قائم مقام بنیاد ملی نخبگان ورود مجموعههای نیکوکاری در حوزه حمایت تربیتی از نخبگان و گسترش این فرهنگ را یک ضرورت دانست و از آمادگی این بنیاد به منظور حمایت از این فعالیت ها به عنوان الگو خبر داد.
توافق نامه همکاری بنیاد ملّی نخبگان و بنیاد نیکوکاری ارشاد و رفاه امام صادق (ع) با هدف شناسایی و تربیت استعدادهای برتر، نخبهپروری، و مربوطسازی صاحبان استعداد برتر و نخبگان به پیشرفت و تعالی جمهوری اسلامی ایران و نقشآفرینی و همکاری سازمانهای دولتی، عمومی و خصوصی با حضور سیدسلمان سید افقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و محمود قیّومی لولاچیان رییس هیأت مدیره و مدیرعامل بنیاد نیکوکاری منعقد شد.
رییس هیأت مدیره و مدیرعامل بنیاد نیکوکاری ارشاد و رفاه امام صادق (ع) در ابتدای این نشست در سخنانی کوتاه ضمن مرور تاریخچه تاسیس این بنیاد و تشریح اهداف و ماموریتهای آن گفت: این تفاهمنامه به منظور سوق دادن بخشی از حمایتها به سمت نخبگان دین مدار و در چارچوب ارزش های اسلامی تهیه و تدوین شده و امید است در جهت خدمت رسانی و ایجاد رفاه برای نخبگان موثر واقع شود.
محمود قیّومی لولاچیان باتاکید بر لزوم تربیت نیروی انسانی نخبه در تراز جمهوری اسلامی و تربیت مدیران برجسته برای رشد و توسعه کشور و ساخت آیندهای درخور، گفت: بنیاد نیکوکاری امام صادق(ع) در برنامهها و چشماندازهای آتی خود در نظر دارد علاوه بر حمایت از نخبگان حوزوی، پشتیبانی از سایر مستعدان برتر و نخبگان کشور را با همکاری بنیاد ملی نخبگان در دستور کار خود قرار دهد. از این رو انعقاد این تفاهمنامه قطع به یقین ثمرات خیر بیشماری برای کشور در پی دارد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان نیز در این نشست گفت: مجموعههای خیریه کمتر به موضوع تربیت نخبگان پرداختهاند و عموماً فعالیت آنها محدود به حمایتهای مالی و سختافزاری شده که البته در نوع خود مهم و یک سنت حسنه است.
سید سلمان سید افقهی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان در حوزه تربیت نخبگان دغدغه دارد، افزود: بنیاد از مجموعههای خیریه که در این حوزه فعالیت انجام میدهند، حمایت میکند؛ چراکه قرارگیری نخبگان در فضای تربیتی، جامعه را به سمت صلاح و رستگاری سوق میدهد و زمینه را برای تربیت انسان الهی که یک دغدغه تاریخی و سنتی است، فراهم خواهد کرد.
وی یادآور شد: گام دوم انقلاب اسلامی برای حرکت عملیاتی نیاز به تربیت کادر تراز انقلاب اسلامی دارد و به همین دلیل حضرت آقا در این بیانیه مطالبه عمومی خود را از همه جوانان اعلام میکند و این حرکت را همچون جهاد میدانند.
سیدافقهی افزود: طبیعی است نخبگان با توجه به حساسیتی که دشمن دارد، نقش بسیار موثرتری میتوانند ایفا کنند؛ به خصوص اینکه دشمن برنامهریزی گستردهای در این حوزه دارد که یکی از آنها پرداختن رسانهای به موضوع خروج نخبگان است.
وی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان یک مجموعه تنظیمگر و سیاستگذار است، گفت: تحقق اهداف تعیین شده در حوزه نخبگان نیازمند همکاری و تعامل همه دستگاهها و نهادها است، به خصوص اینکه بودجه این بنیاد سرفصل مشخص دارد. علاوه بر آن معمولاً بنا به دلایل مختلف تمام این بودجه محقق نمیشود. در اینجا نقش مجموعههای نیکوکاری پررنگتر است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: این مجموعهها باید در حوزه حمایت تربیتی از نخبگان وارد عمل شده و این فرهنگ را گسترش دهند. بنیاد ملی نخبگان نیز آمادگی دارد این قبیل فعالیتها را به عنوان الگو حمایت کند.
وی با تاکید بر اینکه حمایت تربیتی از نخبگان نیاز به افق گسترده و عمق نگاه دارد، گفت: موضوع تربیت یک فرایند است که هر دو حوزه نخبگانی دانشگاه و حوزه را باید شامل شود تا ارتباط لازم بین نخبگان حوزوی و دانشگاهی شکل گیرد.
سیدافقهی یادآور شد: یکی از مشکلات بزرگ دانشگاه نداشتن ارتباط با حوزه است که این موضوع میتواند چالشهایی را ایجاد کند. همچنین تربیت اساتید دینی باید به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار گیرد تا نخبگان دین مداری تربیت شوند که در چارچوب ارزشهای اسلامی بتواند زمینه را برای تربیت افراد موثر در تمدن اسلامی فراهم کنند.
وی با تاکید بر اینکه تربیت یک فرایند بلند مدت است، افزود: بنیاد در دور جدید بر فضای تربیتی تمرکز دارد و تلاش میکند برنامهها و طرحهای خود را با محوریت اساتیدی که هم دانش و هم دین دارند و میتوانند الگوی مطلوبی برای دانشجویان باشند، اجرا کند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به لزوم حمایت از مستعدان مناطق محروم، اظهار داشت: بسیاری از مستعدان مناطق محروم نابغه هستند و با یک حمایت حداقلی در حد هزینه رفت و آمد به مدرسه و اتصال به کانونهای مردمی نخبه پرور و قرارگیری در فضای تربیتی با روحیه کار تیمی و تعاون میتوانند در آینده به افرادی اثرگذار تبدیل شوند.
وی تاکید کرد: این توافقنامه از جنس اقدامات اصولی در حوزه تربیت نخبگان است که اگر به درستی انجام شود نتایج مطلوب آن همه کشور را منتفع خواهد کرد؛ به شرطی که در ذیل آن نخبگان حوزوی و دانشگاهی با یکدیگر ارتباط بگیرند و وحدت حوزه و دانشگاه که از تاکیدات حضرت امام بود، حتی در مبانی علمی هم محقق شود.
«همکاری نظامند بنیاد نیکوکاری و بنیاد ملی نخبگان برای حمایت از صاحبان استعدادهای برتر و نخبگان دانشگاهی و دانشآموزی»، «کمک به بنیاد نیکوکاری در تعقیب مأموریت حمایت هدفمند و مستقیم از منتخبین دانشگاهی و دانشآموزی در اجتماع نخبگانی کشور و تحقّق هدف استراتژیک مربوطه در سند راهبردی بنیاد»، «کمک به بنیاد ملّی در تحقّق بخشی مأموریت توسعه و پشتیبانی از اجتماع نخبگانی کشور»، «کمک مشترک به اجرای بخشی از سند راهبردی کشور در امور نخبگان به ویژه ایجاد زمینههای شناسایی، رشد، و شکوفایی حداکثری استعدادهای فردی و گروهی و ارتقای ابعاد معنوی و دینی آنها» از مهمترین محورهای این تفاهم نامه است.
«ایجاد فرصت فعّالیت برای صاحبان استعدادهای برتر و نخبگان در مناطق مختلف (کشور) با ایجاد سازوکارهای حمایتی و نیز حمایت از توسعه فعّالیت بنیادهای خیریّه علمی، فرهنگی، و اجتماعی و نظارت بر آنها»، «ساماندهی و گسترش پشتیبانیهای مستقیم و غیرمستقیم مادّی به اجتماع نخبگانی در قالب بورس، جایزه های مقطعی، و پژوهانه، بخش خصوصی، و نهادهای عمومی (وقف و خیریّه) منطبق با پایش پیشرفت مرحلهای و اثرگذاری آنان»، «ایجاد سازوکار تشویقی بهمنظور تسهیل فعّالیت اجتماع نخبگانی در همه مناطق کشور به ویژه مناطق کم برخوردار»، ترویج فرهنگ انس با قرآن، معارف عترت علیهمالسّلام، و اصول و ارزشهای انقلاب اسلامی در بین اجتماع نخبگانی بهمنظور ارتقای بینش دینی» و «تعمیق انگیزههای معنوی در خدمت به جامعه و گسترش برنامههای تربیتی و آموزشی برای نهادینهکردن ارزشهای اخلاقی اسلامی در میان اجتماع نخبگانی» از دیگر اهداف این توافقنامه است.