انتشارات جهاددانشگاهی اردبیل کتاب «اصول و مبانی معماری پایدار» را با رویکردی به حوزه هنر و معماری به ویژه معماری پایدار منتشر کرد.
این کتاب توسط دکتر فرزاد زربخش عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل و مهندس معصومه رادمرد نصیرآباد دانشجوی دکتری معماری تالیف شده است.
معماری یکی از شاخصترین صورتهای فعالیت اقتصادی است. در مورد خانواده، افزایش درآمد، میل به تملک خانهای بزرگتر با مصالح و مبلمان و تجهیزات گرانتر، وضعیت گرمایی مطلوبتر در فضاهای داخلی و حیاط یا باغ بزرگتر را در پی خواهد داشت. ساختمان در طول حیات خود، از طریق مجموعهای از فعالیتهای انسانی و فرایندهای طبیعی مرتبط به هم، بر محیطزیست محلی و جهانی تأثیر میگذارد. در نخستین مرحله، آمادهسازی سایت، بر ویژگیهای بومی آن تأثیر میگذارد. هجوم وسایل و تجهیزات و کارکنان ساختمانی به سایت ساختمان و نیز خود فرایند ساخت، گرچه موقتی است، موجب آشفتگی در بومشناخت محلی میشود. ازسوی دیگر، تدارک و تولید مواد، بر محیطزیست جهانی تأثیر میگذارد. با اتمام مرحلۀ ساخت، در طول بهرهبرداری از بنا نیز تأثیرات سوء بلندمدتی بر محیطزیست وارد میشود.
برای نمونه، انرژی و آبی که ساکنان ساختمان مصرف میکنند، به گازهای سمّی و فاضلاب مبدل میشود. بهعلاوه، فرایند جمعآوری و تصفیه و حملونقل تمام منابع مصرفی در دوران بهکارگیری و نگهداری بنا نیز تأثیرات بیشماری بر محیطزیست میگذارد. این مساله نیز به نوبه ی خود مجموع تأثیرات معماری را بر نظام زیست جهانی که متشکل از «عناصر غیرارگانیک» و «ارگانیسمهای زنده» و «انسان» است، افزایش میدهد. هدف از نوشتن کتاب طراحی پایدار، یافتن راهحلهای معمارانه است که شرایط زیستی مناسب و همزیستی سه گروه ذکر شده را تضمین کند.
در این کتاب به بررسی طراحی پایدار، تعریف پایداری و توسعۀ پایدار، اصول طراحی پایدار در معماری و فرایند طراحی پایدار و همچنین، به مقایسه طراحی پایدار با طراحی مدرن پرداخته و نمونههایی از ساختمانهای ساختهشده مبتنی بر مبانی پایدار ارایه و تحلیل میشود.
کتاب« اصول و مبانی معماری پایدار»، 156 صفحه ای، در 5 فصل تالیف شده است و به قیمت 300 هزار تومان در دسترس علاقمندان قرار دارد./روابط عمومی جهاددانشگاهی اردبیل