نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

دو بسته آموزشی در حوزه انتقال تکنولوژی تدوین شود

دکتر طیبی عصر چهارشنبه، 14 مهرماه در اختتامیه همایش فرصت‌ها و چالش‌های آموزش فنی و مهندسی – علوم پایه در جهاد دانشگاهی با بیان اینکه یکی از شاخص‌های خوب جهاد دانشگاهی در حوزه ارائه آموزش بحث توانمندی‌های فناورانه است، اظهار کرد: باید روی مساله ارائه آموزش در حوزه فناورانه و بویژه برای برندسازی اقداماتی را انجام دهیم و بهترین آموزش‌های تخصصی را در این بخش ارائه دهیم.

رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به اینکه پژوهشگاه رویان یکی از محل‌هایی بوده که در آموزش توانمندی‌های فناورانه موفق عمل کرده است، گفت: یکی از مشکلاتی که صنایع کشور با آن دست به گریبان هستند، مساله عدم تربیت تکنسین‌های موفق است، این موضوع در بهره‌برداری از صنایع آسیب‌رسان بوده است.

وی افزود: در برخی از صنایع همچون صنعت سیمان و پتروشیمی به پیشرفت‌های قابل توجهی رسیده‌ایم، اما این پیشرفت‌ها بدون تربیت تکنسین‌های موفق بوده است.

طیبی در ادامه به بحث انتقال "تکنولوژی" اشاره کرد و افزود: در این مبحث ابتدا باید "تکنولوژی"را تعریف کنیم؛ اگر تعریف ما از تکنولوژی تنها اخذ نقشه‌های تولید محصولات است، باید بدانیم که این تکنولوژی پس از مدتی کهنه‌ می‌شود و یا اگر هدف ما این است که صاحب تکنولوژی شویم و یا اقدام به خرید تکنولوژی نو کنیم، حتما نیاز است از لحاظ آموزشی فرایندهای لازم را طی کنیم.

وی افزود: روش‌های تحقق این انتقال‌ها نیز مهم است؛ به گونه‌ای که باید در نظر بگیریم آیا تحقق انتقال تکنولوژی قرار است از طریق لیسانس محصول اتفاق بیفتد و یا قرار است قرارداد دانش فنی را منعقد کنیم.

رییس جهاد دانشگاهی همچنین با بیان اینکه در خریدهای خارجی باید امتیاز تکنولوژی را بگیریم، اظهار کرد: در صد سال گذشته به این موضوع توجه نکردیم در حالی که اخذ امتیاز تکنولوژی در خریدهای خارجی و کسب فناوری در کار مشترک با خارجی‌ها  یکی از بهترین ابزارها محسوب می‌شود.

طیبی با بیان اینکه سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیز یکی از ابزارهای مورد نیاز در بخش انتقال تکنولوژی است، یادآور شد: تمام مسائل مربوط به "انتقال تکنولوژی" نیازمند ارائه آموزش‌های تخصصی مرتبط است. به گونه‌ای که برای انتقال فناوری از همان ابتدای شروع به کار تا عقد تفاهم‌نامه و مباحث حقوقی و فنی و تکنیکی و مالی و عقد رسمی انتقال تکنولوژی باید آموزش‌های لازم ارائه شود.

وی در ادامه به نحوه تعامل با خارجی‌ها در حوزه مدیریت و انتقال تکنولوژی اشاره کرد و گفت: یکی از اولین‌ بدیهیاتی که در این حوزه وجود دارد، مساله تسلط به زبان خارجی است، همچنین نیاز است مسؤولان مکاتبه کننده به نوع مکاتبه در سطح مدیران مسلط باشند.

وی افزود: همچنین مدیری که می‌خواهد کار انتقال تکنولوژی را آغاز کند، باید به همه مسائل مالی از جمله به مسائل حقوقی تسلط نسبی داشته باشد؛ البته بسیار مهم است در حوزه عمومی نظر مسؤولان مملکت را بداند و به طرف خارجی منتقل کند.

طیبی ادامه داد: اطلاع از قوانین بانکی و وضعیت نیاز حال و آینده کشور نیز در حوزه‌ای که قرار است انتقال تکنولوژی صورت گیرد، بسیار دارای اهمیت است.

رییس جهاد دانشگاهی تصریح کرد: تسلط به کار با کامپیوتر و نرم‌افزار از دیگر الزاماتی است که مسؤولان مذاکره کننده حتما باید در این حوزه تسلط کافی را داشته باشند.

وی با بیان اینکه برای شروع مذاکرات باید از طریق تلفن با طرف خارجی صحبت کرد تا از این طریق زمینه برای مکاتبات آماده شود، گفت: در مذاکرات حتما باید یک تیم فنی، تیم مالی و تیم حقوقی جدا داشته باشیم تا به همه مسائل ذکر شده در مذاکره تسلط کافی پیدا کنیم.

طیبی ادامه داد: تسلط به استانداردهای ملی و بین‌المللی مورد قبول صنعت و همچنین اطلاع از گرایش عمومی صنایع ما به شرکت‌های خارجی و آشنایی با قوانین حقوقی کار با خارجی‌ها نیز باید مورد توجه مسؤولان مذاکره کننده قرار گیرد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه یکی از الزامات مذاکره این است که از آخرین فناوری‌های دنیا در حوزه مورد نظر و گرایش‌های فناوری در حوزه علمی مطلع باشند، اظهار کرد: متخصص فنی باید کاملا به استانداردها مسلط باشد و با گواهینامه‌های مختلف کیفیت محصولات‌ آشنا باشد. همچنین آشنایی با قوانین اتاق بازرگانی بین‌المللی نیز از دیگر الزامات این حوزه است.

رییس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه از نظر تکنیکی برای انتقال تکنولوژی باید آموزش کافی به مدیران مذاکره کننده ارائه شود، گفت: متاسفانه در ایران به مساله HSE توجه کافی نمی‌شود. انتقال تکنولوژی به ایران را در بخش ایریکا مدنظر داریم که انتقال تکنولوژی در داخل کشور صورت گیرد؛ البته باید بسته‌های آموزشی در این حوزه تدوین شود.

به گزارش ایسنا , دکتر طیبی تصریح کرد: در این بخش می‌توانیم تجربیات جهاد را به صورت مکتوب ارائه کنیم و معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی موظف است دو بسته آموزشی مناسب برای نحوه انتقال تکنولوژی از خارج به ایران و صنایع داخلی تدوین کند.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل