و کیفی خارج کرده است.
وی افزود: در کشور ما که محدودیت منابع مالی در سالهای اخیر بالا و بهرهوری در برنامهریزی یک نیاز ضروری برای کسب و کارها است؛ تحقیق حاضر برای برنامهریزی بهرهور بسیار کمککننده خواهد بود. در ایران شرکتهای بزرگ و چند کسب و کاره بسیاری مانند شستا، مپنا و غیره وجود دارد که نیاز دارند شرکتهای زیر مجموعه و شرکت مادر هماهنگ در راستای سیاستهای مشخص حرکت کنند.
صالحی با بیان اینکه روش کار مبتنی بر برنامهریزی ریاضی و مدل سازی ریاضی مسئله بود، تاکید کرد: این پروژه در تمام شرکتها و سازمانهایی که ساختار سلسلهمراتبی دارند، یعنی شرکتی مالکیت شرکتهای زیر مجموعه را دارد یا سازمانی که متولی یکسری سازمانهای دیگر است، قابل اجراست.
ما ایده را در شرکتهای مادرتخصصی مطالعه کردیم و بسیاری سازمانها، در قالب چنین ساختاری قرار دارند پس سازمان یا شرکت بالادستی است که باید از این تحقیق و ایده بهره گیرد.
وی گفت: هلدینگ برای برنامهریزی در قالب شرکتهای زیرمجموعه خود، وزارتخانههایی مانند وزارت صنعت برای پیادهسازی سیاستهای بالادستی یا حتی دانشگاه برای بودجهبندی و سیاستهای آموزشی در دانشکدههای خود میتوانند از این تحقیق بهره گیرند. گرچه مدل ارائه شده برای بودجهریزی و انتخاب پروژه است ولی ایده آن میتواند برای هماهنگی اجرا در سیاستها و استراتژیهای بالادستی از هر نوع بهره ببرد.
این محقق اعلام کرد: برای صنعتی شدن نیاز است سازمانها اعلام آمادگی کنند و مطمئنم چنین رویکردی یکی از معضلات جدی در شرکتها و سازمانهایی با چنین ساختاری است. مهمترین کاربرد آن برای برنامهریزی در ساختار سلسلهمراتبی مانند شرکتهای مادرتخصصی و سازمانهای بالادستی است.
اساتید راهنمای این پروژه سید محمد جواد میرزاپور آل هاشم و سید محمد معطر حسینی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر هستند.