محمد صادق عادل مهربان، دانشجوی دکتری تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دیدار نخبگان با رهبر انقلاب گفت: به طور قطع نظام سلامت یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است، برای نمونه میتوان به ابتکار گسترش شبکه بهداشت، کیفیت پرورش پزشکان و تربیت پژوهشگران برجسته اشاره کرد که نه تنها در ایران خدمت میکنند، بلکه در هر کجای ایران که باشند، مانند ستاره میدرخشند. البته به موازات این پیشرفتها نباید از نقاط ضعف بعضی بخشها چشم پوشید و این موارد باید بهطور ویژه مد نظر مدیران سلامت قرار گیرند.
به گزارش سیناپرس، وی ادامه داد: از جمله آن توجه به ضعفهای طب سنتی ایرانی است که موضوع بند ۱۲ سیاستهای کلی سلامت ابلاغیه رهبری است. برخی از علوم همراه خود پیوست فرهنگی و تمدنی و سیاسی دارند و در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا درباره طب سنتی و بومیشان به عنوان علمی که پیوست تمدنی و فرهنگی دارند. به تکاپو افتادهاند. از آمریکا و آمریکای لاتین گرفته تا کشورهای اروپایی و آسیایی مانند چین و هند که به شدت برای توسعه طب سنتی خودشان کار میکنند و حتی در این بین کشوری مانند ترکیه در پی ثبت طب سنتی ایرانی و ابن سینا به نام خودش است.
عادل مهربان خاطر نشان کرد: کشور ما ایران نیز با توجه به ظرفیت عظیم طب سنتی و سابقه اعتلای علمی در دوران تمدن اسلامی و بهره مندی از ظرفیت عظیم اقلیمی از استعداد شگرفی برخوردار است. تنوع گونهای گیاهی بیش از ۲ برابر اروپا است. از بین ۸ هزار گونه گیاهی موجود در کشور، ۲۳۰۰ گونه آن دارویی هستند و اندازه بازار جهانی طب سنتی و مکمل در سال ۲۰۲۱ برابر با ۹۲ میلیارد دلار بوده که انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۴۱۱ میلیارد دلار برسد که متاسفانه سهم ایران از این بازار قابل توجه نیست.
وی اضافه کرد: سال ۸۶ دانشکدههای طب سنتی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور تأسیس شدند؛ همان اتفاقی که حضرت آقا در دیدار با اساتید، خبر آن را برای خود مژده دانست و تاکنون ۲۱ دانشکده و گروه آموزشی طب سنتی ایرانی شکل گرفته است و نزدیک به ۵۰۰ نفر از پزشکان و داروسازان در رشتههای طب سنتی ایرانی و داروسازی سنتی در مقطع دکترای تخصصی فارغالتحصیل شدهاند و قریب به همین تعداد نیز هم اکنون مشغول به کار هستند.
این دانشجوی دکتری تخصصی طب سنتی، افزود: از لحاظ پژوهشها تنها در طی ۱۰ سال توانستهایم رتبه چهارم دنیا در تولید دانش بومی و سنتی بعد از کشورهای چین، هند و آمریکا را به دست بیاوریم و متخصصینی را در زمره یک درصد دانشمندان برتر جهان تربیت کنیم؛ گامهای اولیهای که برای طب سنتی ایرانی به عنوان یک علم برداشتهایم. اما در طی این مسیر با چالشها و محدودیتهایی هم همراهیم. از جنبه توسعه آموزش؛ در دوره آموزش عمومی همه رشتههای علوم پزشکی توجه به آشنایی با تاریخ طب، فلسفه طب و طب سنتی ایرانی از یک سو و از سوی دیگر جایگاه جهانی طبهای سنتی آن طور که شایسته است، مغفول مانده است.
وی با بیان اینکه علاوه بر نیاز افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان رشتههای طب و داروسازی سنتی و اعضای هیات علمی ما به ایجاد رشتهها و مقطعهای مرتبط مانند پرستاری سنتی نیازمندیم، یادآور شد: در راستای تولید دانش حکمتبنیان جای خالی اندیشههای زیر بنایی که بتواند چشمانداز تمدنی نوین اسلامی، جهانبینی و انسانشناسی اسلامی را در حیطه نظام سلامت تبین کند، احساس میشود. از جنبه پژوهش علیرغم توفیقات مورد اشاره بودجه اختصاص یافته به مطالعات طب سنتی در کشور بسیار محدود است، برای نمونه در آمریکا به عنوان رتبه سوم در این حوزه بودجه مربوط به طب سنتی در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۷۰ میلیون دلار بوده است که ۴۲۵ برابر بیشتر از بودجه اختصاص یافته به این حوزه در کشور است.
به گفته این محقق حوزه طب سنتی، اخیرا هند نیز به عنوان کشوری که وزارتخانه مستقل طب سنتی دارد، با اختصاص ۲۵۰ میلیون دلار مرکز جهانی طب سنتی را راهاندازی کرده است تا بتواند جایگاه خود در منطقه را تثبیت کند.
No tags for this post.