سن والدین عامل مهمی در ابتلای فرزندان به اوتیسم است
تیمی از پژوهشگران دانمارکی در مطالعات جدید خود نسبت به بررسی دلایل به وجود آمدن اختلالاتی مانند اوتیسم و شیزوفرنی اقدام کرده و به بررسی عامل سن والدین در هنگام بچه دار شدن به عنوان یک فاکتور تاثیرگذار در این موضوع پرداختند.
اوتیسم یا درخودماندگی نوعی اختلال رشدی ( از نوع روابط اجتماعی ) است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص می شود. علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز می کند و علت اصلی آن ناشناخته است. قابل ذکر است که وضعیت اقتصادی، اجتماعی ، سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی خاصی در بروز اوتیسم ندارد. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تاثیر می گذارد. در واقع کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم ، در ارتباطات کلامی و غیر کلامی ، تعاملات اجتماعی و فعالیت های مربوط به بازی، دارای مشکل هستند و این اختلال، ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار می کند.
پژوهش های انجام شده نشان می دهد بارداری در سن زیاد احتمال ابتلا به اوتیسم را افزایش داده و نیز احتمال داشتن فرزندان مبتلا به شیزوفرنی در مادران نوجوانی که اقدام به بچه دار شدن می کنند؛ بیشتر است، از سوی دیگر در این مطالعات مشخص شد در صورتی که سن پدر و مادر با یکدیگر تفاوت زیادی داشته باشد نیز خطر بروز هر دو اختلال در فرزندان این زوج افزایش پیدا می کند.
در این مطالعات پژوهشگران به بررسی شرایط روحی و مغزی 1 میلیون و 700 هزار نفر در طول 30 سال پرداختند که 6 و نیم درصد از این افراد دارای اختلالاتی مانند اوتیسم یا شیزوفرنی بودند. گفتنی است افراد مورد مطالعه قرار گرفته در رده سنی بیست سال قرار داشته و عوامل مختلفی مانند اختلالات داروئی و شرایط اجتماعی – اقتصادی این افراد نیز مورد توجه قرار گرفت.
در نتیجه این مطالعات و با توجه به آنالیز اطلاعات موجود، مشخص شد که احتمال ظهور اوتیسم در فرزندان افرادی که در سنین بالا تر اقدام به بچه دار شدن می کنند بسیار بیشتر از والدین جوان است. این موضوع در حالی است که بر اساس این مطالعات مشخص شد سن زیاد والدین ارتباطی به ظهور شیزوفرنی نداشته و تنها در افزایش خطر ابتلا به اوتیسم تاثیر گذار است. در حالی که از سوی دیگر در این مطالعات مشخص شد سن کم مادران در هنگام زایمان ، عامل مهمی در افزایش ظهور اختلال شیزوفرنی در فرزندان است.
سین بایراس سرپرست این تیم تحقیقاتی و پژوهشگر موسسه فرگشت اجتماعی در شهر کپنهاگ دانمارک در رابطه با این موضوع گفت: پژوهش های انجام شده نشان می دهد بارداری در سن زیاد احتمال ابتلا به اوتیسم را افزایش داده و نیز احتمال داشتن فرزندان مبتلا به شیزوفرنی در مادران نوجوانی که اقدام به بچه دار شدن می کنند؛ بیشتر است، از سوی دیگر در این مطالعات مشخص شد در صورتی که سن پدر و مادر با یکدیگر تفاوت زیادی داشته باشد نیز خطر بروز هر دو اختلال در فرزندان این زوج افزایش پیدا می کند.
شرح کامل این پژوهش و نتایج به دست آمده از آن در آخرین شماره ژورنال تخصصی تکامل، پزشکی و بهداشت عمومی Evolution, Medicine, and Public Health منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.
ترجمه: احسان محمدحسینی
No tags for this post.